Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Ήρθαν, Είδαν, Έφυγαν

Οι παίκτες που ανακοινώθηκαν από τον Ολυμπιακό και δεν αγωνίστηκαν σε επίσημο αγώνα

Ευρισκόμενοι στις αρχές της μεταγραφικής περιόδου και εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων που θα κρίνουν κατά πολλοίς το ερυθρόλευκο ρόστερ, αφού η ομάδα έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα. Μέχρι τότε είμαστε θυμόμαστε επτά ιδιαίτερες μεταγραφικές ιστορίες παικτών που συμφώνησαν με την ομάδα, υπέγραψαν συμβόλαιο και ανακοινώθηκαν επίσημα, τελικά δεν κατάφεραν να φορέσουν την ερυθρόλευκη φανέλα ούτε σε έναν αγώνα.





Του Mad Prophet

Μπάιρον Ντίνκινς: Γνώριμος στο ελληνικό κοινό, είχε συνεργαστεί με τον Ντούντα στον Πανιώνιο και από τότε ο Σέρβος κόουτς είχε προσπαθήσει να τον φέρει στον Ολυμπιακό. Πιο κοντά από ποτέ έφτασε το καλοκαίρι του 1998, όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Αμερικανού γκαρντ. Ο Ντίνκινς τότε είχε δηλώσει τα παρακάτω: «Ο Ίβκοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής που είχα και του χρωστάω πολλά. Έπρεπε να τον είχα ακολουθήσει τότε στον Ολυμπιακό, αλλά έστω και τώρα χαίρομαι που θα συνεργαστούμε». Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ, αφού ο Ντίνκινς ανέβαλε διαρκώς την άφιξη του στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να ακυρώσει την συμφωνία και να στραφεί σε άλλη λύση.

Σαμ Τζέικομπσον: Αποτέλεσε την τελευταία μεταγραφή της σεζόν 2000/01 ή αλλιώς της χρονιάς που μας έπιασε μελαγχολία με τον Ζούρο. Αποκτήθηκε με σκοπό να αποτελέσει τον 7ος ξένο για να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, αν και υπήρχε η κρυφή ελπίδα να αλλάξει ο νόμος για τους ξένους στο πρωτάθλημα ώστε να του επιτραπεί η συμμετοχή. Ο Τζέικομπσον ήρθε στον Ολυμπιακό στα 25 του για να αγωνιστεί ως shooting guard, προερχόμενος από τους Golden State Warriors, με τους οποίους την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε 49 συμμετοχές με 13,5 λεπτά και 5 πόντους μ.ό. Ο Τζέικομπσον έλαβε μέρος κανονικά στην προετοιμασία της ομάδας στην Ιταλία, αγωνίστηκε σε όλα τα φιλικά χωρίς να εντυπωσιάσει και μόλις επέστρεψε με την ομάδα στην Ελλάδα βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Ο παίκτης είχε κάνει χρήση της ουσίας ψευδοεφεδρίνη, η οποία βρέθηκε σε χάπια που έπαιρνε για μια ίωση που αντιμετώπιζε όπως δικαιολογήθηκε στην ομάδα αλλά δεν το είχε δηλώσει ποτέ, αλλιώς θα γλύτωνε την τιμωρία. Ο Ολυμπιακός, όπως αποδείχθηκε, είχε προνοήσει για τη συγκεκριμένη περίπτωση αφού στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τον Τζέικομπσον υπήρχε ρήτρα ότι σε περίπτωση που ο παίκτης βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ αποδεσμεύεται χωρίς η ομάδα να είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει κάποιο ποσό. Τελικά, η ομάδα αυτό έπραξε και ο παίκτης αποχώρησε χωρίς να αγωνιστεί ποτέ σε επίσημο αγώνα. Ο Τζέικομπσον μετά τον Ολυμπιακό έπαιξε για πολύ λίγα παιχνίδια στους Timberwolves και τα επόμενα χρόνια είχε διάφορα μπλεξίματα με τον νόμο.

Έρνεστ Μπράουν: Βρισκόμαστε στη σεζόν 2004/05, η οποία όχι άδικα θεωρείται η χειρότερη της σύγχρονης ιστορίας μας. Ο Καζλάουσκας έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία, προσπαθώντας να σώσει οτιδήποτε σώζεται. Επιπλέον, ο Μαρκί Πέρι αποτελεί όαση σε ένα κάκιστο ρόστερ και γι’ αυτό το λόγο του ανανεώνεται το συμβόλαιο μεσούσης της σεζόν με τη σημαντική υποσημείωση πως θα αγωνίζεται ως κοινοτικός στο πρωτάθλημα αφού απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει η 2η θέση ξένου στο ρόστερ και ο Λιθουανός κόουτς επέλεξε, τον Νοέμβριο του 2004, τον θηριώδη Έρνεστ Μπράουν (2,13 μ.) για τη θέση του σέντερ. Τελικά το διαβατήριο του Πέρι δεν εκδόθηκε ποτέ και αναγκαστικά, μετά από περίπου μια εβδομάδα, ο Μπράουν αποδεσμεύτηκε. Ο Αμερικανός σέντερ είχε επιλεγεί στη θέση 52 στο draft του 2000 από τους Heat και μετά τον Ολυμπιακό γύρισε όλο τον κόσμο από το Πουέρτο Ρίκο, την Κίνα και την Ελλάδα για την Ολυμπιάδα Πατρών έως τους Harlem Globetrotters.

Μάρτιν Ράντσικ: Η επόμενη σεζόν έχει ξεκινήσει με ελπίδα και φιλοδοξία ώστε η ομάδα να βγει από την αφάνεια της περασμένης διετίας κι μια από τις πρώτες μεταγραφές που ανακοινώνεται είναι αυτή του Σλοβάκου φόργουορντ. Ο Ράντσικ ήρθε στο λιμάνι ως πρωταθλητής Ιταλίας με τη Φορτιτούντο Μπολόνια με σκοπό να καλύψει τη θέση 4, αλλά πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε πως έπασχε από καρδιακή αρρυθμία. Στην αρχή, ο Ολυμπιακός φάνηκε πως θα του δώσει χρόνο και θα τον περιμένει να επανέλθει στα γήπεδα, αλλά τελικά τον Νοέμβριο τον αποδέσμευσε και ο Σλοβάκος συνέχισε την καριέρα του σε ισπανικές ομάδες, για να κλείσει την καριέρα του το 2016.




Λόρενς Ρόμπερτς: Τη σεζόν 2007/08 το μπάτζετ έχει αρχίσει να ξεφεύγει αλλά αυτό που λείπει από την ομάδα είναι η δημιουργία ενός κορμού. Παίκτες πάνε κι έρχονται και μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα ανακοινώνεται ο «Λόρενς του Λιμανιού» όπως τον βάφτισαν τα μέσα της εποχής. Ο Ρόμπερτς αγωνίστηκε για μια διετία στους Grizzles, πριν έρθει να αγωνιστεί για τον Ολυμπιακό στη θέση του σέντερ, υπογράφοντας κλειστό διετές συμβόλαιο. Οι φήμες της εποχής λένε πως ήταν κοντύτερος από ότι τον περίμενε ο Γκέρσον, που δεν ψήθηκε ιδιαίτερα με τον παίκτη και πήρε την απόφαση να τον αποδεσμεύσει με συνοπτικές διαδικασίες 2,5 μήνες αργότερα, για να φέρει στη θέση του τον Μάρκ Τζάκσον. Ο Ρόμπερτς κατάφερε να αγωνιστεί σε επίπεδο Ευρωλίγκας και κορυφαία του στιγμή ήταν η παρουσία στο F4 με την Παρτιζάν, όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από τον Τσίλντρες. Τέλος ο Ρόμπερτς είχε κινηθεί νομικά κατά του Ολυμπιακού, διεκδικώντας 2.740.000 δολάρια, όμως η FIBA το 2011 δικαίωσε τον Ολυμπιακό.

Τόμας Κελάτι: Καλοκαίρι της σεζόν 2009 και βρισκόμαστε σε παροξυσμό αφού οι Αγγελόπουλοι ξοδεύουν αλόγιστα εκατομμύρια και ο κόσμος κάνει όνειρα πως μπορεί να φορέσει τα ερυθρόλευκα οποιοδήποτε μεγάλο όνομα. Ξαφνικά μια μέρα του Ιουλίου ανακοινώνεται ο Κελάτι για 2 χρόνια με συμβόλαιο 1,8 εκατομμύρια, ένα όνομα που σίγουρα δεν έκανε γκελ στους οπαδούς, όμως είχε φτιάξει ένα τίμιο βιογραφικό στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο Αμερικανός γκαρντ που αγωνιζόταν στο 2-3 όμως κόπηκε στις ιατρικές εξετάσεις, αφού έδειξαν πως υπέφερε από σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών και έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Ο Ολυμπιακός έλυσε άμεσα τη συνεργασία με τον παίκτη, όμως ο Κελάτι έκανε καταγγελία στη FIBA ζητώντας αποζημίωση. Δυο χρόνια αργότερα, ο Ολυμπιακός δικαιώθηκε και έκλεισε αυτή η υπόθεση. Παράλληλα, ο Κελάτι, που ήταν εξαιρετικός σουτέρ 3 πόντων και είχε κάποτε το ρεκόρ με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα σε αγώνα της Ευρωλίγκα, συνέχισε να αγωνίζεται κυρίως σε ομάδες της Ισπανίας κατακτώντας 2 Eurocup.

Ποπς Μενσά-Μπονσού: Ο τελευταίος παίκτης της λίστας αποτέλεσε μια επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα το καλοκαίρι του 2014 για να συμπληρώσει το δίδυμο στη θέση 5. Ο Βρετανός μας είχε μείνει αξέχαστος από το ξύλο που είχε παίξει στο ΣΕΦ με τον Μπέγκιτς και είχε έρθει στο λιμάνι με μεγάλες βλέψεις. Τελικά λίγες μέρες αργότερα, αποφασίστηκε πως δεν θα αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό αφού τα προβλήματα σε ώμο και γόνατα δεν του επέτρεψαν να περάσει τα ιατρικά τεστ. Ένα γεγονός που τελικά ευνόησε τον Ολυμπιακό αφού στη θέση του επιλέχθηκε ο Οθέλο Χάντερ.


* Στην παραπάνω λίστα δεν μπαίνουν οι Έλμερ Μπένετ, Μπένο Ούντριχ, Μάικ Μπράουν που αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις, καθώς παρότι είχαν συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, δεν ανακοινώθηκαν επίσημα από την ομάδα. Επίσης δεν γίνεται αναφορά σε παίκτες όπως οι Μαματσβίλι και Σόουζα-Χατζηχαραλάμπους που ήταν κινήσεις για την ομάδα νέων, όπως και ο Τζάναν Μούσα που χάλασε η συμφωνία στο παραπέντε. Ενώ στις λεπτομέρειες δεν αποτέλεσαν μέρος του αφιερώματος οι ΜακΝαμάρα και Χαπ που αγωνίστηκαν κάτω από λεπτό με τον Ολυμπιακό μονάχα σε έναν επίσημο αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου