Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Επέλαση στην «καταραμένη πόλη»...

Η Ευρωλίγκα είχε διακοπεί για τρεις εβδομάδες, εξαιτίας των προκριματικών των εθνικών ομάδων για το Ευρωμπάσκετ του 2025. Ως εκ τούτου, υπήρχε μεγάλη αγωνία (το «ομολόγησε» και ο ίδιος ο κόουτς Μπαρτζώκας) για το πώς θα εμφανιστεί ο Ολυμπιακός μετά από αυτή τη διακοπή, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση πριν. Ο Θρύλος όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τη διακοπή, αλλά φάνηκε να επιστρέφει σε ακόμα καλύτερη κατάσταση από πριν και ισοπέδωσε τη Ζαλγκίρις μέσα στο Κάουνας. Ίσως ήταν και ένα επιπλέον κίνητρο να επιστρέψουμε στην πόλη, που τόσο μας πλήγωσε τον Μάϊο που μας πέρασε και να δώσουμε ενδεχομένως ένα σινιάλο για την άνοιξη που πριν λίγες μέρες μπήκε...


Του RedTerso

Υπήρχαν αρκετοί παράγοντες, που καθιστούσαν την αποστολή του Ολυμπιακού αρκετά επικίνδυνη. Πρώτα απ' όλα, αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη Λιθουανία με τη μίση περιφέρεια, μιας και οι Γκος, Μήτρου-Λονγκ και Λαρεντζάκης ήταν τραυματίες, προσθέτοντας τα ονόματά τους στην «injury list» δίπλα σε αυτό του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Σύνθεση ανάγκης, λοιπόν, απέναντι σε μια άκρως φορμαρισμένη ομάδα. Η Ζαλγκίρις, πριν από το ματς με τους Πειραιώτες, είχε 4 νίκες στα τελευταία 5 παιχνίδια της, ενώ έπαιζε ένα από τα τελευταία της χαρτιά για να προλάβει το τρένο της πρόκρισης στα play-in, μέσα μάλιστα στην καυτή έδρα τής Ζαλγκίριο Αρίνα. Κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν επηρέασε τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι είχαν ένα αγωνιστικό πλάνο, που εφάρμοσαν στην εντέλεια, για να αποδράσουν με το «ροζ φύλλο» της νίκης από αυτό το «μισητό» γήπεδο.

Τι περιλάμβανε αυτό; Αρχικά έλεγχο του ρυθμού απέναντι στους σκληροτράχηλους Λιθουανούς. Αυτό το πέτυχαν άψογα σχεδόν οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, με εξαίρεση το δεύτερο δεκάλεπτο, όπου οι αντίπαλοί τους επέβαλλαν το στιλ παιχνιδιού τους και πλησίασαν την ομάδα μας. Για να γίνει το πρώτο, έπρεπε να απενργοποιηθεί ο πιο σημαντικός παίχτης της Ζαλγκίρις, ο Κίναν Έβανς. Σχεδόν άριστα και εδώ. Ο Έβανς μπορεί να σκόραρε 18 πόντους, αλλά εξαναγκάστηκε (από τον Γουόκαπ κυρίως) σε πολύ μέτρια ποσοστά και μηδαμινή δημιουργία (1 ασίστ και 3 λάθη, για έναν παίχτη που μοιράζει 4 τελικές πάσες ανά ματς). Έχοντας πετύχει αυτούς τους δύο βασικούς στόχους, με πολύ σφιχτή άμυνα παράλληλα, ο Ολυμπιακός ήταν θέμα χρόνου να πάρει κεφάλι στο σκορ και να μην ξανακοιτάξει πίσω.

Ο Θρύλος, στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, έκανε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι: Σκόραρε 54 πόντους, την ώρα που δεχόταν μόλις 37 (κάμποσους εξ αυτών όταν η διαφορά είχε εκτοξευτεί και οι ερυθρόλευκοι μοιραία χαλάρωσαν). Παράλληλα, το μπάσκετ, που παρουσίασε ήταν εξαιρετικό: Ομαδικότητα, συγκέντρωση και αλτρουισμός στο ζενίθ (23 ασίστ για 8 μόλις λάθη), αποτελεσματική άμυνα (7 κλεψίματα και 3 μπλοκ) που έδινε τη δυνατότητα για πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς και άψογα ποσοστά (78% στα δίποντα και 41% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου) για εκτός έδρας ματς. Αν οι παίχτες μας είχαν ελέγξει καλύτερα τα ριμπάουντ (κάτι που ο προπονητής μας ζητούσε διαρκώς στα τάιμ-άουτ), η συντριβή της Ζαλγκίρις θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ακόμα και έτσι, όμως, ο Ολυμπιακός έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση, πήρε ένα μεγάλο «διπλό» και έστειλε πολλαπλά μηνύματα στους ανταγωνιστές του.

Το βραβείο του MVP της αναμέτρησης αξίζουν «εξ αδιαιρέτου» ο Γουόκαπ και ο ΜακΚίσικ. Ο πρώτος έχει, εδώ και καιρό, επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ, που τον καθιστούν έναν από τους κορυφαίους πόιντ-γκαρντ της διοργάνωσης, με εξαιρετική δημιουργία, αποτελεσματικότατη άμυνα απέναντι στον καλύτερο παίχτη της Ζαλγκίρις και ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα (22 πόντοι, 7 ασίστ, 25 pir και +21 για την ομάδα μας όταν πατούσε παρκέ). Ο Σακ, από την άλλη, κάνει μια από τις πιο ώριμες εμφανίσεις της καριέρας του, θυμίζοντας τη σημασία που έχει, με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, για την ομάδα του Ολυμπιακού. Όσοι βιάζονται να ξεγράψουν τον Σακίλ, καλό θα είναι να το καλοσκεφτούν. Από εκεί και πέρα, ο Αρχηγός Κώστας Παπανικολάου έκανε ένα πολύ συνεπές παιχνίδι, παρόλο που έπαιζε με ένεση, δείχνοντας τον δρόμο της αυταπάρνησης στους συμπαίχτες του. Από κοντά ο Άλεκ Πίτερς, που σκόραρε αθόρυβα 16 πόντους, πληγώνοντας τους Λιθουανούς σε κρίσιμα σημεία. Ο Φαλ με τον Ράιτ κυριάρχησαν στις δύο ρακέτες και αν ο Μουσταφά «έβλεπε» κυρίως τους συμπάιχτες του μοιράζοντας ασίστ, ο Ράιτ χτύπησε τους αντιπάλους στο ζωγραφιστό σκοράροντας 11 πόντους. Θετική η παρουσία του Λούντζη, όσο αγωνίστηκε, όπως και του Πετρούσεφ, που όμως δεν ήταν όσο εντυπωσιακός υπήρξε σε προηγούμενα παιχνίδια. Μέτριος για τα φετινά του «στάνταρ» ο Κάνααν, που δεν κατάφερε να σκοράρει πολύ, ενώ ο μόνος που δεν έλαμψε --για ακόμα ένα ματς-- ήταν ο Μπραζντέικις. Σίκμα και Τανούλης δεν αγωνίστηκαν.

Ο Ολυμπιακός έκανε μια ολοκληρωτική εμφάνιση απέναντι στη Ζαλγκίρις, αναγκάζοντας τον κόουτς Τρινκιέρι να παραδεχτεί ότι «τους διαλύσαμε». Ο Θρύλος φαίνεται να χτίζει ένα πανίσχυρο μομέντουμ, όντας πλήρης σε επίπεδο παιχτών και χαρακτηριστικών. Αυτή τη στιγμή, απέχουμε ελάχιστα από το να εξασφαλίσουμε την παρουσία μας στην πρώτη εξάδα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν τα δύο επόμενα εντός έδρας παιχνίδια απέναντι στη Βίρτους και το βάζελο. Με δύο νίκες, ίσως να μπορούμε να μιλήσουμε και για πλεονέκτημα έδρας, κάτι που πριν από 1,5 μήνα φάνταζε ως πολύ μακρινός στόχος. Ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει. Κανείς δεν θέλει να τον συναντήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου