Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Όταν ο καλύτερος σου παίχτης είναι ο Will ο Cherry...

...Μάλλον τότε δεν έχεις να πεις και πολλά για την εικόνα της ομάδας και την μοιραία κατάληξη με ήττα στην έδρα της Μπασκόνια. Για άλλη μια φορά φάνηκαν περίτρανα τα δομικά προβλήματα, που υπάρχουν στο ρόστερ και η αδυναμία κάποιων παιχτών να κάνουν έστω τα απολύτως απαραίτητα. Τελικά οι δύο μεταγραφικές κινήσεις, που φαίνεται ότι έχουν δρομολογηθεί, ίσως να μην είναι αρκετές, για να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες έχει ο Ολυμπιακός για να σώσει τη χρονιά.






Του RedTerso

Η ιστορία του παιχνιδιού είναι πολύ... μικρή και μπορούμε να τη διηγηθούμε πολύ εύκολα και γρήγορα: Όταν έγιναν οι πρώτες αλλαγές από τον Κεμζούρα και πέρασαν στον πάγκο Σπανούλης, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ και Πολ, ο Ολυμπιακός έχασε τα αυγά και τα καλάθια. Οι ψηλοί της Μπασκόνια έκαναν ένα μικρό πάρτι κάτω από το καλάθι μας, την ίδια στιγμή, που στον τομέα της επίθεσης δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε μιας και δεν υπήρχε καμία πηγή δημιουργίας, που να μπορεί να γλυκάνει λίγο το παιχνίδι και να δώσει φαντασία. Οι Βάσκοι παρόλο, που παίζουν και στη δύσκολη ισπανική Λίγκα, φάνηκαν επίσης να έχουν πολύ μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας από τον Ολυμπιακό του ενός παιχνιδιού την εβδομάδα. Το κείμενο θα μπορούσε να τελειώνει κάπου εδώ.

Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά. Αμέσως μετά το αρχικό 7-2 οι ερυθρόλευκοι ισορρόπησαν το παιχνίδι παίζοντας αρκετά πιο ορθολογικά. Και η μετάφραση του ορθολογικά ερμηνεύεται με πέρασμα της μπάλας στο ζωγραφιστό αλλά και επιτέλους τη δημιουργία κάποιων plays για να εκτελέσει ο Πολ, κάτι που το έκανε με αρκετή επιτυχία. Ταυτόχρονα είδαμε και κάποιες κάθετες ρηγματώσεις στην αντίπαλη άμυνα από τον τίμιο Γουίλ Τσέρυ. Μικρή παρένθεση. Είναι πολύ κρίμα, που έχει λοιδωρηθεί τόσο πολύ ο συμπαθής Γουίλ και δεν του αξίζει. Δεν παρουσίασε ποτέ τον εαυτό του ως παιχταρά (που δεν είναι έτσι και αλλιώς) και φάνηκε ανεπαρκής επειδή η κύρια επιλογή του Μπλατ για τη θέση του point-guard είναι τουλάχιστον αχαρακτήριστη. Ο Τσέρυ είναι ένας παίχτης, που μπορεί να υποστηρίξει κάποιους συγκεκριμένους ρόλους: Να πιέσει τη μπάλα (το κατάφερε αυτό μια χαρά απέναντι στον Χένρυ), να δώσει γρηγορότερο ρυθμό και να δοκιμάσει κάποια drive. Αν δεν περιμένουμε από αυτόν να σηκώσει στις πλάτες του την ομάδα, τότε μια χαρά μπορεί να προσφέρει κάποια (λίγα και) καλά πράγματα στο σύνολο.

Το μεγάλο πρόβλημα στο σχηματισμό του ρόστερ φάνηκε όταν χρειάστηκε να γίνουν κάποιες αλλαγές στην πεντάδα και πέρασε στο παρκέ η λεγόμενη second unit. Αρχικά κάθε υποτυπώδης κινητικότητα, που υπήρχε στην επίθεση εξαφανίστηκε και αδυνατούσαμε να σκοράρουμε. Παράλληλα οι ψηλοί των Βάσκων κυριάρχησαν και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βάσκοι πήραν 20 περισσότερα ριμπάουντ (51-31) από τους αντιπάλους τους. Ο Φολ φαινόταν απέναντι στον Ρούμπιτ όπως ο Γουίλτ Τσάμπερλεν απέναντι στους ημίψηλους τότε αντιπάλους του. Ο Ρούμπιτ για άλλη μια φορά φάνηκε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να σταθεί ως δεύτερο πεντάρι και διασώθηκε είτε παίζοντας στο πλευρό του Μιλουτίνοφ, είτε παίρνοντας κάποια εύστοχα σουτ από μέση απόσταση, που είναι κάποιο από τα δυνατά του σημεία.

Ας δούμε όμως και κάποια ενδεικτικά νούμερα της αναμέτρησης. Όταν μια ομάδα έχει 5 παίχτες με αρνητικό PIR (και έναν με μηδενικό), αυτό δείχνει σε μεγάλο βαθμό την ένδεια, που μεταφράζεται σε τέτοια αγωνιστική εικόνα. Ο Ολυμπιακός έμεινε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στις 13 ασίστ, περιορίζοντας βέβαια τα λάθη του στα 7. Όμως από αυτές τις ασίστ, οι 10 «χρεώνονται» στον Σπανούλη και τον Τσέρυ. Καμία άλλη πηγή δημιουργίας, ούτε από το low-post, ούτε από κάποιον άλλο περιφερειακό μας. Ο Παλτγουιν «απέδειξε» για άλλο ένα παιχνίδι ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τουλάχιστον όχι σε μια ομάδα, η οποία είναι «τραυματισμένη» ψυχολογικά και αγωνιστικά ήδη από πέρυσι. Επίσης εκτός παιχνιδιού ήταν και ο Κουζμίνσκας, που «εξαφανίστηκε» από την ενέργεια και την αθλητικότητα των Βάσκων. Η Μπασκόνια είναι η καλύτερη ομάδα στον τομέα της προστασίας του καλαθιού και το απέδειξε και εχτές με τους παίχτες της να έχουν 8 κοψίματα, κάνοντας την πρόσβαση των ερυθρόλευκων προς το καλάθι ναρκοπέδιο. Αν η πάλαι ποτέ Ταού είχε και καλύτερα ποσοστά από το τρίποντο (35%) τότε μάλλον θα μιλάγαμε για διασυρμό.


Η εικόνα του Ολυμπιακού είναι τραγική και η ομάδα νοσεί βαρύτατα. Πιθανότατα οι δύο προσθήκες στους ξένους (Ριντ, Ροτσέστι;) να λύσουν κάποια από τα κομβικά προβλήματα της ομάδας, αλλά δεν γνωρίζω αν θα είναι αρκετές. Πιθανόν να χρειάζεται τουλάχιστον άλλη μια κίνηση για να διορθωθεί η αδιανόητη ανορθογραφία του καλοκαιριού. Ας ελπίσουμε όμως για αρχή οι 2 νέοι ξένοι να δώσουν βοήθεια τόσο στην έλλειψη στη θέση του σέντερ όσο και στο κομβικό πρόβλημα δημιουργίας από το «1». 

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του διπλή αγωνιστική την ερχόμενη εβδομάδα, όπου ταξιδεύει στην έδρα της ΤΣΣΚΑ την Τετάρτη και υποδέχεται τη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου την Παρασκευή. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε όσοι περισσότεροι γίνεται να βρεθούμε δίπλα στην ομάδα και να τη στηρίξουμε αυτή τη στιγμή, που περνάει την πιο δύσκολη κατάσταση, που έχει αντιμετωπίσει από το καλοκαίρι του 2011 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου