Του Mad Prophet
Στις 7 Μάιου του 2009, ο Ολυμπιακός βάζει τέλος στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί της ιστορίας του: έξι χρόνια χωρίς εγχώριο τίτλο και οκτώ χωρίς νταμπλ ήταν πάρα πολλά για αυτό το τμήμα, με μοναδική εξαίρεση το ευρωπαϊκό του 2005. Ο σπουδαίος Σουηδός προπονητής Άντερς Κρίστιανσον, προερχόμενος από τον Ηρακλή, είναι αυτός που θα αναγεννήσει την ομάδα, θα φέρει μεγάλους παίκτες και θα την κάνει να παίξει καταπληκτικό βόλεϊ, δημιουργώντας νέους οπαδούς του τμήματος, όπως τον υπογράφοντα.
Ο Κρίστιανσον επιβεβαιώνει πως θα συνεχίσει και την επόμενη χρονιά για να φτιάξει τον Ολυμπιακό της σεζόν 2009/10, με στόχο να διατηρήσει τα κεκτημένα και να πετύχει στην Ευρώπη. Για να καταλάβουμε το επίπεδο που βρισκόταν η ομάδα ο σταρ Μίλκοβιτς έκανε τις εξής δηλώσεις στο Sport24: «Θέλω να μείνω και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Ξέρω ότι το όνειρο των παιδιών και της διοίκησης είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και θα ήθελα να το διεκδικήσουμε μαζί. Πέρασα μια υπέροχη χρονιά και δέθηκα πολύ με την χώρα σας». Στην ομάδα τότε μιλούσαν ανοικτά για στόχο την κατάκτηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού τίτλου, ενώ τώρα, που δυστυχώς οι εποχές έχουν αλλάξει, είναι επιτυχία η είσοδος στους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης.
Ο Μίλκοβιτς, έστω και με περιπετειώδη τρόπο, θα συνεχίσει για 2η σεζόν στην ομάδα. Γράφει εξαιρετικά όλη την ιστορία ο Θεολόγος στο αφιέρωμα που είχε κάνει για τον Ιβάν τον τρομερό.
Αφού κατάφερε να κρατήσει τον Μίλκοβιτς, ο Κρίστιανσον απέρριψε τον τεράστιο Τζίμπα. Είναι γεγονός πάντως πως θα είχε απίστευτο ενδιαφέρον μια ιστορική συνύπαρξη Μίλκοβιτς-Τζίμπα, αλλά σύμφωνα με τον Σουηδό, ο Τζίμπα δεν ταίριαζε εκείνη τη στιγμή στο ρόστερ και ήταν προτιμότερο να γίνει πιο ορθή και κατανεμημένη χρήση του μπάτζετ. Είναι ενδεικτικές πάντως οι προθέσεις που είχε η ομάδα για την ενίσχυση του ρόστερ της εκείνο το καλοκαίρι, τότε που κανείς δεν φανταζόταν πως σε λίγους μήνες θα εμφανιστούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδος έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για τις προσθήκες αλλά και για τις αποχωρήσεις, καθώς δύο «σημαίες» του τμήματος αποχαιρέτησαν τον σύλλογο. Ο Βασίλης Κουρνέτας, μετά από 13 χρόνια, και ο Κώστας Χριστοφιδέλης, ύστερα από 14 χρόνια, δεν θα φορούσαν πλέον τα «ερυθρόλευκα». Για τον Κουρνέτα είχε γραφτεί ότι η μη ανανέωση του συμβολαίου του ήταν απόφαση της διοίκησης Συγγελίδη, ενώ ο Χριστοφιδέλης επέλεξε την καλύτερη οικονομική προσφορά του Παναθηναϊκού, συνοδεύοντάς τη με την ιστορική δήλωσή του: «Είμαι Παναθηναϊκός».
Ο Κουρνέτας συνέχισε την καριέρα του για έναν χρόνο στη Ρωσία, ενώ συνολικά αποχώρησαν 10 από τους 14 παίκτες του ρόστερ της προηγούμενης σεζόν. Παρέμειναν μόνο οι Μίλκοβιτς, Τζούριτς και οι δύο κεντρικοί Σουλτανόπουλος και Καραγιάννης, που είχαν μικρότερο ρόλο. Στη θέση του Κουρνέτα αποκτήθηκε ο Τίσερ από τον Ηρακλή, ενώ στη θέση του λίμπερο έγινε ουσιαστικά ανταλλαγή με τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Στεφάνου μετακόμισε στον Ολυμπιακό και ο Παπαδημητρίου φόρεσε τα «πράσινα». Από τον Παναθηναϊκό αποκτήθηκε επίσης ο Ανδρέας Ανδρεάδης, που εξελίχθηκε σε σημαντικό κεφάλαιο για την ομάδα τα επόμενα χρόνια. Στη θέση των ακραίων, ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τον Καλντέιρα, την αποκάλυψη της προηγούμενης χρονιάς με τον Φοίνικα Σύρου, καθώς και με τον Κούναρι. Παρόλο που δεν κατάφερε να κλείσει τις μεταγραφές των Βάιζμανς και Βισνιάρεκ, ο σύλλογος προχώρησε στην απόκτηση του Βραζιλιάνου Φοντέλες. Η μεταγραφή αυτή δεν ξεκίνησε ιδανικά, καθώς ο Φοντέλες υποβλήθηκε σε επέμβαση στο πόδι πριν την έναρξη της σεζόν και χρειάστηκε να παραμείνει στη Βραζιλία για το πρώτο στάδιο της αποθεραπείας του. Ο ερχομός του στην Ελλάδα προγραμματίστηκε για το τελικό στάδιο της ανάρρωσής του.
Ακολουθούν αναλυτικά οι προσθαφαιρέσεις εκείνης της καλοκαιρινής περιόδου και το ρόστερ της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2009/10.
Ήρθαν: Φοντέλες (Οσάκα), Κούναρι (Όλστιν), Τίσερ (Ηρακλής), Ιωάννου (Μίλωνας), Στεφάνου (Παναθηναϊκός), Καλντέιρα (Φοίνικας Σύρου), Αγγελόπουλος (Κηφισιά), Ανδρεάδης (Παναθηναϊκός), Κουζούνης (Φοίνικας Σύρου), Κυριαζής (Παναθηναϊκός)
Έφυγαν: Χριστοφιδέλης (Παναθηναϊκός), Ριβέρα (Ε.Α. Πατρών), Τσέργας (ΑΕΚ), Κουρνέτας (Μπελγκορόντ), Χοφ, Καρυπίδης (ΑΕΚ), Ρουμελιώτης (Άρης), Ούρναουτ (Πιατσέντζα), Παπαδημητρίου (Παναθηναϊκός), Μαρκέζ
ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
- Όλι Κούναρι (Φινλανδία) 2/2/1982 Ακραίος 1.96
- Λουίζ Φελίπε Φοντέλες (Βραζιλία) 19/6/1984 Ακραίος 1.97
- Δημήτρης Σουλτανόπουλος 3/9/1981 Κεντρικός 2,01
- Σιμόν Τίσερ (Γερμανία) 24/4/1982 Πασαδόρος 1,94
- Γιώργος Στεφάνου 12/1/1981 Λίμπερο 1,88
- Λεονάρντο Καλντέιρα (Βραζιλία) 28/9/1982 Ακραίος 1,93
- Νίκος Καραγιάννης 4/8/1981 Κεντρικός 2.00
- Νίκος Αγγελόπουλος 6/11/1988 Πασαδόρος 2,02
- Ανδρέας Ανδρεάδης 14/1/1982 Κεντρικός 2,05
- Παύλος Κουζούνης 13/8/1987 Λίμπερο 1,85
- Δημήτρης Τζούριτς 25/4/1989 Κεντρικός 2.10
- Ιβάν Μίλκοβιτς (Σερβία) 13/9/1979 Διαγώνιος 2,06
- Κώστας Ιωάννου 1/1/1982 Ακραίος 1,92
- Χρύσανθος Κυριαζής 21/4/1972 Ακραίος 1,94
Τεχνικό Επιτελείο
Προπονητής: Άντερς Κρίστιανσον (Σουηδία) – μέχρι 8/2/2010 - Γιάννης Καλμαζίδης από 8/2/2010 μέχρι τέλος της σεζόν
Βοηθ. Προπονητή: Γιάννης Καλμαζίδης του Άντερς Κρίστιανσον - Φώτης Μάντζιος του Γιάννη Καλμαζίδη
Γυμναστής: Μηνάς Βρεττός
Φυσιοθεραπευτής Α΄: Νίκος Παπαγεωργίου
Φυσιοθεραπευτής Β΄: Γιώργος Παπαγεωργίου
Στατιστικολόγος: Λεωνίδας Γαϊτανάκης
Φροντιστής: Σπύρος Μπλέτσας
Μάνατζερ: Βασίλης Καλλιμάνης
Όλες αυτές οι αλλαγές στο ρόστερ καθώς και ο ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας της ομάδας, όπως ήταν φυσικό, έφερε γκέλες στο πρωτάθλημα. Με τους ερυθρόλευκους να γνωρίζουν εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή (0-3) στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και την επόμενη αγωνιστική την ήττα στο τάι μπρέικ στην έδρα του Άρη. Η πρώτη μεγάλη νίκη ήρθε για τη 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο Μετς κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου ο Καλντέιρα κουβάλησε την ομάδα και την οδήγησε στη νίκη με 2-3. Οι ερυθρόλευκοι έδειχναν βελτίωση από παιχνίδι σε παιχνίδι και έδειχναν να βρίσκουν ομοιογένεια. Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις καθυστερούσαν αρκετά, αφού η φάση των ομίλων που συμμετείχε ο Ολυμπιακός ξεκινούσε στις 10 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η ομάδα του Κρίστιανσον κατάφερε να σημειώσει 6 συνεχόμενες νίκες για τη Volley League και να βρίσκεται στη 2η θέση του πρωταθλήματος πίσω από τον Παναθηναϊκό.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός είχε μια πολύ δύσκολη κλήρωση, αφού πέτυχε, για τον Α΄ όμιλο της διοργάνωσης, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Τρεντίνο, την πανίσχυρη εκείνη την εποχή Ντιναμό Μόσχας, καθώς και την αδύναμη Μπουντεγιόβιτσε. Για την 1η αγωνιστική της διοργάνωσης, ο Θρύλος υποδέχτηκε την Τρεντίνο, που λίγες εβδομάδες πριν είχε κατακτήσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και είχε στη σύνθεση της παίκτες όπως τον Χουαντορένα και τον Καζίσκι, για να θυμηθούμε το μέγεθος της. Ο Ολυμπιακός τους αιφνιδιάζει σε εκείνο το παιχνίδι και προηγείται με 2-0 σετ, όμως ο προπονητής της Τρεντίνο Στόιτσεφ κάνει τριπλή αλλαγή στο ματς και οι Ιταλοί ισοφαρίζουν άνετα σε 2-2, για να φτάσουν στη νίκη με 2-3. Παρά την άσχημη ήττα, με τον τρόπο που ήρθε, ήταν μια εξαιρετική εμφάνιση για έναν Ολυμπιακό που είχε σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν γνώριζε κανείς και θα έκαναν την εμφάνιση τους πολύ σύντομα.
Τρεις ημέρες μετά το παιχνίδι με την Τρεντίνο, και συγκεκριμένα στις 5/12/09, ο Μίλκοβιτς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους συμπαίκτες του, παρέδωσε στην ομάδα το περιβραχιόνιο του αρχηγού και σε εκδήλωση για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό είχε δηλώσει τα εξής: «Θεωρήστε με ως παράπλευρη απώλεια της κατάστασης. Δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους συμπαίκτες μου. Αρχηγός σημαίνει αφοσίωση, ευθύνες, υποχρεώσεις και βάσει της κατάστασης, δεν μπορώ να παίξω αυτό τον ρόλο». Υπό αυτό το περίεργο κλίμα, η ομάδα έχασε πολύ δύσκολα στη Μόσχα από τη Ντιναμό με 3-1 για τη 2η αγωνιστική των ομίλων. Ο Ολυμπιακός έπρεπε πάση θυσία να πάρει τα ματς με την Μπουντεγιόβιτσε αν ήθελε να ελπίζει σε πρόκριση. Πράγματι πήρε άνετα με 3-0 το πρώτο ματς. Επίσης, παρά τα δύσκολα ευρωπαϊκά ματς, η ομάδα συνέχιζε να κερδίζει στο πρωτάθλημα και αφού νίκησε το Φοίνικα για την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, σε συνδυασμό με την ήττα του Παναθηναϊκού από την Ε.Α.Π., οι ερυθρόλευκοι ήταν οι πρωταθλητές χειμώνα.
Το 2010 μπήκε με τους Πειραιώτες να ζευγαρώνουν τις νίκες κόντρα στην Μπουντεγιόβιτσε, ενώ περίμεναν διαρκώς το ντεμπούτο του Φοντέλες που είχε αναρρώσει από τον τραυματισμό και έδειχνε έτοιμος να ενισχύσει την ομάδα ενόψει των πολύ σημαντικών αγώνων. Ο Βραζιλιάνος τελικά εμφανίστηκε και βοήθησε στη σημαντικότερη νίκη της σεζόν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ήταν το παιχνίδι για τη 5η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Ντιναμό και οι ερυθρόλευκοι έπρεπε να το πάρουν πάση θυσία για να συνεχίσουν να έχουν πιθανότητες για την πρόκριση. Ο Μίλκοβιτς πραγματοποίησε μια τρομακτική εμφάνιση με 32 πόντους, οι Καλντέιρα, Ανδρεάδης και Τζούριτς ήταν εξίσου εξαιρετικοί και η νίκη ήρθε με 3-2. Πριν την τελευταία αγωνιστική των ομιλών, ο Ολυμπιακός ισοβαθμούσε στη 2η θέση με τη Ντιναμό, με 8 βαθμούς, πίσω από την Τρεντίνο που είχε 9. Όπως είναι λογικό, οι ερυθρόλευκοι είχαν να δώσουν μια σκληρή μάχη μέσα στην Ιταλία για να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμερίσουν λίγο τις εγχώριες διοργανώσεις και να έρθουν οι ήττες από τον Παναθηναϊκό και την Ε.Α.Π. για το πρωτάθλημα. Όμως μικρή σημασία είχαν μπροστά στο ιστορικό διπλό μέσα στην έδρα της Πρωταθλήτριας Κόσμου.
Οι Πειραιώτες νίκησαν με 2-3, έχοντας τον Ανδρεάδη να πραγματοποίει την καλύτερή του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα και σε επίσης εξαιρετική βραδιά τους Μίλκοβιτς, Καλντέιρα και Φοντέλες. Αυτή η νίκη δημιούργησε τριπλή ισοβαθμία στον όμιλο, αλλά η Τρεντίνο πήρε την 1η θέση και η Ντιναμό τη 2η, αφήνοντας 3ο τον Ολυμπιακό εξαιτίας της καλύτερης διαφοράς των σετ. Η επόμενη φάση ήταν η φάση των 12, όπου ο Ολυμπιακός προκρίθηκε ως καλύτερος 3ος κι αναγκαστικά θα αντιμετώπιζε τον 1ο ενός άλλου ομίλου στην επόμενη φάση. Ο συγκεκριμένος γύρος της διοργάνωσης είχε την ιδιαιτερότητα πως η ομάδα που θα φιλοξενούσε το final-4 θα προκρινόταν αυτομάτως, ενώ οι υπόλοιπες 12 θα έμπαιναν στη διαδικασία της κλήρωσης μέχρι να μείνουν οι 3 που θα ακολουθούσαν τη διοργανώτρια ομάδα. Τελικά, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ζενίτ και σε περίπτωση πρόκρισης, θα αντιμετώπιζε τον νικητή του Ντιναμό Μόσχας-Παναθηναϊκός.
Ο Ολυμπιακός προετοιμαζόταν για τα διπλά παιχνίδια με τη Ζενίτ, ώσπου στις 6/2 μια ήττα στο τάι μπρέικ από τον ΠΑΟΚ έφερε σημαντικές αναταράξεις στην ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι, παρότι προηγήθηκαν με 1-2 σετ, έχασαν τα επόμενα δύο με κατεβασμένα τα χέρια και η ομάδα πήγε στο -7 από την κορυφή. Αυτή η εμφάνιση ώθησε τον Κρίστιανσον, μετά τη λήξη του αγώνα, να δηλώσει «Παίξαμε γενικά σαν πεθαμένοι!» και δυο ημέρες αργότερα να υποβάλει την παραίτηση του.
Η ήττα αυτή έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που υπήρχαν καιρό στο Ρέντη. Η διοίκηση Συγγελίδη κατηγόρησε τον κόουτς για την 5η ήττα στο πρωτάθλημα και για την επιλογή το καλοκαίρι να φέρει στον Πειραιά το Φοντέλες. Ο Κρίστιανσον είχε το παράπονο που οι παίκτες του είχαν άλλη απόδοση στα ευρωπαϊκά ματς κι άλλη σ’ αυτά του πρωταθλήματος και οι παίκτες ζητούσαν τα δεδουλευμένα που χρωστούσε η διοίκηση. Ο Σουηδός προπονητής θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσει, έφυγε σαν κύριος χωρίς να κατηγορήσει κανέναν και στις τελευταίες του δηλώσεις είχε υποστηρίξει τα εξής: «Θέλω να υπογραμμίσω και να ξεκαθαρίσω ότι η αποχώρησή μου δεν οφείλεται σε αγωνιστικούς λόγους καθώς η ομάδα μας είναι μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει από το ξεκίνημα της περιόδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Champions League. Η απόφασή μου οφείλεται σε σοβαρούς, προσωπικής φύσεως λόγους, και θέλω όλοι να τους σεβαστούν. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, Γιάννη Συγγελίδη και όλους τους ανθρώπους της διοίκησης του Ολυμπιακού για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν, τους συνεργάτες μου και τους βολεϊμπολίστες της ομάδας για την άψογη συνεργασία μας και φυσικά τους φιλάθλους του Ολυμπιακού για την αγάπη που δείχνουν στο πρόσωπό μου. Εύχομαι στην ομάδα μας να πετύχει τους στόχους μας και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε. Δεν ξέρω πως, δεν ξέρω πότε».
Ο Ολυμπιακός, τρεις ημέρες πριν τα σπουδαία ματς με τη Ζενίτ, δίνει τα ηνία στον Γιάννη Καλμαζίδη, μέχρι πρότινος βοηθό του Κρίστιανσον. Οι Ρώσοι έρχονται στο Ρέντη και εκεί τους περιμένει ένας διαστημικός Μίλκοβιτς. Ο Ιβάν ο τρομερός είχε 32 πόντους, με 28/48 επιθέσεις, 2 άσσους και 2 μπλοκ, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη νίκη με 3-1. Μια Ζενίτ που τότε είχε στη σύνθεσή της τους γνωστούς μας από το πέρασμα τους στον Ηρακλή Λόι Μπολ και Κλέιτον Στάνλεϊ καθώς και τους διεθνείς Ρώσους Σεργκέι Τετιούκιν και Αλεξέι Βερμπόβ. Πριν τη ρεβάνς με τη Ζενίτ, το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η αποχώρηση του Φοντέλες, ενός παίκτη που εξαρχής στάθηκε άτυχος και δεν είχε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα στο γόνατο του. Η ομάδα είχε συμφωνήσει μαζί του σε συμβόλαιο των 180.000 ευρώ, αλλά λόγω του ότι ξεκίνησε να αγωνίζεται τον Ιανουάριο, του προτάθηκε αναπροσαρμογή στις 100 χιλιάδες, κάτι που αρνήθηκε ο παίκτης και λύθηκε το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει.Στη Ρωσία ο Ολυμπιακός χρειαζόταν 2 σετ για να μην μπλέξει στη διαδικασία του χρυσού σετ και να πάρει την πρόκριση. Μ’ αυτό το σκεπτικό, ο Μίλκοβιτς μπήκε στο ματς φορτσάτος και με το μπλοκ να πετυχαίνει 6 μπλοκ ήρθε το 0-1. Όμως οι Ρώσοι απάντησαν έκαναν το 2-1 και στο 4ο σετ προηγήθηκαν με 22-19, αλλά δυο πόντοι του Κούναρι και ένας του Μίλκοβιτς ανέτρεψαν την κατάσταση για να γίνει το 27-29 και το 2-2, με τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει σπουδαία πρόκριση για τους 6 της διοργάνωσης. Τελευταίο εμπόδιο πριν την πρόκριση στο Final Four ήταν η Ντιναμό Μόσχας που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και οι ερυθρόλευκοι είχαν αντιμετωπίσει στους ομίλους της διοργάνωσης.
Ο Ολυμπιακός, αφού εξασφάλισε την 3η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, στράφηκε στα πολύ σημαντικά παιχνίδια με τη Ντιναμό. Το 1ο παιχνίδι στη Ρωσία έχει μείνει στην ιστορία για τον τραυματισμό του Μίλκοβιτς στο 4ο σετ του αγώνα, με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 7-5. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Ντιναμό είχε πάρει εύκολα το 1ο σετ, ο Θρύλος κατάφερε να ισοφαρίσει άμεσα σε 1-1- και έχασε δύσκολα στο 3ο σετ. Ποτέ όμως δεν καταφέραμε να μάθουμε αν μπορούσε να πετύχει κάτι περισσότερο στη Μόσχα, αφού χωρίς τον Μίλκοβιτς ήταν αδύνατο να διεκδικήσει κάτι περισσότερο και η ήττα ήρθε δίκαια με 3-1.
Το σοκ του τραυματισμού του Μίλκοβιτς ήταν μεγάλο. Ήταν αβέβαιο αν θα έπαιζε στη ρεβάνς που ο Ολυμπιακός χρειαζόταν καθαρή νίκη για να παίξει την πρόκριση στο χρυσό σετ. Τελικά ο Μίλκοβιτς αγωνίστηκε χωρίς προπόνηση, βγάζοντας 16 ράμματα και δεν ήταν ο παίκτης που ξέρουμε. Οι Πειραιώτες, την ημέρα των γενεθλίων τους, πάλεψαν, αλλά η ήττα ήρθε με 1-3 και το όνειρο της Ευρώπης ολοκληρώθηκε άδοξα.
Μια εβδομάδα μετά, ο Ολυμπιακός, παρά την απογοήτευση που υπήρχε, κατάφερε και πέρασε μέσα από τη Μίκρα, επικρατώντας με 2-3 κόντρα στον Ηρακλή για το μονό ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στον τελικό της 27ης Μαρτίου, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό, στον 2ο διαδοχικό τελικό που διεξήχθη στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο. Αυτή τη φορά όμως ο Ολυμπιακός έχασε τον τίτλο στις λεπτομέρειες και στο τάι μπρέικ, με αποτέλεσμα μέσα σε 15 ημέρες να μείνει εκτός Ευρώπης και να χάσει τον πρώτο εγχώριο τίτλο.
Η ομάδα έπρεπε να ανασυγκροτηθεί και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, παρότι είχε μειονέκτημα έδρας. Ο Θρύλος πέρασε χωρίς πρόβλημα τα εμπόδια του Πανελληνίου και της Λαμίας στα playoffs, φτάνοντας στους τελικούς του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο 1ος τελικός ξεκίνησε στη Γλυφάδα με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 2-0, όμως ο Ολυμπιακός τους ξάφνιασε, επιστρέφοντας στο ματς και ισοφαρίζοντας σε 2-2. Στις λεπτομέρειες, οι πράσινοι πήραν το 1ο ματς στο τάι μπρέικ, για να ισοφαρίσει γρήγορα τη σειρά σε 1-1 σετ ο Θρύλος αφού νίκησε με 3-0 στο επόμενο ματς.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια αξέχαστη σεζόν, με πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα και ένα ιδανικό φινάλε για μια ιστορική ομάδα που σίγουρα αγάπησε ο κόσμος. Ο Κρίστιανσον σχεδίασε σωστά την ομάδα, είχε φανεί η όρεξή του να δουλέψει με νέους παίκτες και να βγάλει αθλητές από τα σπλάχνα της ομάδας. Το είχε κάνει την περασμένη σεζόν με τον Τζούριτς και στην ομάδα αυτή ήδη ετοίμαζε τους Κουζούνη και Αγγελόπουλο, με τον πρώτο να παίζει σημαντικό ρόλο στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο τις απώλειες των Κουρνέτα και Χριστοφιδέλη. Το μόνο σημείο που δεν του βγήκε ήταν η επιλογή του Φοντέλες και το λάθος του να τον περιμένει να επιστρέψει από τον τραυματισμό του. Ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να βγάλει τη χρονιά μόνο με τους Κούναρι-Καλντέιρα, ενώ αν είχε επιλέξει κάποιον άλλον αντί του Φοντέλες, σίγουρα θα είχε ακόμη υψηλότερο ταβάνι στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα πραγματοποίησε μια αδιανόητη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, γράφοντας ιστορία κόντρα σε μεγαθήρια με σπουδαίους παίκτες, πήρε διπλό κόντρα σε ιταλική ομάδα και απέκλεισε ρωσική σε νοκ άουτ φάση. Ακόμα και σήμερα όμως μένει ένα πικρό «τι θα γινόταν αν έπαιζε υγιής και στα δυο παιχνίδια με τη Ντιναμό ο Μίλκοβιτς». Ίσως να βρισκόμασταν σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό Final Four, όπου εκεί όλα είναι πιθανά.
Αυτή η πορεία στην Ευρώπη και η κακή πορεία στο πρωτάθλημα δημιούργησαν την εντύπωση πως οι παίκτες διαλέγουν παιχνίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η γκρίνια και, σε συνδυασμό με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, να δημιουργηθούν οι πρώτοι σοβαροί τριγμοί στην ομάδα. Εκεί ήρθε η αποχώρηση του Κρίστιανσον και το πρώτο σοκ της χρονιάς. Ο Καλμαζίδης όμως έκανε σπουδαία δουλειά, κράτησε την ομάδα και πάρα το σοκ με το χαμένο τελικό στο Κύπελλο, η ομάδα δέθηκε ακόμη περισσότερο και στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος έμοιαζε ανίκητη.
Στον Ολυμπιακό τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα συνεχίζονταν και την επομένη χρονιά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια ομάδα με μικρό μπάτζετ και αρκετούς νέους και ταλαντούχους παίκτες που όμως άφησε ιστορία και την αγάπησαν άπαντες. Τα έχει γράψει όλα αναλυτικά ο Θεολόγος σε ξεχωριστό αφιέρωμα.
1η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – Γ..Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ
0-3 (23-25, 19-25, 20-25)
2η αγωνιστική
ΑΡΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
3-2 (23-25, 25-21, 22-25, 25-22, 15-13)
3η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΚΗΦΙΣΙΑ
3-0 (25-13, 25-13, 25-16)
4η αγωνιστική
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2-3 (27-29, 25-23, 25-27, 25-18, 12-15)
5η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – Ε.Α. ΠΑΤΡΩΝ
3-0 (25-12, 25-20, 25-20)
6η αγωνιστική
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
0-3 (25-27, 18-25, 12-25)
7η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – Π.Α.Ο.Κ.
3-1 (25-20, 15-25, 25-13, 25-19)
8η αγωνιστική
A.E.K. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1-3 (19-25, 25-21, 33-35, 18-25)
9η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΛΑΜΙΑ
3-0 (25-16, 30-28, 28-26)
10η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
3-0 (25-21, 25-10, 25-19)
11η αγωνιστική
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
0-3 (18-25, 21-25, 19-25)
12η αγωνιστική
Γ..Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1-3 (27-25, 23-25, 23-25, 18-25)
13η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΡΗΣ
3-0 (25-21, 25-23, 25-20)
14η αγωνιστική
ΚΗΦΙΣΙΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2-3 (13-25, 25-23, 17-25, 25-23, 11-15)
15η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
1-3 (25-18, 20-25, 20-25, 21-25)
16η αγωνιστική
Ε.Α. ΠΑΤΡΩΝ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
3-0 (25-19, 29-27, 28-26)
17η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ.
3-0 (25-14, 25-18, 25-23)
18η αγωνιστική
Π.Α.Ο.Κ. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
3-2 (25-17, 20-25, 21-25, 25-14, 15-10)
19η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – A.E.K.
3-0 (25-18, 26-24, 25-16)
20η αγωνιστική
ΛΑΜΙΑ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1-3 (20-25, 25-16, 15-25, 21-25)
21η αγωνιστική
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2-3 (21-25, 25-21, 25-22, 22-25, 13-15)
22η αγωνιστική
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ
3-0 (25-18, 25-15, 25-13)
Βαθμολογία
Θέση
Ομάδα
Βαθμοί
Αγ.
Ν
Η
Σετ
1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
57
22
19
3
63–18
2
Ε.Α. ΠΑΤΡΩΝ
53
22
18
4
59-27
3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
50
22
17
5
56-25
4
Γ..Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ
46
22
16
6
51–28
5
ΑΡΗΣ
33
22
10
12
41–43
6
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
29
22
10
12
39-47
7
ΛΑΜΙΑ
29
22
9
13
37-46
8
Π.Α.Ο.Κ.
28
22
10
12
41-45
9
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ.
25
22
8
14
35-50
10
A.E.K.
20
22
7
15
30-52
11
ΚΗΦΙΣΙΑ
15
22
4
18
28-60
12
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ
11
22
4
18
20-59
1. Μίλκοβιτς (Ολυμπιακός) 412 (5,49 ανά σετ)
2. Ογιάνσιβου (ΠΑΟΚ) 394 (4,58 ανά σετ)
3. Ρουμελιώτης (ΑΡΗΣ Μαρμούρης ΑΕ) 391 (5,43 ανά σετ)
4. Ζομπό Λεμπέ (Απόλλων Καλαμαριάς) 380 (4,69 ανά σετ)
5. Γιορντάνοφ (ΕΑΠ Λουξ) 377 (4,96 ανά σετ)
ΕΠΙΘΕΣΗ (πόντοι)
1. Μίλκοβιτς (Ολυμπιακός) 367
2. Ρουμελιώτης (ΑΡΗΣ Μαρμούρης ΑΕ) 339
3. Ζομπό Λεμπέ (Απόλλων Καλαμαριάς) 333
4. Γιορντάνοφ (ΕΑΠ Λουξ) 319
5. Ουέμπερ (Φοίνικας Σύρου) 314 (μ.ο. σετ 4.13)
-. Ογιάνσιβου (ΠΑΟΚ) 314 (μ.ο. σετ 3.65)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
1. Κράλ (Ηρακλής) 59,57 %
2. Πανταλέων (Παναθηναϊκός) 53,85 %
3. Τζούριτς (Ολυμπιακός) 49,23 %
4. Μπρούνερ (ΠΑΟΚ) 48,87 %
5. Σμαραγδής (Παναθηναϊκός) 48,48 %
% ΕΠΙΘΕΣΗΣ
1. Κραλ (Ηρακλής) 68.09% (128/188)
2. Κιόσης (ΑΡΗΣ Μαρμούρης ΑΕ) 63.92% (101/158)
3. Πανταλέων (Παναθηναϊκός) 62.56% (122/195)
4. Κανέλλος (Ηρακλής) 62.18% (74/119)
5. Τζούριτς (Ολυμπιακός) 60.51% (118/195)
ΑΣΟΙ
1. Κοβάσεβιτς (ΑΡΗΣ Μαρμούρης ΑΕ) 43 (0,53 ανά σετ)
2. Αγκάμεζ (Παναθηναϊκός) 39 (0,55 ανά σετ)
3. Ογιάνσιβου (ΠΑΟΚ) 38 (0,44 ανά σετ)
4. Γκασπαρίνι (Πανελλήνιος) 37 (0,56 ανά σετ)
5. Ρουμελιώτης (ΑΡΗΣ Μαρμούρης ΑΕ) 36 (0,50 ανά σετ)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
1. Στεφάνου (Ολυμπιακός) 50,00 %
2. Μπαμπαλιούτας (Ηρακλής) 48,39%
3. Ταμπουρατζής (ΑΟ Κηφισιάς) 44,86 %
4. Παπαδημητρίου (Παναθηναϊκός) 41,53 %
5. Ντε Σόουζα Λίνς (ΠΑΟΚ) 41,32%
% ΑΡΙΣΤΩΝ ΥΠΟΔΟΧΩΝ
1. Μπαμπαλιούτας (Ηρακλής) 58.33%
2. Στεφάνου (Ολυμπιακός) 57.45%
3. Ταμπουρατζής (ΑΟ Κηφισιάς) 53.74%
4. Λινς (ΠΑΟΚ) 52.97%
5. Παπαδημητρίου (Παναθηναϊκός) 50.62%
ΜΠΛΟΚ
1. Τζούριτς (Ολυμπιακός) 66 (0,99 ανά σετ)
2. Πετρέας (ΑΡΗΣ Μαρμούρης ΑΕ) 56 (0,77 ανά σετ)
3. Κόβατς (ΕΑ Πατρών Λουξ) 54 (0,63 ανά σετ)
4. Κραλ (Ηρακλής) 52 (0,69 ανά σετ)
5. Χιετάνεν (ΠΑΟΚ) 49 (0,60 ανά σετ)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΛΟΚ
1. Χιετάνεν (ΠΑΟΚ) 30,84 %
2. Ογιανσίβου (ΠΑΟΚ) 28,42 %
3. Γκένς (Πανελλήνιος) 16,16 %
4. Κοντογιάννης (Απόλλων Καλαμαριάς) 14,43 %
5. Οουενς (ΑΟ Κηφισιάς) 12,79 %
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΣΑΔΟΡΟΥ
1. Ζαγκούμνυ (Παναθηναϊκός) 52,36 %
2. Προύσαλης (Ηρακλής) 49,70 %
3. Τίσερ (Ολυμπιακός) 47,98 %
4. Τερζής (Αρης ΜΑΡΜΟΥΡΗΣ ΑΕ) 46,22 %
5. Ζέκωφ (ΕΑ Πατρών Λουξ) 45,17 %
Πασαδόρος: Πάβελ Ζαγκούμνι (Παναθηναϊκός)Διαγώνιος: Ιβάν Μίλκοβιτς (Ολυμπιακός)Ακραίοι: Γκιγιόμ Σαμικά (Παναθηναϊκός), Νίκολα Κοβάσεβιτς (Άρης)Κεντρικοί: Δημήτρης Τζούριτς (Ολυμπιακός), Γίρι Κραλ (Ηρακλής)Λίμπερο: Γιώργος Στεφάνου (Ολυμπιακός)Προπονητής: Στέλιος Καζάζης (Παναθηναϊκός)Διαιτητής: Επαμεινώντας Γεροθόδωρος (ΣΥΔΠΕΑΑΑ)Νέος Έλληνας Αθλητής: Ανδρέας Φράγκος (Πανελλήνιος)
MVP 4ης αγωνιστικής Volley League: Λεονάρντο Καλντέιρα (22 πόντοι με 20/32 επιθέσεις, 60% υπ. – 56% άριστες)MVP 5ης αγωνιστικής Volley League: Σιμόν Τίσερ (14 πόντοι με 4/5 επιθέσεις, 4 άσοι, 6 μπλοκ)MVP 8ης αγωνιστικής Volley League: Όλι Κούναρι (15 πόντοι με 11/19 επιθέσεις, 3 άσοι, 1 μπλοκ, 67% υπ. – 51% άριστες)MVP 21ης αγωνιστικής Volley League: Ιβάν Μίλκοβιτς (34 πόντοι με 32/53 επιθέσεις, 1 άσσο, 1 μπλοκ)MVP Πρωταθλήματος: Ιβάν Μίλκοβιτς
Παναθηναϊκός (Καζάζης): Ζαγκούμνι 3π., Αγκάμεζ 29 (24/51, 5 μπλοκ), Σαμικά 12 (12/29), Σμαραγδής 9, Πανταλέων 14 (6/14, 7 μπλοκ), Λάππας 1 / Παπαδημητρίου (λ. – 61% υπ.), Χριστοφιδέλης 8 (6/17, 2 άσοι), Χατζηαντωνίου, Μηνούδης, Ψάρρας Αθ., ΝτονάςΟλυμπιακός (Καλμαζίδης): Κούναρι 10π., (10/26), Τίσερ 5, Καλντέιρα 12 (11/22), Τζούριτς 13 (9/14), Μίλκοβιτς 30 (26/58, 2 άσοι), Ανδρεάδης 9 (8/14) / Στεφάνου (λ. – 78% υπ.), Σουλτανόπουλος, Κουζούνης, Κυριαζής. Δεν έπαιξαν: Αγγελόπουλος, Ιωάννου