Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

ή αλλιώς: Κάποιες σκέψεις αναφορικά με τις εξηγήσεις που έδωσε η ΠΑΕ γύρω από την οικονομική της κατάσταση...

Στις 8 Μάρτη, δύο μέρες μετά από την ήττα της ομάδας από τον Παοκ στην Τούμπα και την απομάκρυνση του πορτογάλου Μπεντό-βλακα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός έδωσε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ. Επειδή το προηγούμενο διάστημα η ομάδα είχε πολύ σημαντικά ματς για την Ευρώπη καθώς και το ντέρμπι με το βάζελο, που δυστυχώς μας εξόργισε παραπάνω, ενώ μεσολαβούσαν και τα γενέθλια του συλλόγου, επιλέξαμε να περάσουν κάποιες μέρες και μετά να σχολιάσουμε το περιεχόμενο αυτών των εξηγήσεων. Τώρα λοιπόν, που πέρασαν οι βασικές υποχρεώσεις της ομάδας (πρωτάθλημα, επειδή οι άλλόθρησκοι είναι εξαφανισμένοι, αποκλεισμός από τους «16» του Ουέφα) και μας έχει μείνει μόνο το κύπελλο (το οποίο επειδή στους ημιτελικούς το αεκάκι και ελπίζω στον τελικό αντιμετωπίζουμε κάποιον άλλο από τους άλλους δύο «εξυγιαντές» ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να το πάρουμε), μπορούμε να πούμε δύο κουβέντες... Πάμε λοιπόν.


Του RedTerso

1. Έχει πάντα τεράστια σημασία όχι μόνο ΤΙ λες, αλλά και ΠΟΤΕ το λες. Η ΠΑΕ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την οικονομική της κατάσταση, δύο μέρες μετά την ήττα από τους βούλγαρους και την απομάκρυνση του Μπέντο. Είναι σαφές ότι μετά την απομάκρυνση του Πορτογάλου καρπουζά, για τον οποίο «έβραζε» ο κόσμος, όλοι θα μπορούσαν να αναζητήσουν τις ευθύνες της διοίκησης μιας και μέχρι τότε, ως  υπεύθυνος για την τραγική εικόνα της ομάδας παρουσιαζόταν μόνο αυτός. Η ΠΑΕ «πρόλαβε» τις όποιες αντιδράσεις αναφέροντας ουσιαστικά ότι υπεύθυνη για την κατάσταση της ομάδας είναι η δεινή οικονομική κατάσταση. Η άποψή μου είναι ότι η διοίκηση, με αυτή της την κίνηση, «πρόλαβε» ενδεχόμενες αντιδράσεις από τον κόσμο και παρέπεμψε για το μέλλον (;) μια συζήτηση (;) για το όραμα και τις ευθύνες για τη φετινή εικόνα της ομάδας...

2. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι κάθε σοβαρή καπιταλιστική επιχείρηση (όπως η ΠΑΕ Ολυμπιακός) μπορεί να «μαγειρέψει»» τα οικονομικά δεδομένα και να παρουσιάσει έναν ισολογισμό όπως επιθυμεί. Κάνω λοιπόν εξαρχής την υπόθεση εργασίας ότι τα νούμερα, που μας παρουσίασε ο Βρέντζος, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και με βάση αυτά θα πω τι σκέφτομαι. Όλη η συζήτηση λοιπόν μπορεί να αναπτυχθεί λαμβάνοντας ως δεδομένα τα νούμερα, που ανέφερε ο Βρέντζος.

3. Δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι ο Μαρινάκης, παρέλαβε τον Ολυμπιακό σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και τον βοήθησε να ορθοποδήσει οικονομικά, αποπληρώνοντας τα χρέη της ΠΑΕ και «τακτοποιώντας» την οικονομική της λειτουργία. Οι κατηγορίες ότι «παντελονιάζει» ο πρόεδρος είναι για εμένα αστείες. Το ζήτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται το ίδιο επιχείρημα για το «κλείσιμο» της μαύρης τρύπας των οικονομικών 7 χρόνια μετά εξαιτίας των χρημάτων που έβαλε τότε ο Μαρινάκης. Όταν ανέλαβε την ΠΑΕ το 2010 γνώριζε πολύ καλά την τραγική οικονομική κατάσταση. Έχουν όμως μεσολαβήσει 7 ολόκληρα χρόνια και δεν μπορεί να παρουσιάζεται το ίδιο επιχείρημα για μια χρονιά, που έχουν συμβεί τραγικά πράγματα. Τα 40 εκατ. που κάλυψε ο πρόεδρος, δαπανήθηκαν το «μακρινό» 2010 και ήταν κομμάτι της συμφωνίας που έκανε ο Μαρινάκης με τον Σωκράτη. Αυτά τα χρήματα μαζί με το κόστος αγοράς της ΠΑΕ ήταν το ποσό που δαπανήθηκε για να μπορέσει να «τρέξει» ο σύλλογος στην εποχή Μαρινάκη. Δεν βοηθά σε κανένα επίπεδο τόσα χρόνια μετά να χρησιμοποιούνται αυτά τα χρήματα ως επιχείρημα, μιας και δεν θα μπορούσε να αγοραστεί από τον πρόεδρο ο Ολυμπιακός αλλιώς. Και φυσικά χωρίς τον Ολυμπιακό δεν θα μπορούσε να γίνει «θωράκιση» των επιχειρήσεων του προέδρου στο λιμάνι και φυσικά η εκλογική νίκη και η συνακόλουθη διοίκηση του δήμου Πειραιά.

4. Σύμφωνα με την ΠΑΕ, τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια περίπου το χρόνο. Παράλληλα παρουσιάστηκε ότι τα οργανικά έσοδα του συλλόγου έχουν μειωθεί αισθητά, λόγω οικονομικής κρίσης. Οπότε αυτό που εννοεί ο Μαρινάκης, διά στόματος Βρέντζου, είναι ότι η ΠΑΕ επιβιώνει λόγω των εσόδων από τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις πωλήσεις. Ας δούμε αυτό το επιχείρημα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό, που κατέθεσε η ΠΑΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, για το 2016 η ΠΑΕ είχε ΕΣΟΔΑ 74 εκατ. ευρώ. Δεν γνωρίζω αν για τη φετινή σεζόν είχαν ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ τα χρήματα από το Champions League, αλλά αν έχει γίνει αυτό είναι λογιστικά τουλάχιστον τραγικό, μιας και οι υπεύθυνοι γνώριζαν ότι ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του προκριματικά, που πάντα έχουν αμφίβολη έκβαση.

5. Σε συνέχεια του παραπάνω, λίγο μετά τον αποκλεισμό από την Μπερ Σεβά το καλοκαίρι, ο Μαρινάκης εξήγγειλε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η «τρύπα» από τον αποκλεισμό. Είναι ασόβαρο για μια εταιρεία να προϋπολογίζει έσοδα, που είναι αμφίβολα λόγω συμμετοχής σε προκριματικούς αγώνες, που μπορούν κάλλιστα να χαθούν. Ακόμα όμως και αν έχουν προϋπολογιστεί, ένα μέρος τους καλύπτεται από τη συμμετοχή στο Γιουρόπα, τα «έξτρα» παιχνίδια, τα τηλεοπτικά και φυσικά από την ΑΜΚ. Αν προσθέσουμε και τις πωλήσεις παιχτών που --σύμφωνα με τα ίδια οικονομικά στοιχεία-- ανέρχονται σε 50 εκατ. τα τελευταία δύο χρόνια, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά και η «τρύπα» που παρουσιάστηκε ίσως να μην είναι και τόσο μεγάλη...

6. Είναι λυπηρό για τη διοίκηση να παρουσιάζει ως κομμάτι των λειτουργικών εξόδων το 1,5 εκατ. που δίνει στον Ερασιτέχνη. Και αυτό γιατί είναι «ηθική» υποχρέωση της παε η ενίσχυση των υπόλοιπων τμημάτων του θρύλου. Και αν ακόμα δεν βλέπει κάποιος αυτή τη διάσταση, θα μπορούσαμε να υπενθυμίσουμε ότι βάσει νόμου η ΠΑΕ είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στον Ερασιτέχνη ένα ποσοστό των εσόδων της. Όπως έχει ακούσει σε διάφορες στιγμές πολλά μπράβο ο Μαρινάκης για την οικονομική προσφορά και στήριξη στον Ερασιτέχνη, τώρα πρέπει να ακούσει και την αντίστοιχη κριτική, μιας και δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως οικονομική απώλεια κάτι που είναι νομικά υποχρεωτικό και ηθικά σωστό... Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. είναι η «ψυχή και το σώμα» όλων των τμημάτων του συλλόγου και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως λογιστικός κωδικός.

7. Σύμφωνα πάντα με τον επίσημο ισολογισμό, από τη σεζόν 2015/16 υπήρξε έλλειμμα 8 εκατομμυρίων, το οποίο κάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος. Φέτος μάς λέει η ΠΑΕ ότι αν δεν είχαν πουληθεί παίχτες θα υπήρχε ζημιά 30 εκατ. Αυτό αφήνει την εξής απορία: Έγινε τελικά το καλοκαίρι η τότε εξαγγελθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Και αν έγινε, τότε ποιος είναι ο λόγος να επαναλαμβάνεται τον ΜΑΡΤΙΟ το ίδιο επιχείρημα, ενώ θεωρητικά έχει καλυφθεί από τον Αύγουστο και συνοδεύεται από πωλήσεις παιχτών τις δύο μόνο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους (καλοκαίρι-Δεκέμβρης) που αγγίζουν, σύμφωνα με το αξιόπιστο transfermarkt.de, τα 50 εκατομμύρια;. Στο ίδιο διάστημα, έχουν δοθεί για μεταγραφές από την ΠΑΕ 12,5 εκατ. Αυτό, που προκύπτει λοιπόν είναι ένα πλεόνασμα από τις μεταγραφές μόνο από τη φετινή χρονιά, που αγγίζει τα 38 εκατ. Αν προσθέσουμε και τα 20 εκατ. της ΑΜΚ φτάνουμε τα 58, ενώ αν συμπεριλάβουμε τα εισιτήρια (που σύμφωνα με την ΠΑΕ είναι 6 εκατομμύρια) φτάνουμε τα 64. Μέσα σε αυτά, δεν υπολογίζονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγίες και τα λοιπά έσοδα. Οπότε λοιπόν είτε η τρύπα που παρουσιάστηκε από τον Βρέντζο δεν είναι τόσο μεγάλη είτε δεν έχει γίνει το καλοκαίρι ΑΜΚ και κάπου στο διάστημα καλοκαίρι-άνοιξη δεν έχουν «μπει» τα χρήματα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί.

8.  Με βάση τα παραπάνω, συνεχίζει να υπάρχει απορία για ποιο λόγο παρουσιάζεται τέτοια τρύπα, η οποία θα οδηγούσε την Ουέφα να μας επιβάλλει μεταγραφικούς περιορισμούς εξαιτίας μιας επικείμενης τιμωρίας για παραβίαση του financial fair play. Ο Ολυμπιακός πουλάει παίχτες τα τελευταία χρόνια ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ. Κάτι όμως, που δυστυχώς σημαίνει και πτώση της αξίας του ρόστερ της ομάδας. Και φυσικά όταν οι αγοροπωλησίες σου βασίζονται --αποκλειστικά-- σε «κανονίσματα» των μάνατζερ, μοιραία θα είσαι και έρμαιο των επιλογών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι Μπέντο και Ιντέγε έχουν τον ίδιο μάνατζερ...

9.  Προφανώς και δεχόμαστε ότι είναι τεράστια τα ποσά που δίνονται στο Δημόσιο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είναι προς τιμήν της διοίκησης που παρουσιάζει αληθή συμβόλαια παιχτών και λόγω αυτού έχει δώσει τα 110 εκατ. τα οποία ανέφερε ο Βρέντζος. Το ίδιο ακριβώς --και με απείρως λιγότερα έσοδα-- πράττει και η ΚΑΕ Ολυμπιακός και εκεί φαίνεται η τεράστια διαφορά που έχουμε ως σύλλογος από τους υπόλοιπους «εξυγιαντές» ανταγωνιστικούς συλλόγους, που ρίχνουν τις ομάδες τους κατηγορίες για να σβήσουν τα χρέη, παρουσιάζουν εικονικά συμβόλαια φοροδιαφεύγοντας, και περιμένουν την κατασκευή τζάμπα γηπέδων (και ο βάζελος και το αεκάκι) από το κράτος.

10. Η ΠΑΕ μάς είπε ότι το μπάτζετ της ομάδας είναι 45 εκατ. και συμφωνεί αυτή η πληροφορία με το transfermarkt. Με μια απλή αναζήτηση στο συγκεκριμένο site, μπορεί κάποιος να δει τις διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και την αντίστοιχη πτώση της ποιότητας των ποδοσφαιριστών μας, που αναφέραμε και παραπάνω. Σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται και οι δανεισμοί των  21 άκουσον-άκουσον δανεικών παιχτών μας, που αγωνίζονται στα 4 σημεία του ορίζοντα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Για ελάχιστους από αυτούς φανταζόμαστε ότι καλύπτουν τους μισθούς τους εξ ολοκλήρου οι ομάδες που αγωνίζονται με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ το μπάτζετ του συλλόγου, χωρίς κανένα αγωνιστικό αντίκρισμα.

11. Συνέχεια του προηγούμενου. Είναι τραγικό εντέλει να έχεις μαζέψει τόσους παίχτες, που ελάχιστοι από αυτούς (συν αυτούς, που απαρτίζουν το φετινό μας ρόστερ)  αξίζουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να φορέσουν την τιμημένη ερυθρόλευκη ριγωτή φανέλα. Οι περισσότεροι έχουν αγοραστεί για να μην τους πάρουν οι ανταγωνιστές μας στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μαζέψει μπόλικη ποδοσφαιρική «σαβούρα», που βαραίνει τα οικονομικά μας, απλά και μόνο για να μην υπάρχει έστω η υποψία ότι μπορούν να ενισχυθούν οι αλλόθρησκοι. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, έχει επιπτώσεις στα οικονομικά, που δεν ανέφερε ο Βρέντζος, και το κυριότερο «μικραίνουν» την αξία και το ειδικό βάρος του Ολυμπιακού. Γιατί ο Ολυμπιακός έγινε Θρύλος αγωνιζόμενος πάντα με την αξία του απέναντι σε θεούς και δαίμονες, χωρίς να προσπαθεί να αποδυναμώνει τον αντίπαλο. Αυτά τα έκανε στα πέτρινα χρόνια ο Βαρδινογιάννης. Η δική μας παράταξη δεν έχει ανάγκη από τέτοιες πρακτικές, εμείς ξηγιόμαστε όπως πρέπει μέσα στο γήπεδο. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει μάθημα ότι οι επιλογές τύπου Καρντόσο, που γίνονται στο τέλος των μεταγραφών, απλά και μόνο για να καταπραΰνουν την γκρίνια του κόσμου εξαιτίας των αποτελεσμάτων, δεν βοηθούν ουσιαστικά, αλλά επιβαρύνουν το μπάτζετ δυσανάλογα με τη βοήθεια, που προσφέρουν.

12. Όπως είπαμε παραπάνω το μπάτζετ του συλλόγου μας ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια. Μπήκαμε στη διαδικασία να εξετάσουμε τα μπάτζετ των άλλων 15 ομάδων, που βρέθηκαν στους «16» του Γιουρόπα. Ο Ολυμπιακός δυστυχώς έχει το τρίτο χαμηλότερο μπάτζετ από αυτές τις ομάδες και βρίσκεται ψηλότερα, μόνο από το ΑΠΟΕΛ και την Κοπεγχάγη. Εντός των συνόρων χρησιμοποιούμε --και πολύ σωστά μάλιστα-- το επιχείρημα ότι οι αλλόθρησκοι δεν επενδύουν στις ομάδες τους και γι' αυτό τον λόγο τους έχουμε τόσα χρόνια στη στέρηση. Αναλογικά θα έπρεπε να σκεφτούν στη διοίκηση πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το πρότζεκτ της διάκρισης στην Ευρώπη με τέτοια ή ανάλογα μπάτζετ. Δυσκολάκι μάλλον. Εννοείται ότι μιλάμε για Γιουρόπα γιατί, αν βάζαμε στην εξίσωση το Τσαμπιονς Λιγκ, η σύγκριση θα ήταν πολύ χειρότερη. Με βάση το παραπάνω, καλό θα ήταν να σταματήσει η ΠΑΕ να μας κοροϊδεύει με καλοκαιρινές εξαγγελίες του τύπου we keep on dreaming… και να αρκεστεί σε αυτό που γράφει έξω από τα αποδυτήρια we rule this land…

12+1. Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι στέκεται δίπλα στην ομάδα ανεξαρτήτως ονομάτων και μεταγραφών. Και αυτό ισχύει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και πέρσι, χωρίς να γίνουν μεγάλες μεταγραφές-κράχτες, ο κόσμος (που ανήκει κατά βάση στην εργατική τάξη και υποφέρει από την κρίση) πήγε και αγόρασε σχεδόν 20.000 διαρκείας. Αν ο κόσμος «πειστεί» από το πλάνο και τις επιλογές της διοίκησης, είναι σίγουρο ότι θα στηρίξει την προσπάθεια και θα «βάλει πλάτη», όπως ακριβώς έκανε με τον Ερασιτέχνη, βοηθώντας να καλυφθούν τα χρέη και να ορθοποδήσει ο Έφηβος φέρνοντας τεράστιες ευρωπαϊκές επιτυχίες. Αυτό προϋποθέτει όμως η διοίκηση να βγει μπροστά και να εμπνεύσει τους οπαδούς, πέρα και μακριά από τη σχέση έμπορου-πελάτη, απομακρύνοντας λογικές, που χαρακτηρίζουν τον κόσμο ως αχάριστο και να αλλάξει την επικοινωνιακή της πολιτική. Και για να γίνει κάτι τέτοιο πράξη χρειάζεται ένα γενναίο κοίταγμα στον καθρέφτη...

14. Η αυτοκριτική της ΠΑΕ περιορίστηκε στην αναγνώριση ότι το μπάτζετ της ομάδας δεν ανταποκρίνεται στην αγωνιστική της εικόνα. Και πέραν αυτού ουδέν. Δεν υπήρξε αυτοκριτική ούτε για την πτώση του μπάτζετ, ούτε για τις επιλογές προσώπων (προπονητών, παιχτών κτλ), ούτε για την τραγική αγωνιστική εικόνα. Λες και όλα αυτά έγιναν από τον αυτόματο πιλότο και όχι από τη διοίκηση. Δεν υπήρξε ουσιαστική  αυτοκριτική από τη στιγμή που δεν βγήκε ο ίδιος ο Μαρινάκης να απευθυνθεί στον κόσμο ως σωστός «καπετάνιος» όπως θα έπρεπε να γνωρίζει από τις ναυτιλιακές του επιχειρήσεις, αλλά έστειλε τον Βρέντζο, τον οποίο υποτίθεται ότι είχε «απομακρύνει» το καλοκαίρι μετά την παταγώδη αποτυχία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Με βάση αυτό λοιπόν δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτή την αυτοκριτική ως «γενναία». Αντίθετα παρουσιάζεται ως μεγάλη επιτυχία η 26η θέση στην κατάταξη της Ουέφα που δυστυχώς θα πέσει σύντομα με βάση τις επιλογές που γίνονται. Η αυτοκριτική είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να αποφύγεις την αλαζονεία, να αναγνωρίσεις τα λάθη σου και να προχωρήσεις σε πιο στέρεες βάσεις.

Όλα τα παραπάνω τα ανάφερα γιατί θεωρώ ότι το σημαντικότερο «συστατικό» στην κάθε σχέση, (εν προκειμένω ανάμεσα στην ΠΑΕ και τον κόσμο) είναι η ειλικρίνεια. Δυστυχώς από την τοποθέτηση της διοίκησης για τα οικονομικά, προκύπτουν πολλά περισσότερα ερωτήματα από αυτά, που απαντήθηκαν. Και αυτή η σχέση ειλικρίνειας έχει τραυματιστεί πρωτίστως εξαιτίας της ΠΑΕ. Ας υπήρχε η επιλογή να γίνει μια ξεκάθαρη και ειλικρινής παρουσίαση του οράματος της ομάδας. Ένα σκεπτικό του τύπου: «Η οικονομική κατάσταση της χώρας και της ομάδας είναι τραγική. Με βάση αυτό θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγαλεία στην Ευρώπη, αλλά στόχος μας είναι να σφαλιαρώνουμε τους αλλόθρησκους και να στηριζόμαστε στα παιδιά που βγαίνουν από την ακαδημία. Ξεχάστε τα περασμένα μεγαλεία του Τσάμπιονς Λιγκ και σταθείτε δίπλα στην ομάδα, στην προσπάθεια, που κάνει να σταθεί με αυτάρκεια στα πόδια της». Μια τέτοια εξήγηση, όσο σκληρή και αν ήταν για τους απαιτητικούς οπαδούς του Θρύλου, άλλο τόσο ξεκάθαρη και ειλικρινής θα ήταν και θα έχτιζε τις σχέσεις με καλύτερα υλικά. Αν η ΠΑΕ θεωρεί ότι, με βάση τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα, δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο στο ευρωπαϊκό στερέωμα, τότε θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με τον κόσμο τους στόχους της ομάδας και να σταματήσει αυτή η γεμάτη έπαρση λογική που λέει ότι «εμείς δεν ευθυνόμαστε για τίποτα και μόνο κάποια πρόσωπα φταίνε». Ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει ένα αλάθητο --τις περισσότερες φορές-- κριτήριο για την εικόνα της ομάδας. Και το τελευταίο διάστημα είναι σαφές ότι το κριτήριο αυτό δείχνει την διοίκηση και τις επιλογές της...

Αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου