Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

«Τόσα δίνω! Πόσα θες;»: Οι «αόρατοι» των μεταγραφών του Ολυμπιακού

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για πολύ πρόσφατα πράγματα, που είναι φυσικό να είναι περισσότερο οικεία στην πλειοψηφία των θαμώνων του μπλογκ. Η ιδέα και το στιλ είναι επηρεασμένα από τα κείμενα του «τρελοπροφήτη». Συνεπώς «γηράσκω αεί διδασκόμενος», που μάθαμε και στο σχολείο.

Την τελευταία δεκαετία, ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί στο μεταγραφικό παζάρι με ένα τρόπο αμίμητο για κάθε άλλη ελληνική ομάδα Τα μεταγραφικά αποκτήματα, όπως είναι φυσικό, άλλοτε είναι επιτυχημένα και άλλοτε αποτυχημένα. 
 
 
 
Του Θεολόγου Μιχαηλίδη

Σήμερα που μεταγραφικός τομέας είναι (και πότε δεν είναι;) επίκαιρος θα επικεντρωθούμε στις περιπτώσεις κάποιων παικτών που ήρθαν στον Ολυμπιακό την τελευταία δεκαετία και δεν έπαιξαν καθόλου (είναι περίπου 25 τον αριθμό) ή έπαιξαν ελάχιστα (λιγότερο από 10 φορές σε αγώνες πρωταθλήματος, οι περισσότεροι μάλιστα ούτε καν πλησίασαν τον αριθμό αυτό) στην ομάδα. Θα μπορούσα να τους βαφτίσω «ανύπαρκτους», αλλά επειδή είναι κάπως βαρύ, θα προτιμήσω το «αόρατους».

Στοιχηματίζω ότι μερικοί από αυτούς, αν και πρόσφατοι, θα σας είναι εντελώς άγνωστοι ή εντελώς ξεχασμένοι. Θα τους πάρουμε χρονολογικά και θα φτάσουμε μέχρι και τη χρονιά 2017/18. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι τα πράγματα είναι εύκολα, παρά τις καραβιές παικτών, που συνηθίζει να φέρνει η διοίκηση. Όσον αφορά τα ποσά που αναφέρονται παρακάτω έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες πηγές, αλλά, όπως γίνεται αντιληπτό, σε αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν εγγυήσεις ακρίβειας.

Ασφαλώς κάποιοι θα πουν γιατί ασχολούμαι μόνο με τις αποτυχημένες μεταγραφές και τα μεταγραφικά φιάσκα της διοίκησης και δεν ασχολούμαι με τις αντίστοιχες επιτυχίες της. Πρώτον: γιατί εκτός από τις μεταγραφές που απέτυχαν παταγωδώς, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που προκαλούν απορία για τον λόγο που έγιναν, αφού η αποτυχία τους ήταν προδιαγεγραμμένη. Δεύτερον: γιατί τις μεταγραφικές επιτυχίες τις γνωρίζουν ή τις θυμούνται όλοι. Τρίτον: γιατί οι μεταγραφικές επιτυχίες την τελευταία δεκαετία δεν βρίσκονται τόσο σε αποκτήσεις όσο σε πωλήσεις παικτών. Έχουμε μια διοίκηση που έχει καταφέρει να πουλήσει την τελευταία δεκαετία παίκτες αντί συνολικού τιμήματος 250.000.000+ ευρώ (!!). Οπότε τι να πούμε εμείς. Τα πράγματα (και τα χρήματα) μιλάνε από μόνα τους.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2010/11
Πήραμε συνολικά 15 ποδοσφαιριστές.
 
Μεγάλη αποτυχία ήταν ο επιθετικός Νέμεθ, που στοίχισε 1.200.000 ευρώ και τελικά δεν έπαιξε ούτε πέντε φορές. Μάλλον την πατήσαμε γιατί λόγω της τότε απειρίας, τσιμπήσαμε από το γεγονός ότι ο παίκτης ανήκε στη Λίβερπουλ. Ωστόσο δεν παύει να ήταν ένα μεγάλο λάθος, αφού υποτιμήσαμε ότι η Λίβερπουλ τον είχε δώσει την προηγούμενη χρονιά δανεικό στην ΑΕΚ, όπου ούτε εκεί είχε κάνει κάτι αξιόλογο. Όταν καταλάβαμε περί τίνος πρόκειται, τον δώσαμε δανεικό στον Ολυμπιακό Βόλου και μετά τον αφήσαμε ελεύθερο για να πάει στην ΜΤΚ Βουδαπέστης. Μια άλλη περίπτωση στην ίδια περίοδο υπήρξε αυτή του Μονιάκη του ΟΦΗ, ενός παίκτη που δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό. Ωστόσο η μεταγραφή αυτή μας κόστισε μόνο 100.000 ευρώ. Αμέσως τον δώσαμε δανεικό στην Κέρκυρα και έπειτα τον επιστρέψαμε ελεύθερο στον ΟΦΗ, για να καταλήξει να παίζει στον Αλμυρό και στον Μυλοπόταμο. 


ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011/12
Πήραμε συνολικά 17 παίκτες.

Η χρονιά αυτή ήταν πολύ χειρότερη. Αποκτήθηκαν ένα σωρό παίκτες που είτε δεν έπαιξαν καθόλου είτε έπαιξαν μια-δύο φορές --όλες κι όλες-- στην ομάδα.

Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των δύο διαφημισμένων Σέρβων ακραίων επιθετικών Κατάι και Γκρμπιτς, που αποκτήθηκαν από Βοιβοντίνα και Μόργκεν αντίστοιχα, σε νεαρή ηλικία, ως μεγάλα ταλέντα, αλλά ποτέ δεν έπαιξαν στον Ολυμπιακό. Και δεν κόστισαν και λίγο. 1.400.000 ο πρώτος και 1.00.000 ο δεύτερος. Αμφότεροι πήγαν δανεικοί για αρκετά χρόνια σε διάφορες ομάδες: Ο Κατάι σε ΟΦΗ, Βιοβοντίνα , Πλατανιά, Ερυθρό Αστέρα, στον οποίο και τελικά τον δώσαμε ως ελεύθερο. Μάλιστα ο Ερυθρός Αστέρας φάνηκε πιο μάγκας και κατάφερε τελικά να τον πουλήσει αργότερα 2.000.000 ευρώ στην ισπανική Αλαβές. Ο Γκρμπιτς πέρασε δανεικός από Λεβαδειακό, Χαποέλ Μπερ Σεβά, ΟΦΗ, Μπέογκραντ, Παρτιζάν, όπου και τελικά κατέληξε ως ελεύθερος.

Ο Αργεντινός τερματοφύλακας Κονστάντζο, που ήρθε ως ελεύθερος, έπαιξε ελάχιστα και μετά από τον Ολυμπιακό σταμάτησε ουσιαστικά το ποδόσφαιρο. Ο προοριζόμενος για αντικαταστάτης του Δασκαλάκης, που επίσης ήρθε ως ελεύθερος από τον Εργοτέλη, έπαιξε μόνο μια φορά. Ο Ισπανός Χαβίτο, που ήρθε ελεύθερος από τον Άρη, έπαιξε ελάχιστα και δόθηκε δανεικός στην Ορντού Σπορ, για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια. Ο «επιτελικός» μέσος Τάτος, που αγοράστηκε 500.000 ευρώ από τον Ατρόμητο, με το ζόρι πρόλαβε να παίξει μια φορά προτού δοθεί δανεικός σε Ατρόμητο και Άρη. Ο επιθετικός χαφ Γέστε, που ήρθε ελεύθερος από την Αλ Βάσλ των Εμιράτων απογοήτευσε τον Βαλβέρδε, που τον θυμόταν όπως ήταν παλιότερα στην Μπιλμπάο (όπου είχε συνολικά πάνω από 300 συμμετοχές στο εθνικό πρωτάθλημα). Έτσι έπαιξε ελάχιστα στην ομάδα και αφέθηκε ελεύθερος. Το ίδιο και ο Αργεντινός Μόνχε, που ήρθε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Βόλου και παραχωρήθηκε ως ελεύθερος στην Ορντού Σπορ. Ο Ζαραδούκας, που ήρθε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό Βόλου, έπαιξε ένα αγώνα και δόθηκε δανεικός σε Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη. Αυτός είχε βέβαια το ελαφρυντικό του σοβαρού τραυματισμού του. Τέλος ο Καζίμ Ρίτσαρντς, που αποκτήθηκε δανεικός για ένα χρόνο από την Γαλατά Σαράι (με αντίτιμο δανείου 900.000 ευρώ) έπαιξε κάπως περισσότερο, αλλά χωρίς να αφήσει ιδιαίτερο στίγμα στις μνήμες των οπαδών.  

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012/13
Πήραμε τους λιγότερους από κάθε άλλη φορά παίκτες. Μόνο 12.

Μια από τις αποτυχημένες μεταγραφές ήταν ο αμυντικός Β. Καραγκούνης που αποκτήθηκε με ένα μικρό τίμημα (κατ’ άλλους 100.000, κατ’ άλλους 200.000 ευρώ) από την εφηβική της Ουντινέζε. Δεν έπαιξε ποτέ στην ομάδα και δόθηκε δανεικός σε Άρη, Ρετζίνα και ΑΕ Λεμεσού, όπου τελικά και πήγε ελεύθερος.

Ο ιδιόρρυθμος Κολομβιανός εξτρέμ Πίνο, που αποκτήθηκε ελεύθερος από μια ομάδα της Τουρκίας, τη Μερσίνα, έπαιξε μόλις τρία ματς. Δόθηκε δανεικός στη Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, για να πάει στη Μπαστιά.

Ο Γάλλος αμυντικός Ντιελνά αποκτήθηκε ως ελεύθερος από μια μικρή Γαλλική ομάδα την Ίστρ. Δεν έπαιξε ούτε μια φορά στην ομάδα. Δόθηκε δανεικός κατά σειρά σε Σεντάν και Αζαξιό και κατέληξε ελεύθερος στην αγγλική Σέφφιλντ Γουένσταιη. Αργότερα έκανε την τύχη του στην Αμερική, πετυχαίνοντας ένα ακριβό συμβόλαιο.

Τέλος ο Γάλλος σέντερ μπακ Ντιακιτέ έπαιξε ελάχιστες φορές. Προήλθε από τη Νις ως ελεύθερος και μετά αποδεσμεύτηκε από τον Ολυμπιακό και πήγε στη Μπαστιά.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013/14
Χρονιά ρεκόρ, αφού αποκτήσαμε συνολικά 23 παίκτες (!)


Ο γεννημένος στη Γαλλία μέσος από το Μάλι Γιαταμπαρέ, παρά τις υψηλές προσδοκίες του Καρεμπέ, δεν έπιασε. Έτσι φάνηκε ότι πετάξαμε 2.300.000 ευρώ για να πάρουμε από την Μπαστιά ένα παίκτη, που έπαιξε τελικά μόνο δύο φορές στην ομάδα. Μετά τον δώσαμε δανεικό σε Μπαστιά, Γκινγκάμπ και Στάνταρ Λιέγης, αλλά τελικά ρεφάραμε και με το παραπάνω, αφού τον παραχωρήσαμε στην Βέρντερ αντί 2.500.000 ευρώ.

Για τον Κολοβό πληρώσαμε 800.000 ευρώ, για να τον δούμε να παίζει σε 5 αγώνες. Στη συνέχεια ακολούθησαν αλλεπάλληλοι δανεισμοί σε Πανιώνιο και στη Βελγική Μέχελεν, η οποία τελικά τον απέκτησε από τον Ολυμπιακό αντί 700.000 ευρώ.

Ο πλάγιος μπακ Τόρρες αγωνίστηκε σε 5 ματς. Τον πήραμε από την Χετάφε 500.000 και τον αφήσαμε ελεύθερο για να πάει την Μάλαγα, όπου μετά από λίγο έκοψε την μπάλα.

Ο Γαλλοαλγερινός αμυντικός και αμυντικός μέσος Μετζανί αποκτήθηκε δανεικός (με τίμημα δανείου ύψους 500.000 ευρώ) από τη Μονακό η οποία μετά την επιστροφή του παίκτη τον έδωσε σε Βαλανσιέν. Έπαιξε σε 4 επίσημα ματς του Ολυμπιακού.

Ο Αργεντινός επιθετικός μέσος Ντε Βινσέντι δεν έπαιξε καθόλου στην ομάδα. Αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στη συνέχεια τον δανείσαμε σε ΠΑΣ και ΑΠΟΕΛ, όπου και τον παραχωρήσαμε έναντι 500.000 ευρώ.

Ο δεξιός μπακ Τζανακάκης αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Εργοτέλη, όπου και δόθηκε αμέσως δανεικός. Συνέχισε ως δανεικός στην Ανόρθωση. Όταν πήρε το ελευθέρας του κατέληξε στον Άρη. Φυσικά δεν έπαιξε καθόλου στον Ολυμπιακό.

O Παραγουανός δεξιός εξτρέμ Πέρεζ ήταν πιο αξιοπρεπής, καθώς αγωνίστηκε σε 9 αγώνες πρωταθλήματος σκοράροντας δις, ενώ είχε και τραυματισμούς. Ήρθε ως δανεικός από τη Βιγιαρεάλ με τίμημα ενοικίασης ένα ποσό 500.000 ευρώ. Όταν επέστρεψε από τον δανεισμό του η Βιγιαρεάλ τον ξανανοίκιασε στη Ρεάλ Βαγιαδολίδ.

Ο Πορτογάλος μέσος Πελέ του Εργοτέλη κόστισε 400.000 ευρώ. Αγωνίστηκε σε 5 ματς. Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός σε Λεβαδειακό και Ανόρθωση, όπου και έμεινε οριστικά.

Ίσως ο πιο άγνωστος ή λησμονημένος από όλους να είναι ο Αμπντισαλάμ Ιμπραήμ, ένας Νορβηγσομαλός μέσος, τον οποίο κάθε χρόνο δάνειζε δεξιά και αριστερά κυρίως σε Νορβηγικές ομάδες η Μάντσεστερ Σίτι. Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε ελεύθερο, θεωρώντας τον κελεπούρι. Δεν αγωνίστηκε ποτέ σε αγώνα πρωταθλήματος του Ολυμπιακού. Ωστόσο η επιμονή μου να μάθω πιο πολλά γι αυτόν με έκανε να ανακαλύψω ότι είχε αγωνιστεί περίπου μισή ώρα σε έναν αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό. Τον δώσαμε δανεικό σε Εργοτέλη και όταν έμεινε ελεύθερος πήγε στη Βέροια.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014/15
Πήραμε συνολικά πάλι 23 παίκτες (!) 
 
Αρχίζουμε από τον πλάγιο μπακ Κ. Γιαννούλη, που αποκτήσαμε από τον Ατρόμητο αντί 600.000 ευρώ όταν έφυγε ο Χολέμπας. Τελικά τον αφήσαμε ελεύθερο να πάει στον Αστέρα Τρίπολης. Έπαιξε 7 φορές.

Συνεχίζουμε με τον μέσο Καθάριο, που τον πήραμε από Πανθρακικό για 200.000 ευρώ και τον δώσαμε δανεικό αμέσως σε Πανθρακικό και Πανιώνιο, ο οποίος πήρε στο τέλος και την «ελευθέρας» του. Περιττό να πούμε πως δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό.

Ένας ακόμη γηγενής ήταν ο Πλέγας, αμυντικός και αμυντικός μέσος, που εμφανίζεται ότι τον πήραμε ελεύθερο από Παναχαϊκή, αν και κατά άλλες πηγές δώσαμε 280.000 ευρώ στην τότε ομάδα του Κούγια. Τον δώσαμε δανεικό σε Παναχαϊκή, Πανθρακικό και Πανιώνιο, όπου κατέληξε ως ελεύθερος. Δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό.

Και ο Καραμάνος, που αποκτήθηκε εκείνη την περίοδο, ποτέ δεν έπαιξε στον Ολυμπιακό. Τον αγοράσαμε από τον Ατρόμητο, πληρώνοντας 300.000 ευρώ. Ακολούθησαν συνεχείς δανεισμοί του Ατρόμητο, Πανιώνιο, στη Πορτογαλική Φαιρένσε και στην επίσης Πορτογαλική Ρίο Άβε. Τελικά παραχωρήθηκε ως ελεύθερος στη Λαμία.

Ο σέντερ-φορ Θ. Παπάζογλου υπήρξε ακόμη μια παρόμοια ελληνική περίπτωση. Δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό. Μάλιστα μόλις τον αποκτήσαμε ως ελεύθερο από τον ΟΦΗ τον δώσαμε αμέσως, σχεδόν την επομένη, πάλι ελεύθερο στον Ατρόμητο. Ωστόσο είχαμε λόγο και στη μεταγενέστερη μετακίνησή του στη Βελγική Κορτράικ.

Ο Αρμένης επιθετικός και κυρίως εξτρέμ Γκαζαριάν αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Μέταλουργκ. Πρόλαβε να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού σε 3-4 ματς, προτού πάει στην Κέρκυρα.

Άγνωστος στη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών θα είναι ο Βέλγος μέσος και επιθετικός Ενέν. Αποκτήθηκε από την Άντερλεχτ αντί 500.000 ευρώ. Τον παραχωρήσαμε τελικά στην Έβερτον αντί 280.000 ευρώ.

Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός Σαντάνα αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Σάλκε. Όταν τέλειωσε ο δανεισμός του πήγε στην Κράσνονταρ. Αγωνίστηκε ελάχιστες φορές στον Ολυμπιακό. Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτός ο παίκτης είχε αγωνιστεί 125 φορές στην Ντόρτμουντ.

Ο σούπερ άγνωστος Γκανέζος αμυντικός Ασίγκμπα στοίχισε όπως λένε 250.000 ευρώ. Άλλοι λένε ότι ήρθε από τον Φωκικό και άλλοι από την Παναχαϊκή, που τον είχε δανείσει στον Φωκικό. Δόθηκε δανεικός σε Παναχαϊκή και Βέροια, ενώ κατέληξε ως ελεύθερος στη Λαμία. Όχι μόνο δεν αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, αλλά ούτε καν πέρασε από το Ρέντη.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015/16
Πήραμε συνολικά 19 παίκτες.

Ο σέντερ-μπακ Γούτας αποκτήθηκε έναντι 800.000 ευρώ από την Ξάνθη. Δόθηκε δανεικός κατά σειρά σε Ξάνθη, Κορτράικ, Σαίντ Τρούιντεν, Λεχ Πόζναν και κατέληξε ελεύθερος στον Ατρόμητο. Δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό.

Ο Αργεντινός χαφ Μαρτίνεζ αγοράσθηκε αντί 700.000 ευρώ από τον Παναιτωλικό Δόθηκε δανεικός σε Ανόρθωση, σε West Sydney Wanderers, σε Απόλλωνα Λεμεσού, για να καταλήξει ελεύθερος στον Άρη. Δεν φόρεσε ποτέ την ερυθρόλευκη.

Ο εξτρέμ Γιαννιώτας αγοράσθηκε αντί 500.000 ευρώ από την Φορτούνα Ντίσελντορφ, η οποία τον είχε δανείσει στον Αστέρα Τρίπολης. Δεν αγωνίσθηκε ποτέ στον Ολυμπιακό. Πήγε δανεικός σε ΑΠΟΕΛ και Ρεαλ Βαγιαδολιδ. Αργότερα ως ελεύθερος πήγε στην ΑΕΚ. Παρά τις φιλοδοξίες που είχε, δεν αγωνίστηκε ποτέ στον Ολυμπιακό.

Ο μέσος Χαλκιαδάκης (με το περίεργο ιταλικό μικρό όνομα Μπρούνο) αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Εργοτέλη. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε σχεδόν αμέσως ως ελεύθερος στον Πανιώνιο. Δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό.

Ο πρωταγωνιστής της πρόσφατης επικαιρότητας Γεωργιανός τερματοφύλακας Λόρια ήρθε ως ελεύθερος από τον ΟΦΗ στον Ολυμπιακό. Αμέσως παραχωρήθηκε με «ελευθέρας» στη ρωσική Σαμάρα.

Ο επιθετικός Μπεν από τις Κομόρες αποκτήθηκε από τη Βέροια ως ελεύθερος. Ακολούθησαν τραυματισμοί και δανεισμοί σε Λεβαδειακό και Πανιώνιο. Τελικά τον δώσαμε για 480.000 ευρώ στον Ερυθρό Αστέρα. Στον Ολυμπιακό δεν έπαιξε παρά δύο επίσημα ματς, κυρίως εξαιτίας τραυματισμού. Πάντως σημείωσε το ιστορικό γκολ του Ολυμπιακού κατά της Παρτιζάν Βελιγραδίου στην Ευρώπη, το οποίο εκτός από το όφελος που είχε για τον Ολυμπιακό ωφέλησε και τον ίδιο, γιατί συντέλεσε αποφασιστικά στο να ενδιαφερθεί γι’ αυτόν ο Αστέρας, λόγω της αντιπαλότητάς του με την Παρτιζάν.

Ο δεξιός μπακ Μπέρτος αποκτήθηκε για 200.000 ευρώ από την Ξάνθη. Δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό. Πήγε δανεικός σε Ξάνθη και κατέληξε ελεύθερος στον Αστέρα Τρίπολης.

Ο σέντερ-μπακ και αμυντικός χαφ Παντελάκης αποκτήθηκε από τον Εργοτέλη ως ελεύθερος. Δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό. Δόθηκε δανεικός σε Κισσαμικό και Χανιά και κατέληξε ως ελεύθερος στον ΠΑΟ.

Ο μέσος Τζανδάρης κάθισε στον Ολυμπιακό περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Έμεινε δύο χρονιές, χωρίς όμως να παίξει καθόλου στον Ολυμπιακό. Αργότερα δόθηκε δανεικός σε Πανιώνιο και στη σλοβενική Κόπερ.

Την εν λόγω περίοδο υπάρχουν και δύο συγκυριακές περιπτώσεις, που τυπικά και θεωρητικά πληρούν τα κριτήρια των μη επαρκών συμμετοχών σε αγώνες πρωταθλήματος, πλην όμως απέχουν πολύ από τα χαρακτηριστικά των υπολοίπων περιπτώσεων. Οι δύο αυτές περιπτώσεις αφορούν πάντως παίκτες, που δεν μπορούν να θεωρηθούν αόρατοι ούτε να λησμονηθούν εύκολα.

Ο ένας είναι ο πολύ ικανός Μεξικανός φορ Πουλίδο, μια πολύ μυστηριώδης περίπτωση από πολλές πλευρές. Τυπικά ο Ολυμπιακός τον απέκτησε από τον Λεβαδειακό ως ελεύθερο. Πώς όμως έφτασε και μάλιστα ελεύθερος από την Τίγκρες Μεξικού στον Λεβαδειακό; Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε σε 8 αγώνες πρωταθλήματος σημειώνοντας 5 γκολ, ενώ συμμετείχε και σε άλλα επίσημα ματς. Ο Ολυμπιακός τον παραχώρησε στην Τσίβας του Μεξικού αντί 6.500.000 ευρώ, δηλαδή ενός τιμήματος αναμφίβολα πολύ μεγάλου για παίκτη με τόσο λίγες συμμετοχές. Αλλά η χρηματιστηριακή του αξία ήταν πάντοτε μεγάλη. Ακόμη και σήμερα η ποδοσφαιρική χρηματιστηριακή τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 10.000.000 ευρώ. Ο παίκτης αυτός έχει βρει τρόπο να προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον από πολλές πλευρές.

Ο άλλος είναι επίσης πολύ ικανός φορ. Ο Ισλανδός Φινιμπόγκασον. Αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, με ετήσιο νοίκι 1.000.000. Έπαιξε 7 φορές στο πρωτάθλημα, ενώ σημείωσε γκολ με τον Ολυμπιακό σε Ευρώπη και Ελλάδα. Όταν τελείωσε ο δανεισμός του η ομάδα του τον δάνεισε εκ νέου στην γερμανική Άουκσμπουργκ, όπου είχε μια πολύ καλή χρονιά με αξιόλογες επιδόσεις.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016/17
Πήραμε συνολικά 19 παίκτες.

Ο Κύπριος κεντρικός οπισθοφύλακας και αμυντικός μέσος Λαΐφης δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό. Αποκτήθηκε αντί 600.000 ευρώ από την Ανόρθωση, που τον είχε δώσει δανεικό στην ΑΛΚΗ. Από τον Ολυμπιακό δόθηκε δανεικός στη Στάνταρ Λιέγης, που τελικά τον αγόρασε έναντι 1.500.000 ευρώ.

Ο Πορτογάλος επιθετικός Πασιέντσια μας ήρθε δανεικός από Πόρτο. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε μόνο για 28 λεπτά ενός αγώνα πρωταθλήματος. Στη συνέχεια επέστρεψε σε Πόρτο και δανείσθηκε σε Ρίο Άβε, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Σάλκε. Σήμερα η μεταγραφική τιμή του είναι 10.000.000 ευρώ, γεγονός εκπληκτικό αν ληφθεί υπόψη ότι έχει διαγνωσθεί με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, που είχε φανεί και στο διάστημα που πέρασε στον Ολυμπιακό.

Ο εξτρέμ Ξύδας αποκτήθηκε από την Καλλονή και πήγε δανεικός σε Κισσαμικό και Χανιά, για να καταλήξει τελικά στον ΠΑΣ. Αποτελεί την πιο δύσκολη περίπτωση για ανεύρεση των οικονομικών στοιχείων της μεταγραφής του. Φυσικά δεν έπαιξε καθόλου στον Ολυμπιακό.

Ο σέντερ-μπακ Καραγεώργης ήρθε κι αυτός ως ελεύθερος από την Καλλονή. Δόθηκε δανεικός σε Καλλονή και Χανιά. Στα Χανιά έμεινε όταν έγινε ελεύθερος. Αυτονόητο ότι δεν αγωνίστηκε ποτέ στην ομάδα μας.

Ο αμυντικός μέσος Σιώπης αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο αντί 150.000 ευρώ, αλλά έμεινε εκεί ως δανεικός. Έπαιξε μια φορά στην ομάδα μας. Όταν τελικά τον παραχωρήσαμε με ελευθέρας στον Άρη πήραμε 100.000 ευρώ.

Ο Γάλλος αριστερός μπακ Σισοκό αποκτήθηκε ως δανεικός από την Άστον Βίλλα, η οποία τον είχε δανείσει προηγουμένως και στην Πόρτο Έπαιξε στον Ολυμπιακό 3 φορές. Όταν επέστρεψε στο Μπέρμιγχαμ δόθηκε δανεικός στη Μαλάτια Σπορ.

Ο δεξιός μπακ Παρέδες από το Εκουαδόρ αποκτήθηκε ως δανεικός από Γουώτφορντ. Μετά την λήξη του δανεισμού του επέστρεψε στην πατρίδα του και στην Έμελεκ. Μπόρεσε πάντως να αγωνιστεί έστω και κάποιες ελάχιστες φορές στον Ολυμπιακό.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017/18
Ορόσημο αποτυχίας η συγκεκριμένη χρονιά. Πήραμε συνολικά 15 παίκτες, από τους οποίους τους 14, δηλαδή σχεδόν όλους (πλην ενός, του Κούτρη), τους διώξαμε την επόμενη σεζόν. Το συνολικό τίμημα για μεταγραφές τους ξεπέρασε το ποσό των 21.000.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του τμήματος του ως άνω ποσού που τελικά πληρώθηκε.
 
Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ Ιγκόρ έπαιξε δύο φορές. Τον αγοράσαμε από τον Αστέρα Τρίπολης έναντι 350.000 ευρώ και τον δώσαμε μετά από δύο χρόνια δανεικό σε Όσιγιεκ και ΑΕΚ Λαρνακας.

Ο Ιρανός μπακ και χαφ Χατζησαφί κόστισε 600.000 ευρώ ως μεταγραφή από τον Πανιώνιο. Τον δώσαμε ελεύθερο σε ομάδα του Ιράν. Πρόλαβε να αγωνιστεί 6 φορές με τον Ολυμπιακό και μάλιστα να σκοράρει.

Ο Μαροκινός «υδραυλικός» εξτρέμ Καρσελά έπαιξε 5 φορές. Τον πήραμε δανεικό από τη Γρανάδα, όπου τον επιστρέψαμε πολύ γρήγορα. Από εκεί πήγε στη Στάνταρ Λιέγης.

Ο Ρισβάνης αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Πανιώνιο και δόθηκε ακόμη πιο γρήγορα ελεύθερος στον Ατρόμητο. Δεν φόρεσε ποτέ την ερυθρόλευκη.

Ο Νιγηριανός «πολλά βαρύς άντρας» Εμενίκε μάς την έφερε κανονικά. Τον πήραμε αντί 2.500.000 ευρώ από Φενέρ Μπαχτσέ και έπαιξε μόνο 5 φορές στην ομάδα. Δυσκολευθήκαμε πολύ να τον δώσουμε δανεικό, αφού κανείς δεν τον ήθελε λόγω υψηλού συμβολαίου, αλλά και κάποιων σωματικών και ψυχολογικών «κουσουριών». Τελικά πετύχαμε να τον δώσουμε δανεικό στην ισπανική Λας Πάλμας, η οποία μετά από λίγο θέλησε να τον ξεφορτωθεί, θεωρώντας τον Ολυμπιακό υπεύθυνο για εξαπάτησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου