Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

7 (καλτ) ελληνικές σειρές

Lock-down ή αλλιώς κατ' οίκον περιορισμός, επεισόδιο δεύτερο. Τα μέτρα περιορισμού που έχουν παρθεί δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από μέτρα που στοχεύουν στην αναπαραγωγή του κοινωνικού συμβολαίου και ταυτόχρονα είναι μέτρα πειθάρχησης χωρίς καμία λογική αλλά γεμάτα αντιφάσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είμαστε (κατ)αναγκασμένοι να περνάμε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Το πλήρωμα του biancorossi 1925 καταθέτει τις προτάσεις του, για να μπορέσουμε να την «παλέψουμε» όσο διαρκούν τα μέτρα -- και φυσικά περιμένει και τις δικές σας προτάσεις... 

Τα 80s είχαν βιντεοταινίες (θα ακολουθήσει σχετική λίστα), αλλά η δεκαετία του ’90 απογείωσε την τηλεόραση, αφού προηγουμένως είχε συντελεστεί η πτώση του κρατικού μονοπωλίου της ΕΡΤ. Εδώ μερικές σειρές και από τις δύο δεκαετίες που άγγιξαν τις ευαίσθητες χορδές της εφηβείας μας ή τις είδαμε αργότερα με άλλο μάτι.

Των JosuTernera και RoD

1. Το σόι μας

Μια θεατρική Dream Team αποτύπωσε στην τηλεόραση τη μέση ελληνική οικογένεια, με όλες τις γενιές της, ζώντας σε έναν ασφυκτικό κλοιό. Πολύ κοντά δηλαδή στην πραγματικότητα του μη απογαλακτισμού της εποχής. Στα μάτια μας, τότε, ο έφηβος με το καρέ και τα σκισμένα τζιν Γιώργος Πυρπασόπουλος αποτέλεσε πρότυπο ψιλο-αποκλίνουσας συμπεριφοράς, εισάγοντας με επίσημο τρόπο στο σαλόνι της κάθε οικογένειας τις γλωσσικές παρεκτροπές και διαφοροποιήσεις της «ατίθασης» έφηβης ψυχής μας.


2. Εκμέκ παγωτό

Η σειρά-σταθμός που καθιέρωσε όρους όπως η «οσφυοκαμψία» στην ελληνική γλώσσα. Στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη, μια σειρά με σπουδαίο cast και ακόμα πιο σπουδαία γραφή, ακροβασία ανάμεσα στον άγριο ρεαλισμό και τον απίθανο σουρεαλισμό. Όταν ακόμα οι ελληνικές σειρές μιλούσαν για την πραγματική ελληνική κοινωνία.  * Διαμαντόπουλος & Φωκά σε ερμηνευτικό κέντημα, επισκιάζουν και ταυτόχρονα αναδεικνύουν όλους τους υπόλοιπους. Μας... «εξολόθρευσαν την ύπαρξη»


3. Οι αυθαίρετοι

ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ και πάλι ΠΑΣΟΚ! Το δαιμόνιο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ο πολυμήχανος Ρωμιός, ο νικητής της Ιστορίας! Αν έχετε κάνει το λάθος να καταφύγετε σε μια επιχειρηματική κίνηση για να σωθείτε, κάντε έναν κόπο να δείτε τη σειρά. Άλλωστε και τότε υπήρχαν ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης και διάσωσης. Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει ή αλλιώς «Οδηγός διάσωσης του ελληνικού πνεύματος ανά τους αιώνες».



4. Κουφώματα

Η μεταφορά μιας μουσικής παρέας στην τηλεόραση έφτασε να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην παραδοξολογία και το «κουφό» - η τότε φράση – χιούμορ. Ζουγανέλης και Βαβούρας ήταν γνωστοί από παλιά και μαζί με τον Γιάννη Κούτρα, τον Μπονάτσο και τον Κοντογιαννίδη «φώτισαν» την άλλη πλευρά του χιούμορ, άγνωστη μέχρι τότε στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό.


5. Το κάμπινγκ

Η σειρά που μας συντρόφευσε ως επανάληψη του κρατικού καναλιού παρουσίασε τον κύκλο του ελληνικού καλοκαιριού σε μια επαρχία, χαρίζοντας μας το Κορίτσια στον ήλιο των 80s. Αξέχαστη φιγούρα ο Μάιμος, ο «τρελός» του χωριού, υπογραμμίζει τη ρεαλιστική διάσταση της σειράς.


6. Τα μπακούρια

Ο Ιωαννίδης πριν γίνει... Αλκίνοος και ένα σενάριο πολύ μπροστά για την εποχή... Σπάνιο χαρτάκι της Πανίνι, αν μη τι άλλο. Υπαρκτός σουρεαλισμός, όταν ακόμα ήταν εφικτός -- ή ένας θεός ξέρει πώς γυρίστηκε αυτό το πράγμα. Κατά βάση, βέβαια, τα νιάτα ορισμένων από εμάς, που, όπως φαίνεται, από κουρέματα, χτενίσματα, ρούχα κ.λπ. μερικά πράγματα καλό είναι να μη γίνονται.


7. Βαρβαρότητες

Χρύσα Ρώπα, Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η καθιέρωση της «αρρώστιας»! Εξίσου σουρεαλιστική, εξίσου καλτ (καμμένη) με τις προηγούμενες. Τα χτενίσματα του Κυριακίδη καλύτερα και από το «φράγκα, ρολόι, γκόμενες δεν χρειάζεται να έχεις... έχουν οι άλλοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου