Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Περί ευρωπαϊκής υπέρβασης

Ο αποκλεισμός από την Άρσεναλ έβαλε τέλος στην φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: αποτελούν οι ευρωπαϊκές πορείες του Ολυμπιακού υπέρβαση και επιτυχία ή πρέπει να προβληματιζόμαστε που, για μια ακόμα χρονιά, δεν φτάσαμε στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης;





Του Dr. Jekyll

ΚΑποια δεδομΕνα για το κειμενο

- Δεν πρόκειται για ενδελεχή έρευνα. Δεν είμαστε δημοσιογράφοι και ο χρόνος είναι περιορισμένος. 

- Προσπάθησα να είμαι προσεκτικός, αλλά σε τέτοιο όγκο πληροφορίας υπάρχει πάντα η περίπτωση να υπάρχουν λάθη. Δεν έχω την απαίτηση από τον καπετάνιο, και επιμελητή, του blog να τσεκάρει όλα τα ονόματα.

- Οι αριθμοί αποτελούν πάντα έναν τρόπο για να πεις τα ψέματα που θέλεις, αρκεί να ξέρεις τι πρέπει να παρουσιάσεις.

- Το transfermarkt, αποκλειστική πηγή πληροφοριών για τη χρηματιστηριακή αξία των ομάδων, όχι μόνο δεν είναι αλάνθαστο και απόλυτα ακριβές, αλλά, εκ των πραγμάτων, δεν ενδιαφέρεται για σημαντικές παραμέτρους για την ποιότητα μιας ομάδας: ο Ελ Αραμπί (2m) έχει πολύ μικρότερη χρηματιστηριακή αξία από τον Τζόλη (10m), αφού ο ένας είναι 32 ετών και ο άλλος 20. O ένας έχει πετύχει ευρωπαϊκά γκολ προκρίσεων (και διακρίσεων) και ο άλλος φαντασιώνεται ότι θα κουνήσει σεντόνι με τον δικέφαλο.

- Συνεχίζοντας με το transfermarkt: είναι δεδομένο ότι οι αξίες επηρεάζονται από τη δυναμική του πρωταθλήματος. Αν το ρόστερ το Ολυμπιακού μετακόμιζε σήμερα σε ομάδα της Premier, ανεξάρτητα από την απόδοσή της ομάδας, η αξία του θα ήταν μεγαλύτερη.

- Για να μη γράφω κάθε φορά “χρηματιστηριακή αξία”, χρησιμοποιώ τη λέξη “μπάτζετ”. Είναι δεδομένο ότι δεν είναι το ίδιο: η χρηματιστηριακή αξία του Καμαρά, απέχει παρασάγγας από το συμβόλαιό του.

- Ξεκίνησα την έρευνα, έχοντας στο μυαλό μου να αναφερθώ στην τελευταία δεκαετία. Έκανα το --ανόητο και κλασικό-- λάθος να ξεκινήσω την δεκαετία από τη χρονιά 2010-2011 (προφανώς, για να μιλήσω για δεκαετία, θα έπρεπε να ξεκινήσω από το 2011-2012). Αφού είχα ήδη αρχίσει να συγκεντρώνω πληροφορίες, το άφησα ως έχει. Άλλωστε, το 2010-2011 ξεκινά η διοίκηση Μαρινάκη, συνεπώς αντί να αναφερθώ στην τελευταία δεκαετία, αναφέρομαι στα 11 χρόνια της τωρινής διοίκησης.

- Στέκομαι στο Europa, καθώς, ρεαλιστικά, αυτή είναι η διοργάνωση που ο Ολυμπιακός μπορεί να ελπίζει για μια σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση. Στο Champions League, η πρόκριση στους 8 είναι, στα μάτια μου, το απόλυτο ταβάνι που μπορεί να έχει μια ομάδα της δυναμικής του Ολυμπιακού.

-Θεωρώ πολύ πιθανό να υπάρχουν ομάδες και με μικρότερο μπάτζετ του Ολυμπιακού, που να έχουν αξιόλογες πορείες μέχρι τους 32 ή και 16 του Europa (και σταθερότητα). Εκτός από τον --αποτρεπτικό-- όγκο δεδομένων που έπρεπε να μελετήσω για να τις αναζητήσω, δεν βρήκα τον λόγο να κάνω συγκρίσεις με ομάδες που δεν έχουν κάνει παραπάνω βήματα από εμάς.

- Δεν μπήκα στη διαδικασία να συγκρίνω τον Ολυμπιακό με ομάδες, όπως Porto και Ajax: τα μπάτζετ (κυριολεκτικά), οι χρηματιστηριακές αξίες και το επίπεδο πρωταθλήματος (και εσόδων) τέτοιων ομάδων δεν προσφέρεται για συγκρίσεις (όπως, ορθά, δεν συγκρίνουμε τις εγχώριες επιτυχίες του Ολυμπιακού με τον Άρη).

Τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάλα, αλλά κάτι δείχνουν και αυτά!

ΟδηγΙες χρησης
(ή “τι θα διαβΑσετε”)

- Ξεκινάω με ένα κάπως συγκεντρωτικό κείμενο/συμπέρασμα.

- Αναφέρω, κάπως αναλυτικά, την ευρωπαϊκή παρουσία του Ολυμπιακού αυτά τα έντεκα χρόνια.

- Αναφέρω τις 13 φορές που, την τελευταία πενταετία, ομάδες με μπάτζετ έως 150m έφτασαν στα προημιτελικά του Europa. Δεν αναφέρομαι σε όλη την 11ετία, όχι μόνο γιατί θα χρειαζόμουν τον διπλάσιο χρόνο, αλλά γιατί και οι δυναμικές των ομάδων έχουν αλλάξει πολύ.

- Αναφέρομαι, πιο συνοπτικά, στο τι έχουν πετύχει οι 12 ομάδες (που έχουν μπει προημιτελικά Europa τα τελευταία πέντε χρόνια -με μπάτζετ έως 150m) τα 11 αυτά χρόνια, και το συγκρίνω με τις επιδόσεις του Ολυμπιακού (ένα από τα ζητούμενα είναι η σταθερότητα).

- Αναφέρω τις ομάδες και τα μπάτζετ τους που έχουν φτάσει προημιτελικά Europa την τελευταία πενταετία.


ΣΥνοψη
ΣυμπερΑσματα

Πολλές φορές αναφέρουμε το μπάτζετ ως την εξήγηση που ο Ολυμπιακός δεν έχει βρεθεί, τουλάχιστον, στους οκτώ του Europa. Μια πρόχειρη ματιά για τα τελευταία πέντε χρόνια, θα δείξει ότι το έχουν καταφέρει τέσσερις φορές ομάδες με μικρότερο μπάτζετ, μία φορά ομάδα με παραπλήσιο, και οκτώ φορές ομάδες που το μπάτζετ τους δεν απείχε ιδιαίτερα από το δικό μας (αν θεωρήσουμε έναν μ.ό. μπάτζετ του Ολυμπιακού τα 92m, αναφέρομαι σε ομάδες που έχουν μπάτζετ  έως 150m).

H Copenhagen (2020) και η Slavia Prague (2019 και 2021) είναι ομάδες που με μπάτζετ μικρότερο από 65m έχουν βρεθεί οκτάδα. Η Copenhagen μάλιστα, με μπάτζετ που ποτέ δεν ξεπέρασε τα 50m και συνήθως κυμαινόταν στα 30m, έχει φτάσει, αυτά τα 11 χρόνια, και στους 16 Ch.L., και στους 32 και 16 του Europa (και έχω την αίσθηση ότι μιλάμε για την δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα, από άποψη μπάτζετ-αποτελέσματος, των οικονομικά ανίσχυρων).

Την πρώτη θέση, και στην πραγματικότητα την ομάδα που θα έπρεπε να είχαμε ως πρότυπο και να προσπαθούμε να φτάσουμε σε αποτελεσματικότητα, έχει η ελβετική Basel. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει φτάσει μία φορά στην οκτάδα του Europa (2020) και μία στους 16 του Ch.L. (2018). Στα 11 αυτά χρόνια (και με μπάτζετ που κυμάνθηκε από 43 έως 90,7m) έχει πετύχει συνολικά: μία φορά 32 , μία φορά 16, δύο φορές 8 και μία φορά 4 Europa, και άλλες τρεις φορές 16 Ch. L., απολογισμός άκρως εντυπωσιακός.

Μια ακόμα παρατήρηση: η τύχη βοηθά τους ικανούς (αλλά και τους τυχερούς). Από τις 13 πορείες, μόνο σε τρεις βλέπω τεράστιες υπερβάσεις (πάντα, μιλώντας, για τα μπάτζετ). H Slavia Prague (2019, 58,6m) αποκλείει τις πολύ πλουσιότερες Genk (145,4m) και Sevilla (308,3m), η Shakhtar (2020, 128,1m) αποκλείει τις πολύ πλουσιότερες Benfica (312,7m) και Wolfsburg (207,6m), πριν αποκλείσει στην οκτάδα την φτωχότερη Basel (63,4m), και η Red Bull Salzburg (2018, 141m), που στον δρόμο για την τετράδα, αποκλείει Real Sociedad (233,7m), Borussia (574,2m) και Lazio (408,9m) -είναι προφανές ότι υπερβάσεις θα έγιναν και στους ομίλους, αναφέρομαι στους νοκ άουτ αγώνες.

Στις υπόλοιπες πορείες, πάντα η τύχη έκλεινε το μάτι στον ικανό (και τυχερό) ώστε ο ένας από τους δύο αντιπάλους, στον δρόμο για τους οκτώ, να είναι στα μέτρα του -- κάτι που δεν έτυχε στον Ολυμπιακό φέτος και πέρσι. Κατά τ' άλλα: με εξαίρεση την Βασιλεία και την Shakhtar (που, πάντως, κυμαίνεται σε άλλο οικονομικό επίπεδο από τον Ολυμπιακό -αφού τα έντεκα αυτά χρόνια το μπάτζετ της συνήθως ξεπερνά τα 150m και φτάνει τα 220m), δεν θα σκεφτόμουν καν να ανταλλάξω την 11ετία του Ολυμπιακού (και αναφέρομαι σε συνδυασμό με τα εγχώρια επιτεύγματα) με αυτές των άλλων ομάδων.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο: από τις 13 φορές που οικονομικά ανίσχυρες (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) ομάδες βρέθηκαν στην οκτάδα, οι έξι αφορούν στα δύο τελευταία χρόνια, που το ποδόσφαιρο κινείται στους ρυθμούς που επιβάλουν τα μέτρα για τον covid. Μάλλον γι' αυτό, στα μάτια μου, η μεγαλύτερη ευκαιρία για διάκριση (πάντα για το διάστημα 2010-2021) χάθηκε πέρσι (μοναδική σύγκριση, όταν στους 16 του Ch.L., απέναντι στην Man Utd, το πρώτο παιχνίδι ήρθε 2-0) -και είναι ακόμα πιο εκνευριστικό ότι καθοριστική για τον αποκλεισμό, από τη Wolves, ήταν η τραγική διαιτησία του Πολωνού ρέφερι (δεν αναφέρομαι καν στο ότι το πρώτο παιχνίδι έγινε χωρίς κόσμο).

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο διακρίνεται ο Ολυμπιακός είναι η σταθερότητα. Με εξαίρεση την πρώτη χρονιά έχει δώσει το παρόν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις όλες τις υπόλοιπες (από τις ομάδες που αναφέρω μόνο η Skakhtar έχει παρουσία κάθε χρόνο, και μόνο η Dinamo Zagreb και η CSKA Moscow έχουν μία απουσία). Επίσης σημαντικό (και εδώ τον ξεπερνά μόνο η Shakhtar) ότι στα έντεκα αυτά χρόνια μόνο μια φορά δεν προκρίθηκε από φάση ομίλων (αναφέρομαι προφανώς και στις προκρίσεις από ομίλους Champions League στους 32 του Europa).

Η άλλη όψη: δεν έψαξα για να βρω, αλλά αμφιβάλω αν υπάρχουν ομάδες αντίστοιχης δυναμικής (βάσει μπάτζετ) με τον Ολυμπιακό που να επιδεικνύουν την ίδια σταθερότητα στην Ευρώπη (η έρευνα αφορά στις ομάδες που προκρίθηκαν στην οκτάδα του Europa τα τελευταία πέντε χρόνια). Δεν μπορώ, όμως, να καταλάβω πώς μια ομάδα με τόσο συνεπή παρουσία αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα (και δεν μιλάμε για τελικούς και τρόπαια, ο Ολυμπιακός δεν έχει μπει καν στην οκτάδα του Europa) -η ομάδα μας έχασε μεγάλες ευκαιρίες να προκριθεί απέναντι σε ομάδες με μικρότερο ή κοντινό μπάτζετ κάμποσες φορές: 2012: 16, Metalist, 2013: 32, Levante, 2015: 32, Dnpro, 2016: 32, Anderlecht και 2019: 32, Dynamo Kyiv.

Εγγυημένη συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει. Στη (πολύ μεγάλη, για τα δεδομένα μου, αλλά πολύ πολύ μικρή, για το “μέγεθος” του Europa) έρευνα που έκανα (μιλάμε για ένα δείγμα περίπου 40 ομάδων), το χρήμα αποτελεί, ξεκάθαρα, παράγοντα που κρίνει αποτελέσματα και προκρίσεις, αλλά δεν είναι ο μοναδικός (η παρουσία του Ολυμπιακού είναι πολύ καλύτερη της πολύ πλουσιότερης CSKA). Αν υπάρχει ένας λόγος αισιοδοξίας είναι ότι τα τρία τελευταία χρόνια, με τα --περισσότερα-- καλά και τα --λιγότερα-- κακά του Μαρτίνς, είναι ότι η ομάδα είναι σε τροχιά υπερβάσεων: από τα καλοκαιρινά προκριματικά, τους ομίλους, έως τους αποκλεισμούς, ο Ολυμπιακός ποτέ δεν βρέθηκε κάτω από ομάδα με μικρότερο μπάτζετ -ενώ έβαλε από κάτω κάμποσες με μεγαλύτερο.

Θα ήταν άδικο σε αυτό το κείμενο να μην αναφερθεί η σχετικά καλή θέση που έχει φτάσει ο Ολυμπιακός στην κατάταξη της UEFA (36η θέση), ειδικά σε σύγκριση με τη θλιβερή θέση που έχει φτάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην αντίστοιχη κατάταξη (20η θέση), αφού και αυτά δείχνουν κάτι για τις ευρωπαϊκές επιδόσεις του συλλόγου, καθώς και για την κατάσταση των εγχώριων αντιπάλων του που δεν βοηθάει (ο Ολυμπιακός έχει και την δική του βαθμολογία, αλλά για την διοργάνωση και τον προκριματικό γύρο που θα αγωνιστεί, σημασία έχει η “εθνική” βαθμολογία).

Αντί επιλόγου: ξεκινώντας την έρευνα, πίστευα ότι θα καταλήξω σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: ότι ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή παρουσία (πάντα με δεδομένη την οικονομική του κατάσταση, καθοριστική στο modern football) στην Ευρώπη. Κοιτάζοντας τις πορείες της Βασιλείας και της Κοπεγχάγης (άλλη δυναμική) αισθάνθηκα αμηχανία. Νομίζω ότι, επιλέγοντας πιο προσεκτικά τις λέξεις, θα πρέπει να λέμε ότι ο Ολυμπιακός έχει αξιοπρεπή παρουσία. Ναι μεν έχει σπουδαίες νίκες (και προκρίσεις), αλλά έχει και αδικαιολόγητες ήττες. Και το βασικότερο: βλέποντας τις άλλες επιδόσεις, αναγκάζομαι να παραδεχτώ ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει κάνει την μεγάλη υπέρβαση (έχει υπερβάσεις σε νίκες και μεμονωμένες προκρίσεις). Με όλα τα δεδομένα (κακές/ατυχείς κληρώσεις, κακές διαιτησίες κτλ) η πραγματικότητα παραμένει ότι ο Ολυμπιακός οφείλει να κάνει το επόμενο βήμα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.


Τι εχει κανει ο Ολυμπιακος
στην Ευρωπη (2010-2021) 

2010-2011: Με μπάτζετ 95m αντιμετωπίζει για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Europa την Αλβανική Besa (4,1m) και προκρίνεται με δύο νίκες (0-5 εκτός και 6-1 εντός). Στον τρίτο γύρο μας περιμένει το χαστούκι από την Maccabi Tel Aviv (15,7m) που μας αποκλείει (2-1 εντός, 1-0 εκτός).

2011-2012: Με μπάτζετ 96,9m o Ολυμπιακός κληρώνεται στο Champions League με Marseille (146,5m), Arsenal (362,4m) και Borussia (215,9m). O Ολυμπιακός με τρεις νίκες (Borussia 3-1, Marseille 0-1, Arsenal 3-1) και τρεις ήττες (Marseille 0-1, Arsenal 2-1, Borussia 1-0), μαζεύει 9 βαθμούς και τερματίζει τρίτος στον όμιλο (Arsenal 11, Marseille 10, Borussia 4). Στους 32 του Europa αποκλείει τη Rubin Kazan (96,9m) με δύο νίκες (0-1, 1-0) και αποκλείεται στους 16 από την Metalist (73,9m) με μία νίκη (2-1) και μια ήττα (1-0).

2012-2013: Με μπάτζετ 68,2m κληρωνόμαστε στο Champions League με Schalke (178,3m), Arsenal (296,3m) και Montpellier (78,7m). Αντίστοιχο σενάριο: τρεις νίκες (Montpellier 1-2 και 3-1, Arsenal 2-1), τρεις ήττες (Schalke 1-2 και 1-0, Arsenal 3-1), 9 βαθμοί, τρίτη θέση (Schalke 12, Arsenal 10, Montpellier 2). Στους 32 μάς αποκλείει με δύο ήττες (3-0, 0-1) η Levante (41,1m).

2013-2014: Με μπάτζετ 100m κληρωνόμαστε στο Champions League με Paris SG (402,3m), Anderlecht (91,1m) και Benfica (235,5m). Ο Ολυμπιακός με τρεις νίκες (Anderlecht 0-3 και 3-1, Benfica 1-0), μια ισοπαλία (Benfica 1-1) και δύο ήττες (Paris SG 1-4 και 2-1), τερματίζει δεύτερος (Paris SG 13, Benfica 10, Anderlecht 1) και αποκλείεται στους 16 του Champions League από τη Manchester United (402,5m) με μια νίκη (2-0) και μια ήττα (3-0).

2014-2015: Με μπάτζετ 83,9m κληρωνόμαστε στο Champions League με Atletico Madrid (356m), Malmo (32,9m) και Juventus (329m). To γνωστό έργο: με τρεις νίκες (Atetico Keratsiniou 3-2, Malmo 4-2, Juventus 1-0), τρεις ήττες (Atletico Madrid 4-0, Juventus 3-2 και Malmo 2-0) μαζεύουμε 9 βαθμούς για την τρίτη θέση (Atletico 13, Juventus 10, Malmo 3). Γνωστό έργο και στον αποκλεισμό, στους 32 του Europa, από τη Dnpro (105,1m) με ήττα (2-0) και ισοπαλία (2-2)

2015-2016: Με μπάτζετ 97,8m κληρωνόμαστε με Bayern (596m), Arsenal (457,8m) και Dinamo Zagreb (71,2m). Ως συνήθως, με τρεις νίκες (Arsenal 2-3, Dinamo 0-1 και 2-1) και τρεις ήττες (Bayern 0-3 και 4-0, Arsenal 0-3), μαζεύουμε 9 βαθμούς και παίρνουμε την τρίτη θέση (Bayern 15, Arsenal 9, Dinamo 3). Ως συνήθως, αποκλειόμαστε και από τους 32 του Europa, από την Anderlecht (104,2m), αυτή τη φορά στην παράταση (ήττα εκτός 1-0 και ήττα στην παράταση 1-2)

2016-2017: Με μπάτζετ 91,4m, αποκλειόμαστε στα προκριματικά για Champions League από την Beer Sheva (13,8m) και καταλήγουμε στους ομίλους του Europa, με την ελβετική Young Boys (44,7m), ΑΠΟΕΛ (24m) και το μεγαθήριο του Καζακστάν Astana (27,9m). Με δύο νίκες (Young Boys 0-1, Astana 4-1), δύο ισοπαλίες (Astana 1-1, Young Boys 1-1) και δύο ήττες (ΑΠΟΕΛ 0-1 και 2-0), συγκεντρώνουμε 8 βαθμούς και παίρνουμε την δεύτερη θέση (ΑΠΟΕΛ 12, Young Boys 8, Astana 5). Στους 32 του Europa αποκλείουμε την Osmanlispor (48,3m) με μια ισοπαλία (0-0) και μια νίκη (0-3) και αποκλειόμαστε στους 16 από την Besiktas (137,7m) με μια ισοπαλία (1-1) και μια ήττα (4-1).

2017-2018: Με μπάτζετ 96,1m, ξεκινάμε με τους δύο προκριματικούς γύρους για τους ομίλους του Champions League. Για τον 3ο προκριματικό αντιμετωπίζουμε την Partizan (40,1m), την οποία αποκλείουμε με νίκη (1-3) και ισοπαλία (2-2), και για τα πλέι-οφ την κροάτικη Rijeka (42,4m), την οποία αποκλείουμε με δύο νίκες (2-1 και 0-1). Στον όμιλο του Champions League κληρωνόμαστε με Sporting (259m), Barcelona (1,1b) και Juventus (653,3m). Σε μια εφιαλτική χρονιά (από θέμα βαθμών και απόδοσης), ο Ολυμπιακός φέρνει μόνο μια ισοπαλία (Barcelona 0-0) και χάνει τα άλλα πέντε παιχνίδια (Barcelona 3-1, Juventus 2-0 και 0-2), Sporting (2-3 και 3-1). Προφανώς, τερματίζει 4ος (Barcelona 14, Juventus 11, Sporting 7).

2018-2019: Με μπάτζετ 95m, o Ολυμπιακός ξεκινά την ευρωπαϊκή του περιπέτεια (με στόχο τους ομίλους του Europa) απέναντι στην ελβετική Luzern (30,6m) την οποία αποκλείει με δύο νίκες (4-0 και 1-3). Στη συνέχεια αποκλείουμε την Burnley (197,2m) με μία νίκη (3-1) και μια ισοπαλία (1-1). Στον όμιλο του Europa κληρωνόμαστε με Betis (303,5m), Milan (578,5m) και το λουξεμβουργιανό θηρίο Dudelange (5,1m). Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει τρεις νίκες (Dudelange 0-2 και 5-1, Milan 3-1), μια ισοπαλία (Betis 0-0) και δύο ήττες (Betis 1-0, Milan 3-1), και με τους 10 βαθμούς παίρνει τη δεύτερη θέση και την πρόκριση (Betis 12, Milan 10, Dudelange 1). Η διαδρομή σταματά στους 32 του Europa, απέναντι στη Dynamo Kyiv (115,2m) με μια ισοπαλία (2-2) και μια ήττα (1-0)

2019-2020: Με μπάτζετ 82,6m ο Ολυμπιακός αποκλείει, με τη σειρά, στον δρόμο για τους ομίλους του Champions League, τις Viktoria Plzen (31m), με μια ισοπαλία (0-0) και μια νίκη (4-0), Basaksehir (53,8m), με δύο νίκες (0-1 και 2-0), και Krasnodar (135m), με δύο νίκες (4-0 και 1-2). Στον όμιλο κληρώνεται με Tottenham (806,8m), Bayern (777,3m) και Ερυθρό Αστέρα (61m). Συγκεντρώνει 4 βαθμούς, με μια νίκη (Red Star 1-0), μια ισοπαλία (Tottenham 2-2) και 4 ήττες (Red Star 3-1, Tottenham 4-2 και Bayern 2-3 και 2-0) και παίρνει την τρίτη θέση του ομίλου (Bayern 18, Tottenham 10, Red Star 3). Για τους 32 του Europa αποκλείει την Arsenal (607,6m) στην παράταση (ήττα 0-1 και νίκη 1-2 στο Λονδίνο) και αποκλείεται στους 16 από την Wolves (320,3m) με μια ισοπαλία (1-1) και μια ήττα (1-0).

2020-2021: Με μπάτζετ 90,5m αποκλείουμε, στα προκριματικά για τους ομίλους του Champions League, την Ομόνοια (12,6m), με μια νίκη (2-0) και μια ισοπαλία (0-0). Στον όμιλο κληρωνόμαστε με Marseille (229,7m), Porto (264,6m) και Manchester City (1,03b). Πετυχαίνουμε μια νίκη (Marseille 1-0) και πέντε ήττες (Man City 3-0 και 0-1, Porto 2-0 και 0-2, Marseille 2-1), μαζεύουμε 3 βαθμούς, αλλά αυτοί αρκούν για την τρίτη θέση (Man City 16, Porto 13, Marseille 3). Στους 32 του Europa αποκλείουμε την PSV (182,8m), με μία νίκη (4-2) και μια ήττα (2-1), και αποκλειόμαστε από την Arsenal (549,1m) με μια ήττα (1-3) και μια νίκη (1-0)

 

Oμαδες και πορεια που εκαναν
για να φτασουν εως τους οκτω του Europa

(ξεκινώντας από την χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία και αναβαίνοντας)

Copenhagen (2019-2020): Με μπάτζετ 53,2m απέκλεισε στους 32 την Celtic (111,6m) και στους 16 την Basaksehir (53,8m). Αποκλείστηκε από την Man Utd (670,4m).

Slavia Prague (2018-2019): Με μπάτζετ 58,6m απέκλεισε στους 32 την βελγική Genk (145,4m) και στους 16 την Sevilla (308,3m). Αποκλείστηκε από την Chelsea (1,17b).

Slavia Prague (2020-2021): Με μπάτζετ 62,2m απέκλεισε στους 32 την Leicester (472,5m) και στους 16 την Rangers (80m). Έχει κληρωθεί με την Arsenal (549,1m).

Basel (2019-2020): Με μπάτζετ 63,4m απέκλεισε στους 32 τον ΑΠΟΕΛ (21m) και στους 16 την Eintracht (209m). Αποκλείστηκε από την Shakhtar (128,1m).

Genk (2016-2017): Με μπάτζετ 92,7m (το πιο κοντινό στον Ολυμπιακό) απέκλεισε στους 32 την Astra Giurgiu (20,6m) και στους 16 την, επίσης βελγική, Gent (80,8m). Αποκλείστηκε από την Celta (124,5m).

Dinamo Zagreb (2020-2021): Με μπάτζετ 103,7m απέκλεισε στους 32 την Krasnodar (115,1m) και στους 16 την Tottenham (680,8m). Έχει κληρωθεί με την Villarreal (247,7m).

CSKA Moscow (2017-2018): Με μπάτζετ 113,9m απέκλεισε στους 32 τον Ερυθρό Αστέρα (41,3m) και στους 16 την Lyon (363,8m). Αποκλείστηκε από την Arsenal (694m).

Granada (2020-2021): Με μπάτζετ 115,9m απέκλεισε στους 32 την Napoli (533m) και στους 16 την Molde (13,9m). Έχει κληρωθεί με την Manchester United (717,9m).

Celta Vigo (2016-2017): Με μπάτζετ 124,5m απέκλεισε στους 32 τη Shakhtar (125,7m), στους 16 την Krasnodar (98,4m) και στους 8 την Genk (92,7m). Αποκλείστηκε από την Man Utd (531,4m).

Shakhtar (2019-2020): Με μπάτζετ 128,1m απέκλεισε στους 32 την Benfica (312,7m), στους 16 την Wolfsburg (207,6m) και στους 8 την Basel (63,4m). Αποκλείστηκε από την Inter (606m).

Anderlecht (2016-2017): Με μπάτζετ 136,2m απέκλεισε στους 32 τη Zenit (135,8 m) και στους 16 τον ΑΠΟΕΛ (24m). Αποκλείστηκε από την Man Utd (531,4m).

Besiktas (2016-2017): Με μπάτζετ 137,7m απέκλεισε στους 32 την Hapoel Beer Sheva (13,8m) και στους 16 την ομάδα μας (91,4m). Αποκλείστηκε από τη Lyon (211,3m).

Red Bull Salzburg (2017-2018): Με μπάτζετ 141m απέκλεισε στους 32 την Real Sociedad (233,7m), στους 16 την Borussia (574,2m) και στους 8 τη Lazio (408,9m). Αποκλείστηκε από τη Marseille (236,8m).


Οι ευρωπαϊκες παρουσιες
αυτων των ομαδων τα τελευταια 11 χρονια

Λίγες σημειώσεις:

- Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω και τα πρωταθλήματα που έχουν πάρει αυτές οι ομάδες. Η Celta έχει φτάσει σε ημιτελικό Europa, αλλά δεν θα ήθελα να ήταν ο Ολυμπιακός στη θέση της, ούτε σε ευρωπαϊκές, ούτε σε εγχώριες επιτυχίες.

-Όταν αναφέρεται όμιλος, αναφέρω τη θέση της ομάδας και την υπόλοιπη κατάταξη στον όμιλο.

-Σε κάποιες ομάδες, θεώρησα χρήσιμο να αναφέρω την χρηματιστηριακή τους αξία/μπάτζετ για κάποιες, ή όλες, τις χρονιές. Κάποιες φορές επειδή το μπάτζετ της ομάδας ξεπερνούσε τα 150m, κάποιες, όπως στην Basel, για να τονίσω την σπουδαιότητα της επιτυχίας, και κάποιες επειδή το έκρινα ενδιαφέρον. Το μπάτζετ είναι στο τέλος κάθε πρότασης, μέσα σε παρένθεση -και δεν είναι bold, ώστε να μην μπερδεύεται με μπάτζετ αντιπάλου.

-Δεν αναφέρομαι στα καλοκαιρινά προκριματικά που, συνήθως, έδωσαν αυτές οι ομάδες για να περάσουν σε φάση ομίλων (και αναφέρω τα ονόματα των αντιπάλων στα προκριματικά, μόνο αν αποκλείστηκαν). Θεωρώ πολύ πιθανό να υπάρχουν και εκεί μεγάλες υπερβάσεις. Καμιά χρονιά, όμως, δεν κρίνεται επιτυχημένη από απλή παρουσία σε όμιλο (και ειδικά Europa).

-Στο τέλος έβαλα συνοπτικά και τον Ολυμπιακό, για να υπάρχει μια συγκριτική εικόνα.

Copenhagen: 5 πρωταθλήματα (2011, 2013, 2016, 2017, 2019, -4η φέτος).

  • 2010-11: 16 Ch.L. (2η, Barcelona, Rubin Kazan, ΠΑΟ), Chelsea
  • 2011-12: Όμιλοι Europa (3η, Standard Liege, Hannover, Vorskla Poltava)
  • 2012-13: Όμιλοι Europa (3η, Steaua, Stuttgart, Molde)
  • 2013-14: Όμιλοι Ch. L. (4η, Real Madrid, Galatasaray, Juventus)
  • 2014-15: Όμιλοι Europa (4η, Brugge, Torino, Helsinki)
  • 2015-16: Προκριματικά Europa (Jablonec)
  • 2016-17: 16 Europa (3η Ch.L., Leicester, Porto, Brugge), 32: Ludogorets, 16: Ajax
  • 2017-18: 32 Europa (2η, Locomotiv Moscow, Sheriff, Fastav Zlin), 32: Atletico Madrid
  • 2018-19: Όμιλοι Europa (4η, Zenit, Slavia Prague, Bordeaux)
  • 2019-20: 8 Europa (2η, Malmo, Dynamo Kyiv, Lugano), 32: Celtic, 16: Basaksehir, 8: Man Utd
  • 2020-21: Προκριματικά Europa, Rijeka

Slavia Prague: 3 πρωταθλήματα (2017, 2019, 2020, -1η, με διαφορά φέτος)

  • 2010-11: εκτός διοργανώσεων
  • 2011-12: εκτός διοργανώσεων
  • 2012-13: εκτός διοργανώσεων
  • 2013-14: εκτός διοργανώσεων
  • 2014-15: εκτός διοργανώσεων
  • 2015-16: εκτός διοργανώσεων
  • 2016-17: Προκριματικά Europa, Anderlecht
  • 2017-18: Όμιλοι Europa (3η, Villarreal, Astana, Maccabi Tel Aviv)
  • 2018-19: 8 Europa (2η, Zenit, Bordeaux, Copenhagen), 32: Genk, 16: Sevilla, 8: Chelsea
  • 2019-20: Όμιλοι Ch.L. (4η, Barcelona, Borussia, Inter)
  • 2020-21: 8 Europa (2η, Bayer Leverkusen, Beer Sheva, Nice), 32: Leicester, 16: Rangers, 8: (συνεχίζει με Arsenal)

Basel: 7 πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, -4η φέτος)

  • 2010-11: 32 Europa (3η Ch.L., Bayern, Roma, Cluj), 32: Spartak Moscow (43m)
  • 2011-12: 16 Ch.L. (2η, Benfica, Man Utd, Otelul Galati), 16: Bayern (57,1m)
  • 2012-13: 4 Europa (2η, Genk, Videoton, Sporting), 32: Dnipro, 16: Zenit, 8: Tottenham, 4: Chelsea (57,7m)
  • 2013-14: 8 Europa (3η Ch.L., Chelsea, Schalke, Steaua), 32: Macabbi Tel Aviv, 16: Salzburg, 8: Valencia (77,8m)
  • 2014-15: 16 Ch.L. (2η, Real Madrid, Liverpool, Ludogorets), 16: Porto (65,4m)
  • 2015-16: 16 Europa (1η, Fiorentina, Lech Poznan, Belenenses), 32: Saint-Etienne, 16: Sevilla (76,7m)
  • 2016-17: Όμιλοι Ch.L. (4η, Arsenal, Paris SG, Ludogorets) (60,85m)
  • 2017-18: 16 Ch.L. (2η, Man Utd, CSKA Moscow, Benfica), 16: Man City (90,7m)
  • 2018-19: Προκριματικά Europa, Απόλλων Λεμεσού (66,5m)
  • 2019-20: 8 Europa (1η, Getafe, Krasnodar, Trabzonspor), 32: ΑΠΟΕΛ, 16: Eintracht, 8: Shakhtar (63,4m)
  • 2020-21: Προκριματικά Europa, CSKA Sofia (47,4m)

Genk: 2 πρωταθλήματα (2011, 2019, -3η φέτος)

  • 2010-11: Προκριματικά Europa, Porto
  • 2011-12: Όμιλοι Ch.L. (4η, Chelsea, Bayer Leverkusen, Valencia)
  • 2012-13: 32 Europa (1η, Basel, Videoton, Sporting), 32: Stuttgart
  • 2013-14: 32 Europa (1η, Dinamo Kyiv, Rapid Wien, Thun), 32: Anzhi
  • 2014-15: εκτός διοργανώσεων
  • 2015-16: εκτός διοργανώσεων
  • 2016-17: 8 Europa (1η, Athletic Bilbao, Rapid Wien, Sassuolo), 32: Astra Giurgiu, 16: Gent, 8: Celta
  • 2017-18: εκτός διοργανώσεων
  • 2018-19: 32 Europa (1η, Malmo, Besiktas, Sarpsborg), 32: Slavia Prague
  • 2019-20: Όμιλοι Ch. L. (4η Liverpool, Napoli, Red Bull Salzburg)
  • 2020-21: εκτός διοργανώσεων

 

Dinamo Zagreb: 9 πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020, -1η φέτος)

  • 2010-11: Όμιλοι Europa (3η, Villarreal, ΠΑΟΚ, Brugge)
  • 2011-12: Όμιλοι Ch. L. (4η, Real Madrid, Lyon, Ajax)
  • 2012-13: Όμιλοι Ch. L. (4η, Paris SG, Porto, Dinamo Kyiv)
  • 2013-14: Όμιλοι Europa (4η, Ludogorets, Chornomorets, PSV)
  • 2014-15: Όμιλοι Europa (3η, Red Bull Saltzburg, Celtic, Astra Giurgiu)
  • 2015-16: Όμιλοι Ch. L. (4η, Bayern, Arsenal, Ολυμπιακός)
  • 2016-17: Όμιλοι Chl. L. (4η, Juventus, Sevilla, Lyon)
  • 2017-18: Προκριματικά Europa, Skenderbeu
  • 2018-19: 16 Europa (1η, Fenerbahce, Spartak Trnava, Anderlecht), 32: Viktoria Plzen, 16: Benfica
  • 2019-20: Όμιλοι Ch.L. (4η, Man City, Atalanta, Shakhtar)
  • 2020-21: 8 Europa (1η, Wolfsberger, Feyenoord, CSKA Moscow), 32: Krasnodar, 16: Tottenham, έχει κληρωθεί με Villarreal.

CSKA Moscow: 3 πρωταθλήματα (2013, 2014, 2016, -5η φέτος)

  • 2010-11: 16 Europa (1η, Sparta Prague, Palermo, Lausanne-Sport), 32: ΠΑΟΚ, 16: Porto (160m)
  • 2011-12: 16 Ch.L. (2η, Inter, Trabzonspor, Lille), 16: Real Madrid (152,4m)
  • 2012-13: Προκριματικά Europa, AIK (186,6m)
  • 2013-14: Όμιλοι Ch. L. (4η, Bayern, Man City, Viktoria Plzen) (189m)
  • 2014-15: Όμιλοι Ch. L. (4η, Bayern, Man City, Roma) (166m)
  • 2015-16: Όμιλοι Ch. L. (4η, Wolfsburg, PSV, Man Utd) (149,1m)
  • 2016-17: Όμιλοι Ch. L. (4η, Monaco, Bayer Leverkusen, Tottenham) (96m)
  • 2017-18: 8 Europa (3η Ch.L., Man Utd, Basel, Benfica), 32: Red Star, 16: Lyon, 8: Arsenal (113,9m)
  • 2018-19: Όμιλοι Ch. L. (4η, Real Madrid, Roma, Viktoria Plzen) (164,3m)
  • 2019-20: Όμιλοι Europa (4η, Espanyol, Ludogorets, Ferencvaros) (118m)
  • 2020-21: Όμιλοι Europa (4η, Dinamo Zagreb, Wolfsberger, Feyenoord) (136,1m)

Granada: 0 πρωταθλήματα (8η φέτος)

  • 2010-11: εκτός διοργανώσεων
  • 2011-12: εκτός διοργανώσεων
  • 2012-13: εκτός διοργανώσεων
  • 2013-14: εκτός διοργανώσεων
  • 2014-15: εκτός διοργανώσεων
  • 2015-16: εκτός διοργανώσεων
  • 2016-17: εκτός διοργανώσεων
  • 2017-18: εκτός διοργανώσεων
  • 2018-19: εκτός διοργανώσεων
  • 2019-20: εκτός διοργανώσεων
  • 2020-21: 8 Europa (2η, PSV, ΠΑΟΚ, Ομόνοια), 32: Napoli, 16: Molde, έχει κληρωθεί με Man Utd

Celta Vigo: 0 πρωταθλήματα (11η φέτος)

  • 2010-11: εκτός διοργανώσεων
  • 2011-12: εκτός διοργανώσεων
  • 2012-13: εκτός διοργανώσεων
  • 2013-14: εκτός διοργανώσεων
  • 2014-15: εκτός διοργανώσεων
  • 2015-16: εκτός διοργανώσεων
  • 2016-17: 4 Europa (2η, Ajax, Standard Liege, ΠΑΟ), 32: Shakhtar, 16: Krasnodar, 8: Genk, 4: Man Utd
  • 2017-18: εκτός διοργανώσεων
  • 2018-19: εκτός διοργανώσεων
  • 2019-20: εκτός διοργανώσεων
  • 2020-21: εκτός διοργανώσεων

Shakhtar: 8 πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020, -2η φέτος)

  • 2010-11: 8 Ch.L. (1η, Arsenal, Braga, Partizan), 16: Roma, 8: Barcelona (156,65m)
  • 2011-12: Όμιλοι Ch. L. (4η, ΑΠΟΕΛ, Zenit, Porto) (161,65m)
  • 2012-13: 16 Ch. L. (2η, Juventus, Chelsea, Nordsjalland), 16: Borussia (219,7m)
  • 2013-14: 32 Europa (3η Ch.L., Man Utd, Leverkusen, Real Sociedad), 32: Viktoria Plzen (175,6m)
  • 2014-15: 16 Ch. L. (2η, Porto, Athletic Bilbao, BATE), 16: Bayern (184,1m)
  • 2015-16: 4 Europa (3η Ch.L., Real Madrid, Paris SG, Malmo), 32: Schalke, 16: Anderlecht, 8: Braga, 4: Sevilla (131,95m)
  • 2016-17: 32 Europa (1η, Gent, Braga, Konyaspor), 32: Celta (125,75m)
  • 2017-18: 16 Ch. L. (2η, Man City, Napoli, Feyenoord), 16: Roma (142,9m)
  • 2018-19: 32 Europa (3η Ch.L., Man City, Lyon, Hoffenheim), 32: Frankfurt (167,8m)
  • 2019-20: 4 Europa (3η Ch.L., Man City, Atalanta, Dinamo Zagreb), 32: Benfica, 16: Wolfsburg, 8: Basel, 4: Inter (128,1m)
  • 2020-21: 16 Europa (3η Ch.L., Real Madrid, Borussia, Inter), 32: Macabbi Tel Aviv, 16: Roma (158,7m)

Anderlecht: 4 πρωταθλήματα (2012, 2013, 2014, 2017, -5η φέτος)

  • 2010-11: 32 Europa (2η, Zenit, ΑΕΚ, Hajduk), 32: Ajax
  • 2011-12: 32 Europa (1η, Locomotiv Moscow, AEK, Sturm), 32: Alkmaar
  • 2012-13: Όμιλοι Ch. L. (4η, Malaga, Milan, Zenit)
  • 2013-14: Όμιλοι Ch. L. (4η, Paris SG, Ολυμπιακός, Benfica)
  • 2014-15: 32 Europa (3η Ch.L., Borussia, Arsenal, Galatasaray), 32: Dinamo Moscow (100m)
  • 2015-16: 16 Europa (2η, Tottenham, Monaco, Qarabag), 32: Ολυμπιακός, 16: Shakhtar (104,2m)
  • 2016-17: 8 Europa (2η, Saint-Etienne, Mainz, Gabala), 32: Zenit, 16: ΑΠΟΕΛ, 8: Man Utd (136,2m)
  • 2017-18: Όμιλοι Ch. L. (4η, Paris SG, Bayern, Celtic) (123,9m)
  • 2018-19: Όμιλοι Europa (4η, Dinamo Zagreb, Fenerbahce, Spartak Trnava) (131m)
  • 2019-20: εκτός διοργανώσεων (137,3m)
  • 2020-21: εκτός διοργανώσεων

Besiktas: 2 πρωταθλήματα (2016, 2017, -1η φέτος)

  • 2010-11: 32 Europa (2η, Porto, Rapid, CSKA Sofia), 32: Dinamo Kyiv (128,2m)
  • 2011-12: 16 Europa (1η, Stoke City, Dinamo Kyiv, Macabbi Tel Aviv), 32: Braga, 16: Atletico Madrid (107,1m)
  • 2012-13: εκτός διοργανώσεων (93,2m)
  • 2013-14: προκριματικά Europa, Tromso (110,8m)
  • 2014-15: 16 Europa (1η, Tottenham, Αστέρας Τρίπολης, Partizan), 32: Liverpool, 16: Brugge (117,9m)
  • 2015-16: Όμιλοι Europa (3η, Locomotiv Moscow, Sporting, Skenderbeu) (127,9m)
  • 2016-17: 8 Europa (3η Ch.L., Napoli, Benfica, Dinamo Kyiv), 32: Beer Sheva, 16: Ολυμπιακός, 8: Lyon (137,7m)
  • 2017-18: 16 Champions League (1η, Porto, Leipzig, Monaco), 16: Bayern (122,5m)
  • 2018-19: Όμιλοι Europa (3η, Genk, Malmo, Sarpsborg) (77,7m)
  • 2019-20: Όμιλοι Europa (4η, Braga, Wolves, Slovan Bratislava) (63,2m)
  • 2020-21: Προκριματικά Europa, Rio Ave (87,2m)

 

Red Bull Salzburg: 8 πρωταθλήματα (2012, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, -1η φέτος)

  • 2010-11: Όμιλοι Europa (4η, Man City, Lech Poznan, Juventus) (35,4m)
  • 2011-12: 32 Europa (2η, Athletic Bilbao, Paris SG, Slovan Bratislava), 32: Metalist (33,6m)
  • 2012-13: Προκριματικά Ch. L., Dudelange (42,9m)
  • 2013-14: 16 Europa (1η, Esbjerg, Elfsborg, Standard Liege), 32: Ajax, 16: Basel (64,2m)
  • 2014-15: 32 Europa (1η, Celtic, Dinamo Zagreb, Astra Giurgiu), 32: Villarreal (80,3m)
  • 2015-16: Προκριματικά Europa, Dinamo Minsk (58.1m)
  • 2016-17: Όμιλοι Europa (3η, Schalke, Krasnodar, Nice) (86,7m)
  • 2017-18: 4 Europa (1η, Marseille, Konyaspor, Guimaraes), 32: Real Sociaded, 16: Borussia, 8: Lazio, 4: Marseille (141m)
  • 2018-19: 16 Europa (1η, Celtic, Leipozig, Rosenborg), 32: Brugge, 16: Napoli (176,1m)
  • 2019-20: 32 Europa (3η Ch.L., Liverpool, Napoli, Genk), 32: Frankfurt (204,1m)
  • 2020-21: 32 Europa (3η Ch.L., Bayern, Atletico Madrid, Locomotiv Moscow), 32: Villareal (144,6m)

Ολυμπιακός: 8 πρωταθλήματα (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2020 -1ος, με διαφορά, φέτος)

  • 2010-11: Προκριματικά Europa, Macabbi Tel Aviv
  • 2011-12: 16 Europa (3ος Ch.L., Arsenal, Marseille, Borussia), 32: Rubin Kazan, 16: Metalist
  • 2012-13: 32 Europa (3ος Ch.L., Schalke, Arsenal, Montpellier), 32: Levante
  • 2013-14: 16 Ch.L. (2ος, Paris SG, Benfica, Anderlecht), 16: Man Utd
  • 2014-15: 32 Europa (3ος Ch.L., Atletico Madrid, Juventus, Malmo), 32: Dnipro
  • 2015-16: 32 Europa (3ος Ch.L., Bayern, Arsenal, Dinamo Zagreb), 32: Anderlecht
  • 2016-17: 16 Europa (2ος, ΑΠΟΕΛ, Young Boys, Astana), 32: Osmanlispor, 16: Besiktas
  • 2017-18: Όμιλοι Ch. L. (4ος, Barcelona, Juventus, Sporting)
  • 2018-19: 32 Europa (2ος, Betis, Milan, Dudelange), 32: Dinamo Kyiv
  • 2019-20: 16 Europa (3ος Ch.L., Bayern, Tottenham, Red Star), 32: Arsenal, 16: Wolves
  • 2020-21: 16 Europa (3ος Ch.L., Man City, Porto, Marseille), 32: PSV, 16: Arsenal


Οι ομαδες και τα μπατζετ
των προημιτελικων του Europa την τελευταια πενταετια

2020-2021

Man Utd: 717,9m
Arsenal: 549,1m
Roma: 386,8m
Ajax: 348,2m
Villarreal: 247,7m
Granada: 115,9m
Dinamo Zagreb: 103,7m
Slavia Prague: 62,2m
2019-2020

Man Utd: 670,4m
Inter: 606m
Wolves: 412m
Leverkusen: 398,9m
Sevilla: 294,7m
Shakhtar: 128,1m
Basel: 63,4m
Copenhagen: 53,2m

2018-2019

Chelsea: 1,17b
Arsenal: 659m
Napoli: 646,9m
Valencia: 513,4m
Benfica: 383m
Eintracht Fr: 313m
Villarreal: 249m
Slavia Prague: 58,6m

2017-2018

Atl. Madrid: 711,1m
Arsenal: 694m
Lazio: 408,9m
Leipzig: 373,3m
Sporting: 259,1m
Marseille: 236,8m
RB Salzburg: 141m
CSKA Moscow: 113,8m

2016-2017

Man Utd: 531,4m
Shalke: 217,2m
Lyon: 211,3m
Ajax: 178,5m
Besiktas: 137,7m
Anderlecht: 136,2m
Celta Vigo: 124,5m
Genk: 92,7m


ΥΓ Τα μπάτζετ και οι χρηματιστηριακές αξίες δεν παίζουν μπάλα (κάτι, όμως, δείχνουν)

ΥΓ Θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε! “Και αν δεν γίνει αυτό..”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου