Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Πέμπτη 3.11.2016: Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ 75-81

Πάθημα που πρέπει να γίνει μάθημα

Η ήττα από την ΤΣΣΚΑ προχτές ήταν μια «κακή» ήττα εξαιτίας του γεγονότος ότι η ομάδα προερχόταν από 3 διαδοχικές νίκες παίζοντας ωραίο μπάσκετ, και γιατί ήταν μια ήττα, που πόνεσε επειδή έγινε μέσα στο ΣΕΦ και προήλθε από μια από τις ομάδες, με τις οποίες θα μονομαχήσουμε για την κορυφή μέχρι και το τέλος της διοργάνωσης.
 
Φεύγοντας από το ΣΕΦ την Πέμπτη το βράδυ, είχα απίστευτα νεύρα και χρειάστηκε να πάρω λίγο παραπάνω χρόνο για να επεξεργαστώ τις σκέψεις και τα συναισθήματα, που μου γεννήθηκαν μετά το ματς με τους Ρώσους, πριν ξεκινήσω να γράφω. Έχοντας περάσει περίπου 48 ώρες θα προσπαθήσω να αποτυπώσω τους λόγους για τους οποίους χάσαμε από την ΤΣΣΚΑ, τι κρατάμε από το ματς και τι πετάμε άμεσα στα σκουπίδια. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν 3 είναι οι παράγοντες, που έφεραν την ήττα και τους τοποθετώ με σειρά προτεραιότητας. 1. Η δική μας πολύ άσχημη εμφάνιση 2. Η διαιτησία 3. Η τρομερή ποιότητα, που έχει ως ομάδα η ΤΣΣΚΑ. Ας αναλύσουμε τον καθένα ξεχωριστά.





Του RedTerso

1. Συνολικά άσχημη εμφάνιση από τον Ολυμπιακό
Για να καταλάβουμε την άσχημη εικόνα, που είχε η ομάδα ας προσπαθήσουμε να φέρουμε στο μυαλό μας τους διακριθέντες. Τι έχουμε; Πρώτα και κύρια Γιώργος Πρίντεζης. Και μετά Κεμ Μπιρτς, Σπανούλης (με αρκετά λάθη 7 τον αριθμό), ολίγον Παπανικολάου και Γκριν στα χασομέρια του παιχνιδιού. Και αυτούς τους παίχτες αναφέρουμε μιας και κατά τη γνώμη μου εκτός του υπαρχηγού και του Καναδού κανείς άλλος δεν έκανε μια εμφάνιση, που θα μπορούσε να θυμάται.
 
Ας περάσουμε σε ομαδικό επίπεδο. Ήταν το πρώτο παιχνίδι, που ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να επιβάλλει το ρυθμό του. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να ανοίξει το τρανζίσιον, να κυνηγήσει τον αιφνιδιασμό και να πάει σε γρήγορο παιχνίδι. Η ΤΣΣΚΑ παραδόξως για τα δικά της δεδομένα, επέλεξε να πάει το παιχνίδι σε χαμηλό τέμπο και να εγκλωβίσει σε αυτό το στυλ παιχνιδιού τον Ολυμπιακό. Είχαμε αναφέρει στις αναλύσεις μετά τα παιχνίδια με Αρμάνι και Μπασκόνια ότι ο Θρύλος είναι ασταμάτητος όταν αποφασίζει να πατήσει το γκάζι. Όταν όμως αναγκάζεται λόγω των συνθηκών ή των επιλογών του αντιπάλου να πάει σε σετ παιχνίδι 5 εναντίον 5 τότε παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Και αυτό φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο προχτές. Η ομάδα μας αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα, που είχε και πέρυσι στο τοπ-16. Προβληματική δημιουργία στο σετ παιχνίδι, κακή και αργή κυκλοφορία της μπάλας και έλλειψη επιθετικών πόλων πλην του αρχηγού και του Πρίντεζη. Η στατιστική αποτύπωση του παραπάνω φαίνεται και στον συσχετισμό ασίστ/λαθών, που ήταν 14/17. Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο σκόραρε μόνο χάρη στις εμπνεύσεις του Σπανούλη και του Πρίντεζη και αυτό με μεγάλη δυσκολία. Είναι χαρακτηριστικό οτι στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός σκόραρε μόνο 7 πόντους με αποτέλεσμα η διαφορά στο ημίχρονο να κλείσει στο -16.
 
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε επίσης ότι δυστυχώς είχαμε χαμηλή ευστοχία από μακρινή απόσταση (6/20 τρίποντα) με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να "ανοίξουμε" την άμυνα των Ρώσων και να δημιουργηθούν διάδρομοι προς τη ρακέτα. Ακόμα και στο δεύτερο ημίχρονο, που η ομάδα ήταν αρκετά πιο παραγωγική από την στατικότητα του πρώτου, οι περισσότερες επιθέσεις προέκυπταν από προσωπικές ενέργειες των παιχτών μας ή από δεύτερες ευκαιρίες. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε ότι ακόμα και με έναν τέτοιο αντίπαλο,  η ομάδα μας κατάφερε να κερδίσει τη μάχη του αέρα και  να υπερισχύσει στα ριμπάουντ (43-32). Παρόλο όμως, που ανανεώσαμε 17 επιθέσεις από επιθετικά ριμπάουντ δεν καταφέραμε να το μετουσιώσουμε σε κάτι καλύτερο. Με δεδομένα λοιπόν το χαμηλό 30% στα τρίποντα και την αδυναμία να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο τα πράγματα στο επιθετικό κομμάτι είχαν γίνει πολύ δύσκολα και αυτό το πληρώσαμε.
 
Στην άμυνα ο Ολυμπιακός είχε ικανοποιητική απόδοση καταφέρνοντας να περιορίσει μια ομάδα με τις επιθετικές αρετές της ΤΣΣΚΑ στους 81 πόντους. Η άμυνα λειτούργησε θετικά στην αντιμετώπιση του παιχνιδιού των Ρώσων περιορίζοντας τη δημιουργία του Τεόντοσιτς, αναγκάζοντας τον να έχει  5  ασίστ (λίγες για τα δεδομένα του) και μόλις 2/10 τρίποντα. Η άμυνα κινήθηκε πιέζοντας με αλλαγές στα σκριν τον Σέρβο και το Ντε Κολό, αλλά εκτέθηκε από έναν παίχτη, που δεν χαρακτηρίζεται και ως επιθετικός πόλος και αυτός ήταν ο Άαρον Τζάκσον, ο οποίος σκόραρε 15 πόντους (με 3/3 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, δίνοντας τεράστια ώθηση την ομάδα του).
 
Κλείνοντας την ανάλυση της ομάδας μας θα ήθελα να σταθώ και σε κάποιες ανορθογραφίες, που έγιναν από την πλευρά του προπονητή μας. Το πρώτο και κυριότερο είναι  το άσχημο rotation στη θέση "5". Ο κοουτς επέλεξε για βασικό τον Γιανγκ, ο οποίος έμεινε στο παιχνίδι 4 λεπτά και μετά ζέσταινε τον πάγκο. Ο Μιλουτίνοβ αγωνίστηκε 10 λεπτά και εκτέθηκε απέναντι στον Κάιλ Χάινς. Αυτή η επιλογή αποδείχτηκε μαύρη τρύπα κυρίως αμυντικά, καθώς  ο Σέρβος δεν έφτανε την ταχύτητα των αντιπάλων του, ενώ και επιθετικά δεν βοήθησε και χρεώθηκε και με 2 επιθετικά φάουλ στο σκριν. Με βάση αυτή την επιλογή ο Κεμ Μπιρτς έπαιξε μόλις 16' ανταποκρινόμενος πλήρως στα καθήκοντά του δημιουργώντας την απορία για το λόγο, που αγωνίστηκε τόσο λίγο. Εννοείται ότι στην παραπάνω σκέψη δεν περιλαμβάνουμε την πεντάδα-καμικάζι των τελευταίων λεπτών, που είχε ως σέντερ-φορ τον Πρίντεζη, στην απέλπιδα προσπάθεια να ξαναμπούμε στο ματς. Επίσης αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό η μη χρησιμοποίηση του Αγραβάνη σε ένα παιχνίδι, που πήγε στη δύναμη και σε αυτόν τον τομέα ο συγκεκριμένος παίχτης είναι βοηθητικός. 

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την μέτρια έως κακή εμφάνιση των Χάκετ, Λοτζέσκι, Μάντζαρη και Παπαπέτρου μαζί με το γεγονός ότι ο Έρικ Γκριν έπαιζε τραυματίας με ένεση, είναι εύκολο να συμπεράνουμε για ποιο λόγο η ομάδα μας ήταν κατώτερη των περιστάσεων απέναντι στους Ρώσους.
 
2. Παράγοντας διαιτησία
Για εμένα ο συγκεκριμένος παράγοντας ήταν καθοριστικός στην εξέλιξη του παιχνιδιού, καθώς δεν άφησε ακόμα και τον κακό προχτεσινό Ολυμπιακό να διεκδικήσει τη νίκη. Η διαιτησία είχε 2 μέτρα και 2 σταθμά στον τρόπο, που σφύριζε. Όταν η ΤΣΣΚΑ αμυνόταν άφηνε τις επαφές και τα σπρωξίματα, ενώ στην επίθεση κάθε άγγιγμα των παιχτών του Ολυμπιακού σφυριζόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει τεράστιο εκνευρισμό στους παίχτες μας, που από κάποιο σημείο και μετά διαμαρτύρονταν -δικαίως- συνεχώς. Πέρα όμως από τα διαφορετικά κριτήρια σφυρίγματος, υπάρχουν 2 φάσεις, που για εμένα είναι καθοριστικές και υπήρξε επέμβαση από τους γκρι στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Στην πρώτη στο 3ο δεκάλεπτο μετά από καλή άμυνα και ριμπάουντ παίρνει τη μπάλα ο Σπανούλης και φεύγει στον αιφνιδιασμό. Τον σταματάει ο Τζάκσον από πίσω χωρίς πρόθεση να κόψει τη μπάλα και οι γκρι αντίθετα από αυτό, που επιτάσσουν οι νέοι κανονισμοί σφυρίζουν απλό φάουλ και όχι αντιαθλητικό. Ο αρχηγός δικαίως διαμαρτύρεται και ο διαιτητής (νομίζω ο Σλοβένος Γιαβόρ) τον χρεώνει με τεχνική ποινή με αποτέλεσμα να αλλάξει η κατοχή και να εκτελέσει βολή η ΤΣΣΚΑ. Αυτόματα λοιπόν σε μια φάση, που θα μπορούσαμε να έχουμε μειώσει ως και 5 πόντους μας στερείται η δυνατότητα και δεχόμαστε 3 με αποτέλεσμα να ανοίξει η διαφορά. Η επόμενη φάση είναι στο 4ο δεκάλεπτο, στην μεγάλη προσπάθεια, που γίνεται να μειώσουμε τη διαφορά. Στην επίθεση σουτάρει ο Γκριν 3ποντο και δέχεται ξεκάθαρη επαφή πάνω στο σουτ χωρίς να σφυριχτεί φάουλ, που θα ελαχιστοποιούσε την απόσταση ανάμεσα στις 2 ομάδες. Στην άλλη πλευρά του παρκέ η ανάσα των αμυντικών μας πάνω στον Ντε Κολό σφυρίχτηκε φάουλ και τον έστειλε στις βολές...
 
Πολύ σωστά κανείς από την ομάδα δεν έμεινε στον παράγοντα διαιτησία και επικέντρωσαν παραπάνω στο άσχημο παιχνίδι μας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί μια ομάδα να δουλέψει τις αδυναμίες της και να μην αναζητά άλλοθι, και να βελτιώνει τα τρωτά σημεία του παιχνιδιού της. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πρίντεζης δήλωσε : Η διαιτησία, είναι η διαιτησία και κατά την άποψη μου δεν πρέπει κανείς αθλητής να ασχολείται με αυτή μετά το τέλος ενός αγώνα, είτε είναι καλή, είτε είναι κακή. Αυτό που έχω να πω όμως, είναι ότι δεν μπορώ να φανταστώ και να βάλω στο μυαλό μου πως υπάρχουν σκοπιμότητες. (…) Πάντως, την επόμενη μέρα, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε εμείς, αλλά και ο κάθε παίκτης, όπως και εγώ, είναι να βλέπεις στο βίντεο τα λάθη σου, το τι δεν έκανες σωστά ώστε να δουλέψεις πάνω σε αυτό και να βελτιωθείς και όχι να μετράς τα σφυρίγματα που δεν σου έδωσαν ή φάσεις που ενδεχομένως να σε αδίκησαν. Πρέπει να αναλύσουμε το πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, τόσο σαν ομάδα, όσο και ο κάθε παίκτης ατομικά. Πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας, δεν ψάχνω δικαιολογία στην διαιτησία για την ήττα μας. Αυτή είναι η πολύ σωστή προσέγγιση του αρχηγού, που άφησε όμως την αιχμή του για τυχόν σκοπιμότητες, ενθυμούμενος προφανώς και το αντίστοιχο "σφάξιμο", που φάγαμε πέρυσι στο ματς της Μόσχας στο τοπ-16, που χάσαμε με 4 πόντους και δεν μας επέτρεψε η διαιτησία να πάρουμε το παιχνίδι. Ανεξάρτητα όμως από το τι λένε και τι σκέφτονται οι παίχτες ή ο προπονητής της ομάδας, εμείς είμαστε οπαδοί και αυτό, που βιώσαμε στο ΣΕΦ την Πέμπτη ήταν ένα επιστημονικό χειρουργείο, που έμοιαζε απίστευτα στις "καλύτερες στιγμές" της διαιτησίας με το βάζελο για το ελλ. πρωταθλήμα.

3. Η ποιότητα της ΤΣΣΚΑ
Δεν θα χρειαστεί να γράψουμε πολλά σε αυτό το σημείο. Η ΤΣΣΚΑ είναι η καλύτερη και πιο δουλεμένη ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Ο τρόπος παιχνιδιού της είναι φοβερός. Δεν τον εμφάνισε τόσο πολύ στο συγκεκριμένο παιχνίδι μιας και πήγε σε πολύ κοντρολαρισμένο ρυθμό. Έχει παίχτες, που μπορούν να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα όπως ο Τεόντοσιτς και ο Ντε Κολό και παράλληλα έχει ένα παίχτη-εργαλείο όπως ο Χάϊνς, που σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται παντού πάνω στο παρκέ. Πλάι σε αυτούς βρίσκονται και κάποιο εξαιρετικοί παίχτες όπως οι Χίγγινς, Βορονσέβιτς, Αντόνοβ κτλ. Ακόμα λοιπόν και όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε αμυνάρες, που οδηγούσαν τον αντίπαλο σε σκοτωμένα σουτ, αυτός ήταν εύστοχος, μεταφέροντας πίσω το άγχος και τον εκνευρισμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι εκτός του άστοχου Τεόντοσιτς όλη η υπόλοιπη ΤΣΣΚΑ είχε 8/11 τρίποντα. Κάπως έτσι ακόμα και στο τρίτο δεκάλεπτο, που ο Ολυμπιακός έπαιξε καλό μπάσκετ, πίεσε στην άμυνα και σκόραρε 23 πόντους δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από το να μειώσει μόλις κατά 1 πόντο τη διαφορά και να τη ρίξει στο -15. 

Στο αμυντικό κομμάτι η ΤΣΣΚΑ παρουσιάστηκε επίσης πολύ διαβασμένη με τους φόργουορντ Κορμπούνοφ και Βορονσέβιτς να πέφτουν πάνω στον Σπανούλη και μετά τις περιστροφές να εμφανίζεται μπροστά του ο Χάϊνς με αποτέλεσμα να δυσκολέυεται απίστευτα η δημιουργία της ομάδας μας. 

4. Συμπεράσματα
Ο Θρύλος δεν ήταν καλός και έχασε ένα παιχνίδι, που ήταν σημαντικό γιατί αν το κέρδιζε θα πάταγε πολύ καλύτερα στη βαθμολόγία και θα ήταν ένα σπουδαίο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Από την άλλη είναι ένα αποτέλεσμα, που δεν είναι απαραίτητο ότι είναι καταδικαστικό μιας και η ΤΣΣΚΑ φαίνεται ότι θα περάσει από πολλές έδρες. Παράλληλα αν δούμε συνολικά τους αγώνες θα παρατηρήσουμε ότι η Φενερ ηττήθηκε αυτή την αγωνιστική εντός έδρας από την Ουνικς. Αυτό δεν το γράφουμε για να χρυσώσουμε κανένα χάπι, αλλά για να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαδρομής του μαραθώνιου της Ευρωλίγκα.

Η ομάδα μας θα πρέπει να μελετήσει πάρα πολύ καλά και να δουλέψει πάνω σε μειονεκτήματα, που εμφανίζονται στο παιχνίδι μας όπως είναι αυτό στο επιθετικό σκέλος σε πιο αργό τέμπο και σε επίθεση 5 εναντίον 5. Αυτό είναι κάτι, που αναγνωρίζουν στην ομάδα και ο κόουτς Σφαιρόπουλος και οι παίχτες και αναμένουμε να το διορθώσουν. Πολλά ματς θα παιχτούν σε κλειστό πλαίσιο και χρειάζεται βελτίωση σε αυτό τον τομέα. Ο δρόμος είναι μακρύς και ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα των επόμενων 10 ημερών. Τη Δευτέρα αντιμετωπίζουμε τον Άρη στο Αλεξάνδρειο. Την Παρασκευή πηγαίνουμε στην Κων/πολη, που παίζουμε με την Γαλατασαράι, που μετρά 5 ήττες μέχρι στιγμής και ψάχνει εναγωνίως να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Την Κυριακή υποδεχόμαστε στο ΣΕΦ τον Απόλλωνα Πάτρας. Τρεις μέρες μετά έρχεται στο ΣΕΦ η Μπαρτσελόνα και καπάκια μετά από 48 ώρες παίζουμε εκτός με το Βάζελο. Η λέξη Γολγοθάς δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την εικόνα.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε ως τελευταίο και πολύ σημαντικό από το παιχνίδι με τους Ρώσους είναι η αντίδραση του Ολυμπιακού στο τελευταίο δεκάλεπτο και το πλησίασμα της ανατροπής. Εκεί εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο τρόμος στα μάτια των αντιπάλων μας. Το συναίσθημα πως ό,τι και αν κάνουν ο θρύλος μπορεί να τους κερδίσει. Εν προκειμένω δεν το καταφέραμε εξαιτίας 2 χαμένων αμυντικών ριμπάουντ... Ας κρατήσουν όλοι στην ομάδα αυτή την αντίδραση ως οδηγό για τα επόμενα παιχνίδια.

* * *

ΥΓ1 Ρε ξεφτιλισμένε Ιτούδη... Σε όλο το ματς χοροπήδαγες, διαμαρτυρόσουν και φώναζες. Πολύ λογικό αφού ξέρεις ότι αν βρεθούμε σε κανένα final-4 και παιχτεί το ματς στα ίσια ξέρουμε το αποτέλεσμα...



Ρε Ιτούδη, στη Μαδρίτη...
 
ΥΓ2 Είναι χαρακτηριστική η έκφραση του Σπανούλη για τη διαιτησία, μιας και όταν χρεώνεται με το 5ο (το ποιο;;;;;) του φάουλ είναι έτοιμος να φάει τη μπάλα...

ΥΓ3 Αρχίζει και γίνεται κουραστικό να το αναφέρουμε μετά από κάθε παιχνίδι το θέμα με τη θέση 5. Η διοίκηση πρέπει να αποφασίσει ΑΜΕΣΑ τι θα γίνει με την περίπτωση Γιανγκ. Πόσο καιρό θα τον στηρίζει και θα τον περιμένει; Δεν λέμε ότι πρέπει αναγκαστικά αυτή τη στιγμή να γίνει αλλαγή, αλλά να υπάρξει πλάνο και σχεδιασμός σε περίπτωση, που φανεί ότι ο Γιανγκ δεν μπορεί να αποδώσει στο επίπεδο, που περιμένουμε. Ας δοθεί λίγος ακόμα χρόνος, αλλά ας υπάρξει ταυτόχρονα και προετοιμασία για ενδεχόμενες αλλαγές, αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου