Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Καμία «σκιά» πάνω από τα εμβλήματα του Θρύλου

Σαν κακόγουστο αστείο έσκασε στα αυτιά μας η είδηση για την ανάληψη της προεδρείας του τμήματος βόλεϊ ανδρών από τον Πέτρο Μαντούβαλο το απόγευμα της Παρασκευής 23 Νοέμβρη. Το ζήτημα αυτό είναι όμως πολύ πιο σοβαρό για να το αντιμετωπίσουμε απλά ως ένα κακοσκηνοθετημένο αστείο, μιας και η τοποθέτηση στην ηγετική θέση ενός τμήματος του Ολυμπιακού, ενός ανθρώπου με τουλάχιστον βεβαρυμένο (ποινικό, «πολιτικό») παρελθόν ρίχνει «σκιές» πάνω στο όνομα του Ολυμπιακού και δη στον Ερασιτέχνη που αποτελεί την ψυχή όλου του συλλόγου.
 



Του RedTerso

Σε αυτό το κείμενο δεν θα εξετάσουμε τόσο τις πολιτικές θέσεις του Μαντούβαλου (που έτσι και αλλιώς τις θεωρούμε προβληματικές), αλλά θα σταθούμε κυρίως στις υποθέσεις με τις οποίες έχει εμπλακεί με τη δικαιοσύνη. Σαν απλή αναφορά, να παραθέσουμε το γεγονός οτι πολιτικά ο Μαντούβαλος κινείται από τα δεξιά του πολιτικού τόξου (ΝΔ) και φτάνει μέχρι και την ακροδεξιά, μιας και έχει διατελέσει υποψήφιος με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Από τοn χώρο της δεξιάς, προέρχονται κατά βάση οι περισσότεροι πρόεδροι των ομάδων, μιας και οι οικονομικά επιφανείς άνθρωποι, ταυτίζονται σε επίπεδο συμφερόντων με αυτή την πολιτική πτέρυγα. Η ακροδεξιά πολιτική τοποθέτηση του Μαντούβαλου δεν μας αφήνει αδιάφορους (πώς θα μπορούσε άραγε;), αλλά θα εστιάσουμε σε άλλα ακόμα περισσότερο προβληματικά στοιχεία της «καριέρας» του στον δημόσιο βίο.

Ο Μαντούβαλος είναι γέννημα-θρέμμα Μανιάτης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και παρόλο που προερχόταν από φτωχή οικογένεια, γρήγορα έκανε όνομα στη δικηγορία. Σε αυτό βοήθησε και ο θείος του Σπ. Μιχελής, ο οποίος έγινε γενικός διευθυντής της αστυνομίας Πειραιά επί χούντας και στη συνέχεια αρχηγός της αστυνομίας πόλεων. Όποιος θέλει να καταλάβει πώς μεγάλωσε το όνομα του Μαντούβαλου στη δικηγορία μπορεί να διαβάσει το άρθρο της Δήμητρας Κρουστάλλη στο Βήμα. Οι σχέσεις του με την αστυνομία συνεχίστηκαν μιας και την τριετία 1996-1999 δίδασκε ποινικό δίκαιο και εγκληματολογία στις ακαδημίες αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας.

Η παρουσία του στα κοινά της πόλης του Πειραιά ξεκινά επίσημα το 1998, όταν και εκλέγεται πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στην πόλη με το συνδυασμό του δημάρχου Αγραπίδη και παράλληλα εκλέγεται πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα αρχίζει την ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική σκηνή μιας και εκλέγεται βουλευτής με τη ΝΔ, μετά από απόφαση του εκλογοδικείου στις εκλογές του 2000. Στις εκλογές του 2004, βγαίνει πρώτος βουλευτής σε ψήφους στην περιοχή του Πειραιά. Από τότε δεν σταμάτησε να ασχολείται με την πολιτική πότε με τη ΝΔ και πότε με το ΛΑΟΣ, όπως είδαμε. Φρένο όμως στην πολιτική του «καριέρα» έθεσε η εμπλοκή του σε διάφορες υποθέσεις του λεγόμενου παραδικαστικού σκανδάλου (θα αναφερθούμε παρακάτω).

Ο Μαντούβαλος επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία το 2015 και προετοιμάστηκε για τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν θα είναι μάλλον υποψήφιος του κόμματος σύμφωνα με απόφαση του Κούλη του Ζεν Πρεμιέ. Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η πολιτική παρουσία του Μαντούβαλου, η οποία διακρίνεται από έναν έντονο τυχοδιωκτισμό και πολιτικό καιροσκοπισμό (πότε με τη ΝΔ, πότε με τον Καρατζαφέρη). Σε όλες τις συμμετοχές του σε εκλογικές αναμετρήσεις δεν έπαψε ποτέ να διαφμίζει την αγάπη του για τον Ολυμπιακό και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που απέσπασε αρκετές ψήφους στην περιοχή του Πειραιά. Η διαφήμιση από την πλευρά του της «Ολυμπιακοφροσύνης» του είναι αυτή που του άνοιξε πολιτικές πόρτες. Και αυτός χρησιμοποίησε το όνομα του Ολυμπιακού στις επιδιώξεις του.

Αυτοί όμως οι πολιτικοί ελιγμοί δεν θα μπορούσαν να μας ενοχλήσουν πολύ παραπάνω από μόνοι τους, αν ο Μαντούβαλος δεν είχε ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή σε σωρεία ποινικών υποθέσεων. Ο Μαντούβαλος έχει καταδικαστεί, τον Ιούνιο του 2013 με ποινή κάθειρξης επτά ετών, με αναστολή, καθώς και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων, καθώς κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σχετικά με εμπλοκή του στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα».

Τον Ιούνιο του 2015 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή από το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση δωροδοκίας με 7 εκ. Δραχμές προς τον πρώην δικαστή Καλούση το 2000.

Ο Μαντούβαλος πέρα όμως από τις παραπάνω υποθέσεις δέχτηκε και την πειθαρχική ποινή της παύσης επαγγέλματος του δικηγόρου για 6 μήνες, από τον δικηγορικό σύλλογο Πειραιά, μιας και θεωρήθηκε οτι ο συγκεκριμένος κατά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας και του κώδικα δικηγόρων έθιξε το κύρος του «δικηγορικού λειτουργήματος. Σε αυτή την υπόθεση φέρεται να απέσπασε το ποσό των 60 χιλ. ευρώ από μια πελάτισσά του. Για να είμαστε όμως δίκαιοι προς το πρόσωπό του (παρόλο που δεν το θέλουμε), να σημειώσουμε οτι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αυτή την υπόθεση.

Οι υποθέσεις του όμως με τη δικαιοσύνη δεν έχουν τελειωμό, μιας και πολύ πολύ πρόσφατα στις 15 Οκτωβρίου του 2018 ο εισαγγελέας έχει προτείνει την ενοχή του για την υπόθεση του «παραδικαστικού κυκλωματος νο.2), μαζί με τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη και τον δικαστή Ευσταθίου. Αυτή είναι άλλη μια υπόθεση που περιμένουμε να τελεσιδικήσει.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε και τους πελάτες που έχει υπερασπιστεί στα δικαστήρια (Εξπρές Σάμινα, μπάτσοι, δολοφόνοι του 22χρονου Αμερικάνου τουρίστα στην Ζάκυνθο, πολιτική αγωγή σε υποθέσεις «τρομοκρατίας») και μπορούμε να δούμε στο σάιτ του δικηγορικού του γραφείου, μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για τις κοινωνικές και επαγγελματικές του επιλογές, που δεν είναι καθόλου τιμητικό κατά τη γνώμη μας.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη μαζί με το Μαντούβαλο (αρνούμαι να αναγνωρίσω ως  πρόεδρο τμήματος του Ολυμπιακού έναν τέτοιο άνθρωπο) παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή που μας πέρασε, κατά την οποία παρουσιάστηκε η συνεργασία των δύο πλευρών. Σύμφωνα με το σάιτ του Ερασιτέχνη, σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του ο Μαντούβαλος ανέφερε το εξής: Κρίκος σε αυτή την αλυσίδα, την αλυσίδα της αγάπης, της προσφοράς, του ήθους, του πάθους, της δύναμης αλλά και της τρέλας που έχει η ιδέα του Θρύλου μας, είναι βέβαια και το τμήμα του βόλεϊ στο οποίο πλέον έχω την υψίστη τιμή και τη χαρά να ηγούμαι. Γνωρίζετε ότι είμαι Πειραιώτης, από γεννησιμιού μου, βιώνω την πόλη μου και την αγαπώ, όπως τη διαδρομή του Ολυμπιακού μέσα στον οποίο γεννήθηκα. 

Από αυτή τη φράση εγώ θα σταθώ στη λέξη «ήθος». Και με όσα γράψαμε παραπάνω, είναι τουλάχιστον αμφισβητίσιμο αν οι λέξεις ήθος και Μαντούβαλος μπορούν να βρίσκονται στην ίδια πρόταση. Ο Ολυμπιακός πάντα μέσα στην πορεία της ιστορίας του ήταν συνώνυμο του ήθους και της ακεραιότητας και η παρουσία του Μαντούβαλου περισσότερο ζημιά κάνει στην ιστορία, παρά βοηθάει, κατά τη γνώμη μου.

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη στη συγκεκριμένη συνέντευξη δήλωσε: Στον αντίποδα όμως, όλων αυτών των επιτυχιών, υπάρχουν μόνο περισσότερα έξοδα. Είναι ρεαλιστικό το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα και για το καλό του συλλόγου μας. Όλες αυτές οι επιτυχίες σημαίνουν δεκάδες ταξίδια στο εξωτερικό, πάνω από 25 φορές βγαίνουν οι ομάδες μας στο εξωτερικό. Σημαίνουν πολύ περισσότερα πριμ, όταν κατακτάς όλα αυτά πρωταθλήματα, τα ευρωπαϊκά και κάνεις τέτοιες ευρωπαϊκές πορείες. Και επίσης σημαίνει και κάτι που δεν το περιμέναμε και έχει βγει όπως σε όλους τους Έλληνες, πολύ μεγαλύτερη εφορία. Ήδη να ξέρετε, ο Ολυμπιακός ίσως είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα, που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ στην εφορία κάθε χρόνο. Καταλαβαίνετε ότι το θέμα δεν είναι να χτίσουμε επιτυχίες και να χαιρόμαστε όλοι μας, αλλά να σιγουρέψουμε το σύλλογο για να μην έρθει κάποια στιγμή, στην οποία θα κινδυνέψει να γυρίσει σε παλαιότερες καταστάσεις.

Ο Μιχάλης Κουντούρης ουσιαστικά με τα παραπάνω, εξηγεί οτι υπάρχει πολύ μεγάλο οικονομικό άνοιγμα του Ερασιτέχνη, το οποίο προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη γιγάντωση των τμημάτων του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και τις διαρκείς επιτυχίες που φέρνουν οι ομάδες μας ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέρα από το εγχώριο. Για να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα της ομάδας χρειάζεται να βοηθήσουν και άλλοι παράγοντες και επιχειρηματίες και γι' αυτό το λόγο υπήρξε η προσκληση στο Μαντούβαλο. Η δική μου θέση είναι οτι μπροστά σε οποιαδήποτε «σκιά» που θα μπορούσε να αφήσει η εμπλοκή στα κοινά της ομάδας του συγκεκριμένου προσώπου, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να θυσιαστούν ευρωπαϊκές πορείες και τίτλοι. Θα προτιμούσα να βλέπω έναν Ολυμπιακό πεντακάθαρο και με το ήθος που πρεσβεύει διαχρονικά ακόμα και αν αναγκαζόταν να έχει περικοπές στο μπάτζετ και ενδεχομένως λιγότερες επιτυχίες. Είμαστε διπλά υπερήφανοι για τις επιτυχίες των ερασιτχενικών μας τμημάτων, γιατί απότελούν σάρκα από τη σάρκα του κόσμου του Ολυμπιακού. Και αυτό δεν θέλουμε να σπιλωθεί κατά κανένα τρόπο.

Προφανώς και δεν είμαστε αντίθετοι (πώς θα μπορούσε να γίνει άραγε αυτό;) στην βοήθεια που θα μπορούσαν να δώσουν επιχειρηματίες που βοηθούν τον Ολυμπιακό. Ποτέ δεν ήμασταν αντίθετοι με τη σύμπραξη με τον κ. Λεριώτη όσον αφορά το μπάσκετ γυναικών ή με τον κ. Ξυνή στο τμήμα Χάντμπολ. Έχουμε σημειώσει επίσης τη σημαντική βοήθεια που παρέχουν οι πρόεδροι της ΠΑΕ και της ΚΑΕ (Μαρινάκης, Αγγελόπουλοι) στα τμήματα του Ερασιτέχνη. Στην περίπτωση Μαντούβαλου όμως δεν μπρούμε παρά να αντιδράσουμε. Και να καταλάβουμε όλοι οτι το να δηλώνει κάποιος «Ολυμπιακός», όπως κάνει ο Μαντούβαλος δεν τον καθαγιάζει για όλα τα υπόλοιπα πεπραγμένα του. Και τα πεπραγμένα του στην κοινωνική ζωή του τόπου και του Πειραιά συγκεκριμένα από εμάς κρίνονται --τουλάχιστον-- προβληματικά.

Μόλις 2 μήνες πριν, είχαμε μια αλλαγή απόφασης της διοίκησης του Ερασιτέχνη, σε μια αρκετά σοβαρή υπόθεση, με πολύ μικρότερο φυσικά κοινωνικό αποτύπωμα, από αυτή που «συζητάμε» τώρα. Το τμήμα πυγμαχίας του Ολυμπιακού ήταν πολύ κοντά στην απόκτηση του Μπερδέση, γνωστού βάζελου οπαδού, ο οποίος είχε σοβαρά ζητήματα με τα αδέρφια μας της Θύρας 7 στην Πάτρα. Τότε είχαν υπάρξει αντιδράσεις από κομμάτι των οργανωμένων του Ολυμπιακού και ο Ερασιτέχνης είχε βγάλει την εξής ανακοίνωση: Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Διοίκησης του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., εκπροσώπων των οργανωμένων και των υπεύθυνων του τμήματος της πυγμαχίας και αφού εισακούσθηκαν οι απόψεις όλων των πλευρών, η Διοίκηση του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π., αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του πυγμάχου, Τάσου Μπερδέση. Με αυτή την ενέργεια η διοίκηση του Ερασιτέχνη απέδειξε οτι «αφουγκράζεται» τον κόσμο του Ολυμπιακού, μιας και αποτελεί ενεργό κομμάτι του. Σε αυτό το ζήτημα, που είναι απείρως πιο σοβαρό, ελπίζουμε να καταλάβει τις προβληματικές διαστάσεις της υπόθεσης και στη Γενική Συνέλευση που θα ακολουθήσει να μην προχωρήσει τη συνεργασία με το Μαντούβαλο.

Εμείς είμαστε κομμάτι μιας γενιάς Ολυμπιακών, που φώναζε περήφανα το σύνθημα «Ο Κοσκωτάς Αμερική και ο Σαλιαρέλης φυλακή, και εμείς οι Ολυμπιακοί θα σας γ...άμε μια ζωή». Ήταν η εποχή που η Θύρα 7 ύψωσε ασπίδα προστασίας στην ομάδα και έδιωξε τους εντολοδόχους του Βαρδινογιαννισμού, που προσπάθησαν να διαλύσουν τον Ολυμπιακό. Αντίστοιχα δεν θέλουμε κάποιον σαν τον Μαντούβαλο στη διοίκηση της ομάδας, όσο «Ολυμπιακός» και αν δηλώνει. Είμαστε διατεθειμένοι να «θυσιάσουμε» τίτλους και διακρίσεις, για να κυματίζει πάντα υπερήφανα και ξεκάθαρα η σημαία του Συλλόγου. Αυτή είναι η οπαδική μας παράδοση και αυτή μνημονεύουμε. Και αυτή η παράδοση επιτάσσει να μην υπάρξει ούτε μια «σκιά» στο όνομα του Ολυμπιακού. Ούτε μια κηλίδα πάνω στην πεντακάθαρη ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα. Ούτε ένα ερωτηματικό γύρω από την ιστορία, την κουλτούρα και τις αξίες που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου