Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Τρίτη 22.8.2017: Ριέκα - Ολυμπιακός 0-1

Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα (και) από την Κροατία
και επιστρέφει στα αστέρια

Ο προπονητής του Ολυμπιακού επέλεξε να αγωνιστεί η ομάδα με νέο σύστημα, το οποίο περιλάμβανε δύο αμυντικά χαφ, προκειμένου να θωρακίσει τη μεσαία γραμμή. Συγκεκριμένα, η ενδεκάδα ήταν Καπίνο, Κούτρης (αρ. μπακ), Βούκοβιτς και Ρέτσος (κεντρ. μπακ), Ομάρ (δεξί μπακ), Ρομαό και Ζιλέ (αμυντικά χαφ), Μάριν (αριστερός μέσος), Οφόε (οκτάρι, οργανωτής), Καρσελά (δεξιός μέσος) και Μπεν (επιθετικός). Οι αλλαγές ήταν στο 61΄ ο Φιγκέιρας στη θέση του (κακού χθες) Κούτρη, στο 65΄ ο Σεμπά στη θέση του κουρασμένου Μάριν και στο 80΄ του Φορτούνη στη θέση του Ρομαό (με τον Οφοέ να γυρίζει λίγο πίσω).

Του Dr. Jekyll

Ο Ολυμπιακός είχε δείξει και στο Καραϊσκάκης ότι είναι ποιοτικότερη ομάδα από τους Κροάτες. Με το εύθραυστο σκορ του πρώτου αγώνα (2-1), μπορεί να ήταν το μεγάλο φαβορί για τη πρόκριση, αλλά για να ολοκληρωθεί η δουλειά που ξεκίνησε στο Βελιγράδι, χρειαζόταν να παρουσιαστεί σοβαρός και να επιβεβαιώσει στο χορτάρι την κυριαρχία του. Στο ξεκίνημα του αγώνα φάνηκε πως οι Κροάτες ήταν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την πρόκριση, εκμεταλλευόμενοι και τα (πολλά) αμυντικά λάθη δημιούργησαν φάσεις μπροστά από την εστία. Στο 25΄ λεπτό, όμως, ο Καρσελά έκλεψε τη μπάλα στο κέντρο, πάσαρε στον Οφόε, ο Οφόε κουβάλησε λίγο την μπάλα και έβγαλε εξαιρετική ασίστ στον Μάριν, και ο Γερμανός με άψογο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Η Ριέκα, όμως, δεν είναι κλάσης Ολυμπιακού, για να μπορεί να ανατρέψει το σκορ, ακόμα και όταν δέχεται γκολ αντίθετα με τη ροή του αγώνα. Οι Κροάτες έχασαν αρκετές (περισσότερες από ό,τι θα έπρεπε) ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν, ο Ολυμπιακός επίσης δεν κατόρθωσε να σκοράρει σε κάποια από τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, και το τέλος του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό νικητή, να περιμένει τη σημερινή κλήρωση για να μάθει τους φετινούς του αντιπάλους στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

-- Ο Χάσι αποκτήθηκε με στόχο τη πρόκριση στο Champions League, συνεπώς ο (βασικός του) στόχος επετεύχθη (στο δικό μου μυαλό, πάντως, πρώτος και βασικός στόχος είναι το πρωτάθλημα). Για να το καταφέρει, απέκλεισε τους πρωταθλητές Σερβίας και Κροατίας με τελικό απολογισμό τρεις νίκες και μια ισοπαλία και γκολ 8-4. Πα μαλ για τον προπονητή, που κερδίζει χρόνο για να παρουσιάσει ένα καλύτερο σύνολο, κυρίως αμυντικά. Στα συν του Χάσι και η προσφορά των παικτών που επέμενε για την απόκτησή τους: Οφόε (κυρίως), αλλά και Καρσελά, Ζιλέ έχουν δώσει ήδη θετικά δείγματα γραφής στο χορτάρι και έχουν μερίδιο στη χρυσοφόρα (για να μην ξεχνιόμαστε) πρόκριση στο Ch.L.

- Στο ποδόσφαιρο κρίνεσαι από τα αποτελέσματα. Το σχήμα που κατέβασε ο Χάσι στην Κροατία είναι αμυντικογενές (σε σύγκριση, πάντα, με το σχεδόν καθιερωμένο σύστημα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια). Όπως περιμέναμε, η πρόκριση του Ολυμπιακού θα ερχόταν πιο εύκολα με το να σκοράρει, παρά με το να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Τελικά, όλα κύλησαν όπως έπρεπε, αλλά αν η Ριέκα άνοιγε πρώτη το σκορ και η πρόκριση κατέληγε στη Κροατία (με τη συνολική εικόνα του αγώνα ένα 1-0 δεν θα ήταν παράλογο), σήμερα όλοι θα ζητούσαν το κεφάλι του Χάσι για το έγκλημά του να μην κατεβάσει ένα περισσότερο επιθετικογενές σχήμα. Προσωπικά, πίστευα πως η ομάδα θα κατέβαινε με πολύ πιο επιθετικό σχήμα (παρά τις αντίθετες δηλώσεις Χάσι πριν τον αγώνα) για να κυνηγήσει πιο πιεστικά τη νίκη. Ευτυχώς, δεν είμαι προπονητής του Ολυμπιακού.

- Πολλές ευκαιρίες για τους Κροάτες, με τις περισσότερες να προκαλούνται από λάθη των παικτών μας (δεν μιλάμε για λανθασμένες τοποθετήσεις, μιλάμε για λάθος πάσες, τσαφ, κακά διωξίματα και γλιστρήματα). Ο Ρέτσος έκανε μια πολύ καλή αμυντική εμφάνιση, αλλά δύο φορές έδωσε (ελεύθερη) πάσα σε αντίπαλο, δίνοντας ευκαιρία για επικίνδυνη αντεπίθεση (και άλλες φορές είχε λανθασμένες μεταβιβάσεις, αλλά όχι σε τόσο επικίνδυνο σημείο), ο Κούτρης ήταν κακός, ο Βούκοβιτς φαίνεται κάπως βαρύς, ενώ ο Ομάρ έχει κάνει και πολύ καλύτερες εμφανίσεις.

- Πολλά χιλιόμετρα και από τον Ζιλέ (τα περισσότερα στον αγώνα) και από τον Ρομαό. Καλή εμφάνιση και για τους δύο (ειδικά ο Ρομαό ήταν παντού και ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο πρώτο ημίχρονο). Και των δύο οι δυνάμεις έπεφταν (συνεπώς και η απόδοση) όσο περνούσε η ώρα (λογικό, με δεδομένο ότι τέλη Αυγούστου δεν βρίσκονται σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς, και έχουν ξεπεράσει τα τριάντα).

- Η επιμονή του Χάσι για την απόκτηση του Οφόε έδειχνε πως στο πρόσωπό του έβλεπε τον παίχτη που θα αποτελεί τον βασικό μοχλό στον άξονα του Ολυμπιακού. Παιχνίδι με παιχνίδι, ο περυσινός MVP του πολωνικού πρωταθλήματος, δικαιώνει τον προπονητή μας. Η παρουσία του δίνει δύναμη, τρεξίματα και ποιότητα στη μεσαία γραμμή. Το γκολ στο Καραϊσκάκης και η ασίστ στη Κροατία, μάλλον αρκούν για να τον αναδείξουν πολυτιμότερο παίκτη του ζευγαριού Ολυμπιακός-Ριέκα. Πολύ καλοί και οι Μάριν, Καρσελά, οι οποίοι, μάλιστα, φάνηκαν πολύ πιο προσηλωμένοι και στα αμυντικά τους καθήκοντα (από κλέψιμο του Καρσελά ξεκινά και η φάση του γκολ, ενώ το τελείωμα του Μάριν είναι αμφίβολο ότι θα έκαναν οι Σεμπά και Μπεν).

- Πολύ τρέξιμο και για τον Μπεν, ο οποίος, όμως, για δεύτερο αγώνα δεν έκανε το σημαντικότερο για έναν επιθετικό: δεν κατόρθωσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, χάνοντας ευκαιρίες που δεν δικαιολογείται να σπαταλιούνται από τον βασικό επιθετικό του Ολυμπιακού. Ο Εμενίκε βρίσκεται στα πιτς (και, δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τον χρόνο που θα χρειαστεί να επανέλθει), ο Καρίμ δεν απολαμβάνει (ακόμα) την εμπιστοσύνη του Χάσι (παρότι στον αγώνα με την ΑΕΛ φάνηκε καλός) και η απόκτηση ενός πιο αποτελεσματικού επιθετικού, υπό αυτές τις συνθήκες, φαντάζει αναγκαία (προφανώς και αναφέρομαι στα --υπαρκτά-- σενάρια για Τζούρτζεβιτς).

- Καλός (έκανε και αυτός το τσαφ του) ο Φιγκέιρας στη ορθή αλλαγή του Κούτρη, προκειμένου να κλείσει ο διάδρομος προσγείωσης αεροπλάνου στην αριστερά μας πτέρυγα. Σωστή και λογική η είσοδος του Φορτούνη στη θέση του κουρασμένου Ρομαό (ή του Ζιλέ), λογική και η αλλαγή του Σεμπά (η οποία είχε και αμυντικό πρόσημο) στη θέση του κουρασμένου Μάριν (ο οποίος εξακολουθεί να έχει θέματα φυσικής κατάστασης). Η απόδοση του Σεμπά, όμως, ήταν πάλι μέτρια, ενώ και αυτός και ο Καρσελά είχαν ένα θεματάκι στο να συγκρατούν τον εκνευρισμό τους (ανόητες κάρτες ενδέχεται να στοιχίσουν πολύ στους ομίλους).

- Είναι δεδομένο πως ο Καπίνο έχει πολύ καλά αντανακλαστικά (γι' αυτό, άλλωστε, αγωνίζεται και βασικός στον Ολυμπιακό). Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο σωστά καθοδηγεί την άμυνά του, αλλά είναι βέβαιο πως έχει ένα θέμα (το οποίο πρέπει να βελτιώσει με πολλή δουλειά) και στις εξόδους και με την μπάλα στα πόδια. Πάντως και χθες έκανε μια σπουδαία απόκρουση, βοηθώντας όχι μόνο στη πρόκριση, αλλά και στη κατάκτηση των βαθμών της νίκης (μετά την ισοπαλία με την Παρτιζάν, θα ήταν έγκλημα να πετάξεις και άλλους βαθμούς σε αγώνες που σου βγαίνουν).

- Τελικά ο Μαρινάκης δεν έφυγε από τον Ολυμπιακό και οι Κινέζοι δεν ήρθαν στο Λιμάνι, παρά τις βέβαιες πληροφορίες που είχε ο ξάδερφος τού φίλου τού γείτονα, που ξέρει «από μέσα». Επτά σερί πρωταθλήματα, ο Ολυμπιακός στην καλύτερη φάση της ευρωπαϊκής του ιστορίας, και όλα αυτά στο ναδίρ του ελληνικού ποδοσφαίρου (από την δεκαετία του ογδόντα και μετά). Ακόμα και το περυσινό πάθημα, τελικά (και παρά τον φόβο πολλών και τη δυσπιστία αρκετών) έγινε μάθημα, και ο Ολυμπιακός ετοιμάζει το σεντόνι του Ch.L., ενώ ως ομάδα παρουσιάζεται πιο ποιοτικός και με πολλές (μάλλον περισσότερες από αυτές που θα έπρεπε, για να μην υπάρξει --στα στραβά αποτελέσματα-- γκρίνια) επιλογές για κάθε θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου